Tlačové správy

Festival USE THE C!TY zaplaví mesto umením až v júni

Unikátny festival pouličného umenia USE THE C!TY, ktorý prezentuje netradičné formy umenia, sa opäť dostane do najrôznejších zákutí mesta. Festival vo verejnom priestore už za päť rokov svojej existencie presvedčil, že podujatia tohto druhu sa v Košiciach oplatí organizovať. Na nohy zdvíha širokú verejnosť, ktorá si festivalový program naozaj užíva a vo veľkej miere sa do neho aj zapája. Organizátorom festivalu je príspevková organizácia K13 – Košické kultúrne centrá.

Festival prezentuje rôzne žánre, podoby a formy umenia a jeho úlohou je ukázať obyvateľom, že umenie sa dá robiť všade. Stačí vyjsť do ulíc a užívať si svoje mesto. Spomínate si ešte na vlaňajšie akcie, ktoré zaplnili ulice? Monumenty z kartónu stavali desiatky dobrovoľníkov. Francúzsky umelec Olivier Grossetête s nimi postavil marseillský maják. Hudba v meste znela z každého rohu centra mesta a hral každý, kto vie. Zaujalo aj pouličné zmiešané divadlo La Hors de (FR) a Divadlo Na peróne s predstavením Step by Step. Svoje umenie a šou predviedla japonská skupina hercov, tanečníkov a hudobníkov Original Tempo, japonskí divadelníci vystúpili s divadlom Malého divadla kjógenu Brno a ľudia si mohli na ulici zahrať japonské hry go a shogi. Čerešničkou na torte bol Tokijský metropolitný orchester. V uliciach to doslova vrelo. V bohatom programe vystúpilo viac ako 40 slovenských a zahraničných umelcov, ktorí zapojili do diania stovky obyvateľov mesta a stali sa tak spolutvorcami festivalu.

Na spolupráci s publikom boli postavené takmer všetky aktivity. Inak tomu nebude ani v tomto ročníku. Keďže v minulých ročníkoch počasie nie vždy prialo a všetko sa odohrávalo na ulici, organizátori sa rozhodli posunúť tradičný májový termín na jún. Šiesty ročník sa bude diať 20. – 22. júna v uliciach a uličkách centra Košíc.

Tak, ako po minulé roky, by sa USE THE C!TY festival nezaobišiel bez aktívnej účasti Košičanov, ktorí si už zvykli na to, že počas tohto podujatia neostávajú iba divákmi. Zapojiť sa môžu do akcie Hudba v meste (21. jún). Nie je dôležité, aký žáner skupina hrá a ani koľko má skúseností. Stačí zobrať hudobný nástroj a kamarátov a pomôcť naplniť mesto hudbou.

Šancu posunúť festival dopredu majú aj študenti, absolventi a pracujúci v oblasti architektúry, dizajnu a výtvarných odvetví. Bočné uličky Hlavnej ulice sa premenia počas festivalu na outdoorové štúdio a výstavnú galériu. Poštová, Uršulínska, Zámočnícka, Vrátna, Františkánska, Biela, Univerzitná a pravdepodobne aj niekoľko ďalších ulíc bude odolávať náporu umeleckých, streetartových, výtvarných či funkčných dočasných zásahov do ich prirodzeného prostredia. Je to otvorená výzva pre každého, kto chce reagovať na špecifický priestor, históriu či súčasnosť siedmich stiesnených ulíc kolmých na Hlavnú ulicu. Stačí si vybrať jednu ulicu a na dva dni dostanú záujemcovia možnosť rozvinúť svoje nápady pred širokou verejnosťou.

Organizačný tím festivalu by bez dobrovoľníkov nemal ten správny náboj a pomocníkov potrebuje na každom kroku. Podujatie bude tvorivé a zábavné a dobrovoľníci sa budú môcť oboznámiť s nezvyčajnou umeleckou prácou. Pomôžu so starostlivosťou o umelcov, pri kontakte s verejnosťou a praktickou prípravou podujatí.

„Ešte pred začiatkom festivalu máme pre ľudí pripravené prekvapenie, ktoré určite nezostane bez povšimnutia. Dočasná architektonická inštalácia na námestí pred Auparkom bude obrovským pútačom festivalu a zároveň piknikovou zónou. Nechajte sa prekvapiť, pre túto chvíľu nič viac neprezradím,“ dodal s úsmevom koordinátor festivalu Ján Hološ.

Prezradil ešte, že veľký záujem je už teraz o dobrovoľníctvo a Hudbu v meste. „Ešte sme ani nespustili kampaň k výzvam a už máme takmer dve desiatky zaregistrovaných hudobníkov a dobrovoľníkov. Tešíme sa na neopakovateľnú atmosféru, ktorú spoločne s Košičanmi vytvoríme počas troch festivalových dní.“

Silné zastúpenie bude mať aj divadlo a tanec – od performance Bus stop talianskej formácie Five quartet trio až po divadelno-tanečnú show, ktorá bude súčasťou slávnostného otvorenia. Pripravuje ju Zuzana Dovičáková a košické divadlo NEON spoločne s lokálnym tanečným zoskupením Heeb She.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore