Tlačové správy

Festival USE THE C!TY opäť vytiahne umenie do ulíc

Festival USE THE C!TY (od 20. do 22. júna) už po šiesty rok prinesie do verejného priestoru umenie. Doslovný preklad názvu festivalu je „Použi mesto“, čo možno v slovenčine neznie až tak lákavo. No keď sa na program pozrieme zblízka, využitie mesta nám dáva hneď jasnejší obraz. Obraciame svoju pozornosť na verejný priestor, ktorý rokmi všednie, na ulice, ktorými prechádzame denne bez povšimnutia, na detaily, ktoré si môže všimnúť iba citlivé oko. Umenie nám pomáha upriamiť pozornosť na mesto, čo nás obklopuje. Po minulé roky sme sa zamerali na náročnú zahraničnú umeleckú produkciu. Tento rok bude výnimočný práve tým, že využijeme potenciál Košíc a vytiahneme to najlepšie z lokálnej produkcie, či už v oblasti tanca, divadla, hudby alebo streetartu. Použi mesto sa tak stáva veľmi príjemným slovným spojením.

Piknikovisko a Occupy Košice

Počas predchádzajúcich rokov festival vždy priniesol vo svojom programe aj dočasné architektonické zásahy, ktoré na krátky čas zmenili určitú časť mesta. Zmenili jej výzor, funkciu a naštrbili tak zaužívaný spôsob pohľadu na prítomný priestor. Dokázali to Kartónové monumenty minulý rok, ale aj Dočasné mesto rok predtým.

Šiesty ročník festivalu USE THE C!TY predstavuje hneď dve mestské intervencie. Jedným je „Piknikovisko“ pred košickým Auparkom, ktoré vyrástlo už v pondelok 16. júna a ostane na tomto mieste za priaznivých podmienok do nedele 29. júna. Je to miesto, kde ľudia môžu oddychovať, počas slnečných dní budú si môcť zahrať spontánne na klavír, počas festivalového víkendu tu bude napríklad hrať kapela, na deti čaká bohatý detský program a diať sa bude aj mnoho iného.

Druhým objektom vo verejnom priestore bude Occupy Košice. Pri Urbanovej veži ju budete môcť vidieť iba počas trvania festivalu. Tento atypický architektonický počin bude mať funkciu ako pódia, tak aj steny pre sprejerov. Aj Occupy stena bude počas festivalu napĺňaná bohatým obsahom od divadla, koncertu, loptového freestylu až po nedeľný detský program.

Začiatok v piatok

Celý festival sa začína v piatok večer. „Predstavte si Kukučínovú ulicu, Kasárenské námestie biele ako sneh, vypnuté verejné osvetlenie. Stojíte v strede námestia a vidíte krásne osvetlené budovy, príbeh košických ulíc, ktorý sa začína pred vami rozvíjať a vy ste v strede toho diania. Všetko sa točí okolo vás, najprv divadlo, potom tanec a zborový spev, okolo vás prechádza protest a všetko sa to zlieva do jedného predstavenia, ktoré vás pohltí,“ približuje atmosféru piatkového večera riaditeľka festivalu Blanka Berkyová. Takto si môžeme predstaviť predstavenie s názvom Hlasy ulice.

Tanečná sobota

To na úvod určite postačí. Sobota totiž nedá vydýchnuť nikomu, kto bude chcieť vidieť niečo zaujímavé z programu. V Kulturparku bude pre mladých hiphopových tanečníkov prebiehať celodenný tanečný workshop Move That Park. Budú sa učiť tancovať, dozvedia sa viac o histórií moderného tanca a vyberú si spomedzi seba tých najlepších, ktorí si na záver zmerajú sily na jednom spoločnom pódiu. Počas tancovania sa budú v priestoroch Kasární diať aj ďalšie, tentoraz vizuálne lahôdky. Dva názvy vám napovedia, že nás čaká práca so sprejom – Live Graffiti a CelloGraff. Jedna časť sprejerov bude pracovať s fóliou, ktorú natiahneme medzi stromami v Kulturparku a vytvoria tak obrovskú verejnú galériu v parku. Druhá časť naživo zaznamená obrazy z tanečného workshopu. Jednoducho to tam bude žiť!

Ulice v centre mesta nespoznáte

Medzitým sa v centre mesta rozbehne niekoľko aktivít naraz. Streetartisti dostali k dispozícií osem ulíc. Úzke kolmé ulice na Hlavnú slúžia ako brána do pešej zóny historického centra Košíc. Budete môcť kráčať po oblakoch na Zámočníckej ulici, zažiť strašidelnú prechádzku po Františkánskej alebo uvidieť hompáľajúce sa nohy na Poštovej ulici. Medzitým začneme s Guerilla Gardeningom pri Urbanovej veži. „To, čo určite neostane bez ohlasu, sú dva architektonické zásahy, ktoré na krátky čas spestria verejný priestor. Jedným z nich je umelecká stena, tiež nazvaná ako Occupy Košice, čo bude stáť pri Urbanovej veži. Druhý dočasný zásah má názov Piknikovisko a bude dva týždne skrášľovať námestie pred Auparkom. Obe diela budú slúžiť ako základňa pre ďalšie aktivity,“ hovorí ďalej riaditeľka festivalu Blanka Berkyová.

Hudba v meste

Neodmysliteľnou súčasťou USE THE C!TY festivalu je podujatie Hudba v meste. Kapely, jednotlivci a rôzne hudobné zoskupenia z Košíc a okolia oslávia sobotný večer hudbou, ktorá bude znieť centrom mesta od 20:00 až do 23:00 hod. „To, že sa prihlásilo viac kapiel ako minulý rok, je perfektné. Máme napríklad DJ-a, sólovú speváčku a gospel, rovnako aj metalové či rockové kapely. Ale nájde sa aj džez, funky, všetko, na čo si len spomeniete,“ približuje rozpätie prihlásených kapiel ich koordinátor Martin Dani.

Aby sa tešili aj deti

Po náročnej sobote, patrí nedeľa vždy deťom. Bohatý program ich čaká, ako na Piknikovisku, tak aj na Occupy stene pri Urbanovej veži. Bábkové divadlo, Vedecký brloh, joga, čitáreň a mnohé ďalšie aktivity. Festival uzavrieme tak, ako sme ho začali. Divadlom. Zídeme sa pred Kasárňami a uvidíme slovenskú premiéru pouličného predstavenia U zdi českého Divadla Continuo, ktoré prezrádza najmä vertikálnosť, výrazná hudba a jedinečnosť scénografie. Môžeme len povedať, že ak minulý ročník bol dobrý, tento bude výborný. Lebo použiť mesto má úplne nový rozmer a význam.

Podujatia sa konajú aj v priestoroch, na ktorých rekonštrukciu boli použité projekty implementované v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi „Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013“ Regionálneho operačného programu a sú spolufinancované Európskou úniou vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií nájdete na www.ropka.sk, www.mpsr.sk a tiež na www.culture.gov.sk, ERDF: Investícia do vašej budúcnosti.

Kontakt:

Ján HOLOŠ, koordinátor festivalu USE THE C!TY

jan.holos@k13.sk     0908 965 277

K 13 – Košické kultúrne centrá, Kukučínova 2, 040 01 Košice

 

Program festivalu USE THE C!TY (20. – 22. 6. 2014)

  • PIATOK 20. 6. 2014

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE FESTIVALU 20:45  Kasárne/Kulturpark

Predstavitelia mesta Košice, príspevkovej organizácie K13 – Košické kultúrne centrá a organizátori festivalu USE THE C!TY privítajú Košičanov a návštevníkov metropoly východu na kasárenskom námestí.

HLASY ULICE

Divadlo NEON, Heeb.She a Zbor sv. Cecílie (KE)   21:00  Kasárne/Kulturpark

Divák sa ocitá v ohnisku predstavenia a stáva sa súčasťou i pozorovateľom „príbehu ulice“, ktorá je nemým svedkom meniaceho sa sveta. Performance prevedie diváka tromi historickými obdobiami: druhou svetovou vojnou, obdobím socialistického režimu, porevolučným dianím až po demokratickú súčasnosť.

 

  •  SOBOTA 21. 6. 2014

 MOVE THAT PARK

D.S. STUDIO (KE) 10:00-20:00  Kasárne/Kulturpark

Hip-hopový tanečný workshop / štartovné: 7  € / 4 predpredaj

Celodenné tanečné šialenstvo počas celej soboty. Na vonkajších drevených pódiách budú prebiehať tanečné workshopy rôznych štýlov, semináre o modernom tanci, jeho histórii a technikách. Na záver sa môžete tešiť na battle o najlepšieho tanečníka. Do 10:00 sa príďte registrovať a potom si môžete vyskúšať si HIP HOP, HOUSE DANCE, WAACKING, NEW JACK SWING, CHOREO alebo BBOYING pod vedením skúsených lektorov.

CELLOGRAFF + LIVE GRAFFITI 10:00 – 20:00  Kasárne/Kulturpark

CelloGraff má prezývku aj legálne graffiti. Traja košickí sprejeri natiahnu fóliu medzi dva stromy a stačí už len sprejovať. V rovnakom čase budú ďalší streetartisti maľovať akrylom na plátno a zachytia tak sobotnú kasárenskú atmosféru.

HUDBA V ELEKTRIČKE

N3O Akustika  15:01  Staničné námestie – električka č. 6

Cestovať mestskou hromadnou dopravou nie je vždy relax a pohoda, no ak vás sprevádza slovenská reggae kapela s názvom N3O Akustika, všetko je celkom inak.

8 ULÍC

16:00 a 18:00  Komentovaná prehliadka sa začína pri Dolnej bráne

Projekt 8 ulíc vznikol z impulzu využiť centrum mesta a dať priestor mladým, často začínajúcim umelcom, ktorí dostanú šancu vyjadriť svoj vzťah k verejnému priestoru prostredníctvom streetartu.

Autor

Autor reaguje na fakt, že ľudia majú tendenciu so záujmom, ba až rešpektom, nazerať na čokoľvek, čo k nim príde z “výšky” – spoločenskej, hierarchickej, kastovníckej.

Baletky

Na Františkánskej ulici bývali pred rokmi baletky. Inštalácia má znázorniť ich symbolický návrat.

Bububububu

Františkánska ulica je asi najstrašidelnejšia ulička v historickom centre Košíc. Na dotvorenie atmosféry ulice postačí iba zvuk.

Sadni si

Sadni si je kinetická inštalácia na Poštovej ulici, robotické nohy na hojdačke. V tomto projekte autorka poukazuje na to, aký je tento svet rýchly a uponáhľaný.

Minulosť

Mapping na bránu židovskej synagógy, po fasáde ktorej budú stekať malé kvapky pripomínajúce slzy. Odkaz na historický fakt, že Zvonárska ulica uzatvárala v tej časti v minulosti židovské getto.

Ako v nebi, tak i na zemi

Dymová plazivá clona na Zámočníckej ulici by mala v prechádzajúcich ľuďoch vyvolať pocit, že sa vznášajú a stúpajú po obláčikoch. Mali by sa tým odtrhnúť od všednej reality.

Triezvo, miestami roztečene

Biela ulica síce každý deň vonia cukrárňou, no v nočných hodinách sa mení na hlavnú tepnu k nočným podnikom na Kováčskej ulici.

Ulica a tváre

Autor inštalácie a fotograf v jednej osobe bude na Univerzitnej ulici vystaví veľkoplošné portréty neznámych okoloidúcich.

GUERILLA GARDENING

Na Hlavnej ulici v malých škárach a chýbajúcich dlažobných kockách nainštalujeme ďalšiu vegetáciu a miniatúry lavičiek, lámp, šachových stolíkov a inej vybavenosti charakteristickej pre košické parky. Chátrajúcu konštrukciu po niekdajšom billboarde doplníme o element vertikálnej mobilnej zelene.

GENERAČNÝ MONUMENT

Ide o pohybovú performance vo verejnom priestore , kde sa tanečník stáva okoloidúcim  a okoloidúci sa môže stať tanečníkom. V tejto akcii je dôležitá reakcia verejnosti a spolupráca dvoch vekovo rozdielnych generácií.

LOPTOVÝ FREESTYLE

Festival prináša zaujímavé spojenie basketbalového a futbalového freestylu, ktorý dokáže komunikovať s ľuďmi po celom svete. Zároveň dokáže výborne komunikovať s verejným priestorom a  publikom v jednom momente.

COR

Pohybová inscenácia predstavuje súkromný príbeh jedného vzťahu vo verejnom priestore ulice a jeho jedinou kulisou je reálna scenéria mesta, v ktorom sa odohráva.

HUDBA V MESTE

Pešia zóna centra mesta (viď mapka)

Každý rok je zaujímavá práve atmosféra, ktorú dokážu navodiť hudobníci, hrajúci priamo medzi ľuďmi na ulici. Formát „Hudba v meste“ pochádza  z Francúzska a doslovný preklad by bol Oslava hudby.

Pohybová inscenácia predstavuje súkromný príbeh jedného vzťahu vo verejnom priestore ulice a jeho jedinou kulisou je reálna scenéria mesta, v ktorom sa odohráva.

 

  • NEDEĽA 22. 6. 2014

DETSKÝ PROGRAM

10:00-11:00 – Detská joga

11:00-12:00 – Zážitkové čítanie s LitParkom

12:00-14:00 – Čitáreň

14:00-16:00 – Vedecký brloh*

16:00-18:00 – Čitáreň

JANKO HRAŠKO A INÉ HRAŠKOVINY

Bábkové divadlo pre malých a hladných o hrachu a princeznej.

BUS STOP

Zastávka električiek na námestí pred Auparkom

Performance hľadá najmä jednoduchosť, experimentovanie s novými formami výrazu, ktoré by malo povzbudiť diváka a naviesť ho na  nové vnímanie reality a priestoru. Samozrejme bez toho, aby pri predstavení zanedbali zábavu.

MOVE THAT PARK SHOW

Vďaka workshopu, ktorý sa uskutočnil počas celej soboty v priestoroch Kasární/Kulturparku, uvidíte tanečný battle najlepších tanečníkov z predchádzajúceho dňa.

U ZDI

Slovenská premiéra U zdi predstaví pouličný divadelný projekt, ktorý kladie dôraz na vertikálnosť, výraznú hudbu a jedinečnosť scénografie. Stena znamená pre našu civilizáciu, okrem svojho praktického účelu, významný symbol.

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore