Tlačové správy

Vyhlásenie Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť z príležitosti 70 rokov od tragickej udalosti holokaustu na južnom Slovensku

V týchto dňoch si pripomíname 70 rokov od tragickej udalosti holocaustu na území dnešného južného Slovenska, ku ktorému v dôsledku osobitných historických a politických okolností došlo o dva roky neskôr, ako vo vtedajšej Slovenskej republike, v období od júna do decembra 1944, po obsadení vtedajšieho Maďarska fašistickým Nemeckom.

Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť sa týmto vyhlásením pripája k pietnej spomienke na vyše tridsať tisíc židovských spoluobčanov z územia južného Slovenska – mužov, ženy, deti – ktorí zahynuli strašnou smrťou počas deportácií, v likvidačnom tábore Auschwitz-Birkenau, počas nútených pochodov, či hromadne popravovaní a hádzaní do Dunaja. Vyjadruje solidaritu s tými, čo prežili holokaust, s ich pozostalými a príbuznými, ktorí sa v dnešných dňoch sa stretávajú v mestách južného Slovenska na spomienkových tryznách.

Všetci tí, čo v tých pohnutých časoch pomáhali svojím židovským spoluobčanom, si za svoj postoj a odvahu zaslúžia obdiv a uznanie. Nesmieme však zabúdať, že deportácie Židov sa na vtedajšom Slovensku, vo vtedajšom Maďarsku, ale aj v mnohých iných štátoch Európy diali za aktívnej spoluúčasti štátnych orgánov, ako aj značnej časti nežidovského obyvateľstva. Holokaust je spoločnou európskou tragédiou, pretože bol popretím najzákladnejších hodnôt, na ktorých je postavená európska kultúra a civilizácia – hodnôt ľudskosti, dôstojnosti a spravodlivosti.

Práve preto rada vlády nemôže nechať nepovšimnutým oživovanie antisemitizmu a iných foriem neznášanlivosti, ku ktorému v ostatnom čase dochádza na Slovensku, v našom širšom regióne, alebo inde v Európe a odmieta ich. Je nanajvýš znepokojená nárastom xenofóbnych postojov a podpory extrémistických politikov najmäv radoch mládeže, čo potvrdili viaceré výskumy v ostatom období.

Apeluje na vládu, aby vykonala účinné opatrenia na zamedzenie tohto trendu, najmä podporou ľudskoprávneho a hodnotového vzdelávania v školách, podporou nezávislých inštitúcií a občianskych iniciatív pôsobiacich v danej oblasti. Zároveň apeluje na vládu, ale aj na všetkých ostatných aktérov verejného života, aby svojimi vlastnými postojmi a činmi poskytli mládeži aj ostatnému obyvateľstvu pozitívny príklad a hodnotové smerovanie.

V Bratislave, 6. júna 2014

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore