Tlačové správy

V hrubom čreve pred košickým Magistrátom sa budete môcť prejsť

Pred  košickým Magistrátom začne v pondelok  23. júna 2014 o 10:00  hod.  pod záštitou  primátora mesta  Richarda  Rašiho edukačná kampaň o prevencii proti rakovine hrubého čreva a konečníka. Súčasťou podujatia  bude  do 14:00 hod. aj obria nafukovacia maketa čreva.

Richard Raši v spolupráci s edukačným  tímom  občianskeho združenia  (o.z.) Europacolon  Slovensko a VšZP priniesol do Košíc obrie hrubé črevo, aby sa  Košičania i takto názorne dozvedeli  čo najviac o možnostiach predchádzania  zhubnému ochoreniu, ktoré ročne postihne až 3 600 Slovákov.                                  „Ako lekár  podporujem každú kampaň, ktorá má za cieľ  znižovať pomocou osvety počet úmrtí ľudí zapríčinených závažnými  ochoreniami,“ uviedol primátor. „Treba si totiž uvedomiť, že spomínané zákerné ochorenie sa dlho vyvíja bez akýchkoľvek príznakov, a neskôr dokáže  narobiť  veľa žiaľu a bolesti v mnohých rodinách. Prosím všetkých Košičanov, aby využili túto príležitosť, aby sa o fungovaní hrubého čreva a konečníka dozvedeli viac. Môže im to zachrániť život.“ 

Košičania uvidia pri prechádzaní „tunelu“ nafukovacej makety  ako vyzerá črevo  z vnútra, jeho rôzne ochorenia, oboznámia sa i s preventívnymi testami stolice, ktoré dokážu odhaliť skryté krvácanie,  poukazujúce na možné zmeny v čreve. Novinkou tohtoročnej akcie bude bezplatná dostupnosť testov  pre 40-tnikov a  dômyselná pomôcka na uľahčenie správneho odberu vzoriek. „V spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou informujú osvetoví pracovníci združenia Europacolon Slovensko ľudí o najmä dostupnej a plne hradenej prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka, a povzbudzujú k jej využívaniu. Toto zhubné ochorenie je možné zachytiť a odstrániť už vo vývojovom štádiu, a to jednoduchým testom na skryté krvácanie do stolice, ktorý je súčasťou preventívnej prehliadky u praktického lekára a po novom ju VšZP uhrádza už aj ľuďom nad 40 rokov veku. Členovia nášho združenia už majú ťažkú osobnú skúsenosť s touto zákernou chorobou, preto je pre nás dôležité, aby sa ľudia dozvedeli, že je možné sa pred ňou chrániť, a ako,“ uvádza prezidentka združenia Europacolon Jana Pifflová Španková.

KONTAKT:

hovorkyňa mesta Košice PhDr.Martina Urik Viktorínová, M.A.

+421 918 937 372,   martina.viktorinova@kosice.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore