Tlačové správy

Metropolu východu rozprúdia Dni detskej knihy

Metropola východu bude  v dňoch 8.4. – 10.4.2014 dejiskom tohtoročných osláv Dní detskej knihy a privíta až tridsiatku známych slovenských tvorcov detskej literatúry, ktorí do Košíc zavítajú, aby sa do osláv aktívne zapojili. Hlavným iniciátorom podujatia sú každoročne, Slovenská sekcia Medzinárodnej únie pre detskú knihu  (SkBBY) a BIBIANA – Medzinárodný dom umenia Bratislava. Organizáciu aktuálneho ročníka na seba prevzala Knižnica pre mládež mesta Košice, ktorá sa špecializuje práve na prácu s detskou knihou a na jej malého čitateľa. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

História vzniku podujatia

Vôbec po prvýkrát v histórii toto podujatie zorganizovala v roku 1981 Mestská knižnica pre mládež, terajšia Knižnica pre mládež mesta Košice, pod názvom Týždeň detskej knihy. Už o dva roky neskôr (1983) podujatie nadobúda celoslovenský charakter a do Košíc sa opakovane vracia v roku 1990 a 2000 a aktuálne v roku 2014, ale to už pod názvom Dni detskej knihy.  Hlavným programovým cieľom podujatia je podpora čitateľskej gramotnosti, propagácia čítania u mladej generácie a v neposlednom rade aj snaha upriamiť pozornosť na tvorbu a tvorcov kníh pre deti a mládež.

Bohatý program ponúkne cez 60 podujatí

Dni detskej knihy do Košíc prilákajú nielen množstvo spisovateľov, ale aj ilustrátorov a osobností, ktorých práca je úzko spätá s literatúrou pre deti a mládež.

Riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná k programu uvádza: „Program týchto troch dní bude naozaj bohatý. Okrem viac ako päťdesiatky autorských besied venovaných čarovnému svetu detských kníh ponúkne aj odborné semináre pre učiteľov a knihovníkov za účasti domácich a zahraničných lektorov  a tiež veľký literárny večer, ktorý vytvorí priestor na neformálne stretnutia s našimi hosťami. Program určite spestrí Animačný expres Bienále Animácie Bratislava, ktorý nám privezie ocenené animované filmy a s nimi ich tvorcov, ktorí prídu prezradiť tajomstvo ako ožívajú obrázky i kresby. Za pridanú hodnotu týchto dní určite považujem finále Čitateľskej olympiády, na ktorom si najlepší čitatelia z košických základných škôl zmerajú sily v znalosti rozprávkového sveta  a tiež sprístupnenie výstavy Osmijankovo veľké literárne stopovanie, ktorú nám poskytne nezisková organizácia Osmijanko.“

Výstava, ktorá prostredníctvom zábavnej postavičky Osmijanka hravou formou sprostredkúva stretnutia s poéziou, prózou, rozprávkou, povesťou aj autorským príbehom bude čitateľom k dispozícii v pobočke knižnice LitPark na Kukučínovej ulici 2 až do konca mája.

Účasť potvrdili známi spisovatelia aj zahraniční lektori

Pozvanie prijali spisovatelia: Ružena Anďalová, Július Balco, Gabriela Dittelová, Erik Jakub Groch, Marta Hlušíková, Peter Holka,  Peter Karpinský, Ján Milčák, Beáta Panáková, Stanislav Rakús, Toňa Revajová, Paula Sabolová, Valentín Šefčík a Ján Uličiansky.  Z ilustrátorov privítame Petra Čisárika, Martina Kellenbergera, Martinu Matlovičovú, Juraja Martišku, Ľuboslava Paľa a Danu Zacharovú. Tvorcov detských kníh podporia zástupcovia organizátorov, vydavateľstiev a tiež domáci i zahraniční odborní prednášajúci.

Riaditeľka košickej knižnice, Iveta Hurná dopĺňa mená hosťujúcich lektorov: „Zo Švédska pricestujú Gunilla Ekman, terapeutka s dcérou Cecil Ekman, ktoré sa zaoberajú pôsobením literatúry a čítania na psychický vývin dieťaťa. Za domácich so svojimi príspevkami vystúpia Ivana Poláková z Vedného ústredia Matice Slovenskej, Eliška Sadíleková a Miroslava Biznárová, obe z neziskovej organizácie Osmijanko a Timotea Vráblová, prezidentka SkBBY, pod taktovkou ktorej bude prebiehať aj finále Čitateľskej olympiády.“

Jednotlivými časťami programu bude účastníkov sprevádzať Zuzana Belková a literárny večer spríjemni hudobný program Katky Koščovej.

Zahájenie Dní detskej knihy sa uskutoční v priestoroch pobočky LitPark na Kukučínovej ul. č. 2 v Košiciach v utorok 8.4.2014 o 10,00 hod.  „Súčasťou otvorenia bude sprístupnenie výstavy Osmijankovo veľké literárne stopovanie, ktorú organizuje nezisková organizácia Osmijanko v rámci celoslovenského čitateľského projektu Čítame s Osmijankom – pridaj sa aj ty! a tvorivé dielne Ťažká hádanka alebo Čo sú dôležité veci? na motívy knižky Márie Ďuríčkovej. Na poobedňajšie hodiny tohto dňa je naplánované slávnostné prijatie našich hostí primátorom mesta Košice, Richardom Rašim, ktoré sa uskutoční o 16-tej hodine v budove Historickej radnice na Hlavnej ulici č. 59 v Košiciach“, upresňuje program úvodného dňa Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.

Stretnúť obľúbeného spisovateľa, či spoznať autora ilustrácií budú môcť čitatelia vo všetkých 23 pobočkách Knižnice pre mládež mesta Košice, ale aj v areáli Kásární/Kulturpark na Kukučínovej 2 v Košiciach. Tam budú súčasne prebiehať autorské stretnutia pre verejnosť, odborné semináre pod názvami Dieťa a čítanie a Literárny hrdina, ktoré sú určené pre knihovníkov, učiteľov a rodičov a tiež veľký literárny večer.

 Viera Ristvejová, Knižnica pre mládež mesta Košice

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore