Tlačové správy

Nesentimentálny film o láske z rómskych osád

Časozberný dokument skúseného dokumentaristu Ladislava Kaboša VŠETKY MOJE DETI, ktorý sleduje pôsobenie kňaza Mariána Kuffu v niekoľkých najchudobnejších východoslovenských rómskych osadách, vstúpil 13. februára do kinodistribúcie na Slovensku. Okamžite vyvolal veĺký záujem divákov.

Ladislav Kaboš má v svojom portfoliu vyše 50 filmov ocenených na domácich aj zahraničných festivaloch / Zmenil tvár Šanghaja, MEDIA FILM – RTVS 2010, Krvavé piesky Líbye, MEDIA FILM – RTVS 2012/ a s ústredným hrdinom farárom Mariánom Kuffom ho spája dlhoročný vzťah. Jeho aktivity a žakovskú komunitu dokumentuje už pätnásť rokov / Napr. Kde končí nádej, začína peklo, ČT 2003, Cena Vox Humana/.

Keďže film Všetky moje deti nie je náboženským filmom, režisér neakcentuje prioritnú duchovnú bázu Kuffovho nevšedného konania a vytrvalého úsilia v práci s ľuďmi na okraji spoločnosti, ale predovšetkým autenticky zachytil hľadanie možných riešení „rómskeho problému „. Bez falošného sentimentu ukazuje, ako je toto hľadanie ťažké a dôležité. Režisérovi sa za tri roky prípravy a realizácie filmu v osadách podarilo nájsť rozmanité ľudské typy. Cez ich mikropríbehy plasticky vykreslil vnútorné problémy, s ktorými rómska komunita zápasí . Divák tak so zatajeným dychom sleduje osudy Beátky, ktorej deti pohryzol potkan. Laca, ktorý sa pod ťarchou beznádeje pokúsil obesiť. Zdena, ktorý sa s dojemnou láskou stará o svoju chorú ženu Ruženu. Aj Stana, ktorý ako prvý pochopil, že komunita si musí pomôcť sama. Filmári boli dokonca svedkami tragédie, keď dve z miestnych detí uhoreli pri požiari papundeklových chatrčí. Film je nabitý emóciami a dramata života a smrti sa striedajú so scénami láskavého humoru. Marián Kuffa zastáva myšlienku, že iba charitatívna činnosť nestačí – z bezdomovcov vyrába ešte väčších bezdomovcov. Nestačí dať hladnému rybu, ale je potrebné „obrazne“ naučiť ho ryby chytať. Film VŠETKY MOJE DETI divákov nabáda, aby „milovali druhého nie podľa ich zásluh , ale podľa ich potrieb“. Hoci na vás niekedy miesto vďaky zoberú sekeru, ako ju zobrali aj na Mariána Kuffu. Premietanie v niektorých kinosálach na Slovensku bude sprevádzať aj výstava fotografií „Všetky moje deti“ kameramana Michaela Kaboša.

Film bol nominovaný na Cenu East Silver Eye medzi 10 najlepších dokumentov strednej a východnej Európy. Film podporili európske filmové fondy MEDIA a EURIMAGES a AVF. Vznikol v koprodukcii Českej televízie, RTVS a spoločnosti MEDIA FILM.

V Prešove predstaví film osobne režisér – prešovský rodák, Ladislav Kaboš 18.februára o 18.30 hodine v kine CINEMAX. Súčasťou tejto akcie je aj výstava fotografií z rómskych osád kameramana filmu Michaela Kaboša.

V Košiciach majú diváci možnosť pozrieť si film v kine Ster Century od 16.- 19. februára o 19 hodine a 25. februára v rámci programu ARTCINEMAX. Na tejto projekcii bude s divákmi diskutovať aj režisér Ladislav Kaboš.

Viac informácií, trailer filmu na www.vsetkymojedeti.eu.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore