Tlačové správy

Mladé rodiny budú mať príležitosť dôstojne bývať. Mesto Košice sa pripravuje na stavbu nájomných bytov.

Mesto Košice pripravuje podklady na výstavbu nájomných bytov pre mladé zamestnané rodiny do 35 rokov s jedným alebo dvoma deťmi, ktorých príjem nepresahuje štvornásobok životného minima. Mesačné nájomné v týchto bytoch by nemalo presahovať sumu 100 EUR.

Dôstojné bývanie je základnou životnou potrebou, ale zároveň nákladnou záležitosťou, ktorá často presahuje možnosti obyvateľov nášho mesta. Je preto potrebné vytvárať podmienky pre bývanie mladých rodín a pre príjmovo slabšie vrstvy obyvateľstva do štvornásobku životného minima. Budúcim nájomcom by mala byť mladá zamestnaná rodina vo veku do 35 rokov s jedným, prípadne dvoma deťmi, ktorí si nemôžu dovoliť obstarať bývanie na voľnom trhu.

Za základe odborného výberu lokality výstavby, precízne spracovanej projektovej dokumentácie a schválenia financovania prostredníctvom poskytnutia štátnych dotácií je predpoklad návratnosti investície z nájmu, hradeného nájomníkmi bytového domu  v lehote 40 rokov, pričom v žiadnom z bytov by mesačný nájom nemal presiahnuť hranicu 100 EUR:

Výška mesačného nájmu celkom:  1 izbový – 75,93 EUR,

Výška mesačného nájmu celkom:  2 izbový – 94,49 EUR,

Martin Paška, technický riaditeľ BPMK (Bytový podnik mesta Košice, s.r.o.): „Navrhujeme výstavbu nájomných bytov bežného štandardu, s predpokladanou priemernou podlahovou plochou bytov v dome od 50-56 m2. Plánovaný počet bytových jednotiek je 32 (8 x 1-izbových, 24 x 2-izbových). Stavby budú ekologické a úsporné, čo znamená, že výška mesačných nákladov bude prijateľná pre mladé rodiny. Predpokladáme, že s realizáciou by sme mohli začať na jar 2015.“

BPMK predložil návrh na prípravu a výstavbu takéhoto typu bývania. Zo strany štátu je vytvorený systém podporných nástrojov v rozvoji bývania, pričom v roku 2013 boli prijaté viaceré legislatívne zmeny v oblasti poskytovania štátnych dotácií na rozvoj bývania, ktoré je možné využiť. Byty, ktorých výstavba by mala byť financovaná zo spomínaných dotácii, plánujeme situovať v samostatných, radových domoch, nachádzajúcich sa na jednom území v spoločnej lokalite v meste Košice, ktorej výber v súčasnosti prebieha.

KONTAKT:

hovorkyňa mesta Košice PhDr.Martina Urik Viktorínová, M.A.

+421 918 937 372,  martina.viktorinova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore