Tlačové správy

Národná porovnávacia skúška (NPS)

Externá skúška, ktorá nahrádza, dopĺňa alebo alternuje prijímaciu skúšku, alebo iné kritériá prijímacieho konania vysokej školy. Prvýkrát bola zrealizovaná v roku 1996, od roku 2000 vstupuje do prijímacieho konania v ČR, od roku 2008 v SR. Za posledných desať rokov absolvovalo 245 000 uchádzačov o štúdium na VŠ viac ako 560 000 skúšok v rámci NPS.

NPS v prijímacom konaní využíva napr.:
Fakulta architektúry STU Bratislava, Farmaceutická fakulta UK Bratislava, Ekonomická fakulta UMB Banská Bystrica, Fakulta riadenia a informatiky ŽU, Právnická fakulta UK Praha, Fakulta sociálních věd UK Praha, Národohospodářská fakulta VŠE, Fakulta sociální studií MU Brno, a ďalších 49 fakúlt (www.scio.sk/fakulty).

Národné porovnávacie skúšky sú určené školám aj uchádzačom o štúdium
– Test Všeobecných študijných predpokladov testuje schopnosti nutné k štúdiu na VŠ. Pomôže skvalitniť výber študentov. Dáva všetkým rovné šance.
– Odstraňuje riziká spojené s prijímacím konaním (napr. nevyrovnaná kvalita prijímacích testov). NPS sú celkom transparentné a dávajú rovnaké šance.
– NPS sú prívetivé pre uchádzačov. Môžu urobiť skúšku vo vybranom meste a termíne, opakovať skúšku v prípade zlyhania, využiť jednu skúšku na viacero fakúlt, získať plnú kontrolu nad svojimi skúškami, atď.
– NPS znižujú zaťaž pracovníkov VŠ. Zahŕňajú prípravu testov, organizáciu skúšok, vyhodnotenie aj administratívne úkony či komunikáciu s uchádzačmi.

Skúška, ktorá sa prispôsobí:
– 6 termínov od decembra do mája
– Minimálne 10 miest na Slovensku.
– 5 predmetov: Všeobecné študijné predpoklady, Náuka o společnosti, Matematika, Cudzie jazyky, Prírodné vedy (Bi, Che, Fy)
– Skúšky bez bariér – NPS sú ústretové k uchádzačom so zmyslovými aj fyzickými hendikepmi.

Modulárnosť – individuálne riešenie pre každú VŠ:
o výber a kombinácia ľubovoľných predmetov,
o nastavenie rôznej váhy častiam testov (VŠP, ZSV),
o využitie NPS len pre niektoré odbory,
o prepojenie s ďalšími kritériami prijímacieho konania,
o alternatíva k vlastným prijímacím skúškam, atď.

doc. PharmDr. Ján Klimas, PhD., prodekan Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave
„Rozhodli sme sa teda hľadať študentov, ktorí majú na toto štúdium najlepšie predpoklady nielen vedomostné, ale aj osobnostné. Preto popri rozhodujúcich znalostiach z chémie a z biológie budeme  brať pri výbere do úvahy aj celkové predpoklady na vysokoškolské štúdium,“

NPS prezentácia

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore