Tlačové správy

Mesiac autorského čítania sa do Košíc vracia po štvrtýkrát

Opäť je tu leto a spolu sním aj najväčší literárny festival strednej Európy, Mesiac autorského čítania, ktorý už tradične v mesiaci júl ponúkne 31 stretnutí so súčasnou domácou a zahraničnou literatúrou v Brne, Košiciach, Ostrave a v poľskom meste Wroclaw. Košice sa tak po štvrtýkrát opäť stanú dejiskom autorských čítaní pre viac ako 60  spisovateľov, básnikov, dramatikov a prekladateľov z Čiech, Slovenska a tretej hosťujúcej krajiny. Predchádzajúce ročníky Košičanom a ich návštevníkom sprostredkovali stretnutia so spisovateľmi z Poľska, Slovinska a z nemecky hovoriacich krajín – Luxemburska Nemecka, Rakúska a Švajčiarska a súčasný ročník bude patriť škótskej literatúre.

Čítať sa bude od  2. júla 2014 v Kulturparku v Košiciach

Projekt v Česku otvorí svoj 15. ročník a košický organizátor Knižnica pre mládež mesta Košice v spolupráci s agentúrou Větrné mlýny, Brno ponúkne milovníkom literatúry tento rok svoj štvrtý.

Riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Festival tradične slávnostne otvoria v Brne 1. júla, za ním nasledujú Košice 2. Júla. My štafetu potom odovzdávame Ostrave. Záver každého cyklu čítania spisovateľských dvojíc patrí mestu Wroclaw. Aj koniec festival je rozdelený na etapy. Ako prvé skončí Brno 31.7., následne 1.8. končíme my v Košiciach a po nás Ostrava 2.8. a  Wroclaw 3.8. Kým po minulé roky sa milovníci literatúry stretávali v priestoroch Bábkového divadla na Alžbetinej ul. 38 v Košiciach, tentokrát to bude areál Kasární/Kulturpark na Kukučínovej 2 v Košiciach, kde má sídlo aj naša pobočka LitPark. Čítačky budú začínať tradične o 18-ej hodine domácimi spisovateľmi a o 19-tej hodine budeme pokračovať hosťujúcimi Škótmi. Samozrejme ponúkneme aj preklad čítaných textov v slovenčine, alebo češtine, ktorý bude súčasne s čítaním premietaný na plátne.“

Festival, ktorý  určite poteší obdivovateľov autorov zvučných mien ako napríklad Ivan Binar, Vrastislav Brabenec, Zuzana Cigánová, Michal Hvorecký, Jana Juráňová, J.H.Krchovský, Silvester Lavrík, Peter Pišťanek, Miloš Urban či Svetlana Žuchová finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v programe Košice EHMK 2013 a záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

 

Podrobný program festivalu Mesiac autorského čítania je na: http://www.autorskecitanie.sk/2014/cz/program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore