Tlačové správy

Až 50-tisíc slovenských striech sa premení na elektrárne

Do roku 2020 by na Slovensku malo pribudnúť viac ako 50-tisíc domov, ktoré budú mať vlastný zdroj energie zo slnka. Ako uviedol Pavel Šimon, zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu, v súčasnosti takýto zdroj využíva asi 1 200 slovenských domácností.

Významný nárast počtu domov, ktoré zásobuje vlastný zdroj slnečnej energie, umožní podľa Šimona novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorá začala platiť od nového roku.

„Zákon predovšetkým zavádza pojem malého fotovoltického zdroja s výkonom do 10 kilowattov. A čo je dôležité, vlastníka takéhoto zdroja nepovažuje za podnikateľa,“ vysvetľuje Pavel Šimon. „Znamená to, že majiteľ malého zdroja je ušetrený veľkej administratívne záťaže, no na druhej strane nemôže predávať do siete prebytočnú elektrinu za podporovanú teda zvýhodnenú cenu. V každom prípade očakávame, že aj vďaka tejto zmene sa využívanie slnečnej energie otvorí širokému spotrebiteľskému spektru.“

Navyše sa už od nasledujúceho roku sa však na inštaláciu takýchto zdrojov bude dať využiť podpora z fondov Európskej únie.

„Predpokladáme, že keď bude táto možnosť aktuálna, bude aj počet inštalácií rásť oveľa rýchlejšie. Tento rok by ich malo pribudnúť okolo tisíc, ale od budúceho roka to bude niekoľkonásobne viac,“ tvrdí Pavel Šimon.

Pre porovnanie, v Českej republike je v súčasnosti asi 20-tisíc strešných inštalácií. Za rok 2013 ich tu pribudlo okolo 10-tisíc, čiže desaťkrát viac než na Slovensku.

Napríklad v Austrálii sa však počet slnečných zdrojov na strechách zvýšil počas minulého roka z milióna na rovný dvojnásobok.

Zo všetkých druhov energie zaznamenali vlani v celosvetovom meradle najväčší nárast práve slnečné zdroje, predstavujú tak najrýchlejšie sa rozvíjajúci segment energetiky.

Celkový výkon fotovoltických zdrojov na celom svete prekročil začiatkom roku 2013 magickú hranicu 100-tisíc megawattov. Každý rok narastie o približne ďalších 35-tisíc megawattov, čo sa rovná približne osemdesiatim jadrovým reaktorom s výkonom, ako majú zariadenia v Jaslovských Bohuniciach či Mochovciach.

„Podľa teoretických výpočtov, ak by každá druhá strecha na Slovensku mala svoj vlastný fotovoltický zdroj, stačilo by to na pokrytie elektrickej spotreby celej krajiny,“ dodáva Pavel Šimon. „Je to samozrejme iba teoretický predpoklad, ale veľmi názorne naznačuje, aký veľký potenciál slnečná energia predstavuje. Potvrdzuje sa tiež, že miestom pre fotovoltické zdroje sú predovšetkým strechy domov a nie zelené plochy v prírode.“

Novela zákona, ktorá vstúpila do platnosti, by zelenej, v tomto prípade slnečnej energii, mala dať zelenú.

Viac podrobností o týchto aktuálnych témach nájdete na stránke www.sapi.sk.

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore