Tlačové správy

Stratená kniha sa vracia do Košíc

Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach už desaťročia starostlivo opatruje   vzácne kultúrne dedičstvo – historickú zbierku, ktorú tvoria staré tlače a rukopisy. Vek niektorých exponátov sa počíta na stáročia. Medzi najstaršie tlače patria inkunábuly –  prvotlače, vydané do roku 1500 . Vzácna je i zbierka starých tlačí zo 17. a 18. storočia. Pochádzajú z fondu knižnice bývalej Právnickej akadémie v Košiciach, ktorá zanikla v roku 1923. Sú osobitne chránené ako významná a zaujímavá súčasť regionálneho oddelenia knižnice, dotvárajú jeho atmosféru, evokujú dotyk s minulosťou, poskytujú o nej informácie a poznatky. Kontinuálne sa tu zhromažďujú a uchovávajú aj diela súčasných autorov, ktoré budú svedectvom doby pre nasledujúce generácie. Ambíciou knihovníkov je však získavať do fondu i zaujímavé tlače z minulosti, ktoré súvisia s Košicami. Vďaka moderným informačným technológiam  sa toto snaženie darí napĺňať vo forme  kópii originálov. Tak knižnica    získala napríklad  kópiu rukopisného diela Jána Bocatia Olympias carceraria. z mikrofilmu  Verejnej  a Univerzitnej knižnice v  Ženeve.

Ďalšia zaujímavá tlač, ktorá  obohatí našu zbierku je Gazophylacium Decem Linguarum Europaearum apertum…   Ide o unikátne , ale pomerne neznáme dielo  vydané v Košiciach v roku 1691 tlačiarom Johannesom Kleinom. Desaťjazyčná jazyková a konverzačná príručka  mala slúžiť Košičanom na  dorozumievanie sa so svetom. Bohužiaľ, vo fondoch košických knižníc sa nenachádza. Podľa dostupných prameňov jediný originálny exemplár na Slovensku vlastní Knižnica Evanjelického a. v. cirkevného zboru v Levoči. Vďaka projektu Košického samosprávneho kraja Terra incognita  bude teraz  k dispozícii návštevníkom Regionálneho oddelenia  knižnice vo forme vernej kópie.  Je iste symbolické , že  táto  „stratená “ kniha sa vracia do mesta práve v roku , keď sa  Košice pýšia titulom Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Slávnostné uvedenie do regionálnej zbierky VKJB sa uskutoční v stredu 11. decembra 2013 o 16:30 hod. v Barkóczyho paláci na Hlavnej  48 v Košiciach. Úvodnú štúdiu, vychádzajúcu z výskumu knihy, prednesie odborníčka na staré tlače PhDr. .Gabriela Žibritová, PhD. z Bratislavy.

„Verím, že  Gazophylacium….  desať európskych jazykov ,  nielen obohatí  historickú zbierku našej knižnice ale  bude podávať  ďalšie svedectvo o tom,  že Košice  už v minulosti boli multikultúrne mesto, kde sa tlačili  a vydávali knihy, ktoré sa pričinili o rozvoj vzdelanosti a kultúrnosti jeho obyvateľov,“ povedala riaditeľka knižnice Klára Kernerová.

 PhDr. Klára Kernerová, riaditeľka Verejná knižnica Jána Bocatia

055/622 32 91

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore