Tlačové správy

Poďme sa starať, aby Hniezda záchrany zostali prázdne

 Hniezda záchrany – verejné schránky na záchranu nechcených detí už 10 rokov zachraňujú životy bábätkám na Slovensku. Od ich vzniku výrazne klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov – z 10 na v priemere 2 ročne. Počas tohto obdobia sa v nich našlo 46 detí. Podľa slov autorky Hniezd záchrany a prezidentky občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anny Ghannamovej je však hlavným cieľom občianskeho združenia preventívne pôsobiť na matky, aby  nemuseli krízovú situáciu riešiť takýmto krajným spôsobom. A tak je už 9 rokov súčasťou projektu aj telefonická non-stop LinkaHniezda záchrany, vďaka ktorej sa matky v núdzi vedia skontaktovať s odborníkmi. Tí im poskytnú informácie nielen o tom, ako a kde môžu dieťa odložiť do Hniezda a zachrániť mu tak život. Viaceré z nich presvedčili, aby si dieťa nechali, napriek tomu, že ho nechceli a pokiaľ je ich jediným dôvodom na vzdanie sa dieťaťa to, že sú v zlej sociálnej situácii a nemajú kde bývať, poskytnú im informácie o útulkoch Náruč záchrany, kde ich občianske združenie môže umiestniť a pomôcť im tak naštartovať nový život.

Drsní muži s dobrým srdcom – motorkári z HOG chapterz Prešova (Harley owners group) – budú od 20. mája 2014 do 2. júna 2014 navštevovať slovenské mestá, kde sa nachádzajú Hniezda záchrany a vymieňať na nich informačné tabuľky. Spanilú jazdu občianske združenie Šanca pre nechcených organizuje v spolupráci s Nadáciou Dobré zo Slovenska, ktoré výmenu informačných tabuliek na Hniezdach záchrany finančne podporilo. Zakladateľom značky Dobré zo Slovenska a Nadácie Dobré zo Slovenska a súčasne jedným z drsných motorkárov je Miroslav Hruška, patrónkou Nadácie je speváčka Katka Knechtová. Symbolický štart bude 20. mája 2014 o 11:00 hod. vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J.A. Reimana Prešove, kde v roku 2004  vzniklo jedno z prvých troch Hniezd záchrany a o rok neskôr sa našlo vôbec prvé dieťa v Hniezde záchrany.

Hlavným cieľom však je pomôcť viacerým deťom – aj tým, ktorých sa matky vzdávajú cez utajený pôrod, keďže ich je oveľa viac než detí z Hniezd záchrany. Za 9 rokov sa na Slovensku realizovalo 238 utajených pôrodov a len 6 mám sa k svojim deťom v lehote 6 týždňov vrátilo. Môže to byť viac, ak ženy budú vedieť kde presne môžu dostať nielen radu (Linka Hniezda záchrany), ale aj konkrétnu pomoc (útulky Náruč záchrany, či zariadenia iných organizácií s ktorými spolupracujeme). Na nových tabuľkách, ktoré motorkári budú vymieňať pri hniezdach, bude uvedené číslo krízovej linky Hniezda záchrany 0905 888 234.  OZ Šanca pre nechcených chce zvýšiť povedomie o non-stop linke, ktorá môže zvrátiť osud nechceného dieťaťa na dieťa chcené. Úlohu symbolickej sudičky nechcených detí, ktoré matky ukladajú do Hniezd záchrany, alebo sa ich vzdávajú pri utajenom pôrode, prebrala na seba Katka Knechtová. Jej pieseň Záchranná sieť bude nielen sprevádzať spanilých jazdcov, ale je aj hymnou kampane.

Na prevádzku non-stop linky potrebuje OZ Šanca pre nechcených 700 EUR mesačne, čo je 8 400 EUR ročne. Ide o náklady nielen na telefón, ale aj na dvoch odborníkov, ktorí sa pri non-stop linke

striedajú. Záujemcovi na jej prevádzku môžu on-line prostredníctvom darovacieho vidgetu na www.hniezdozachrany.sk prípadne kúpou špeciálneho trička, ktoré sa bude predávať na spanilých jazdách, ale aj cez internet.

Vydalo: OZ Šanca pre nechcených

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore