Tlačové správy

Vytvorili OBROVSKÚ karičku, akú Slovensko ešte nezažilo

Deň objatí na Slovensku v Košiciach výnimočne

♦     V stredu 25. júna 2014 – v Deň objatí na Slovensku – 444 tanečníkov zažilo radosť z priateľského dotyku a objatia v obrovskom kruhu.

Dokázali spolu zatancovať OBROVSKÚ karičku, akú Slovensko ešte nezažilo. A to v prvý deň 33. ročníka najväčšieho mestského folklórneho festivalu na Slovensku – štvordňového Cassovia folkfestu v Košiciach.

♦     Vytvorili nový slovenský rekord Najväčší počet ľudí tancujúcich v jednom kruhu.

Nový rekord voľne nadväzuje na inak poňatý ustanovujúci rekord v roku 2013, keď  v Košiciach 965 ľudí vytvorilo 105 kruhov na podujatí zvanom Tancujúce mesto. (Za túto  ideu a realizáciu organizátori získali na súťaži PROKOP 2014 druhé miesto v kategórii Najlepšie podujatie na Slovensku za rok 2013.)

Organizátori Obrovskej Karičky:  Kultobin, FS Železiar, Dom ľudového tanca Vlada Urbana  a Communication House.

♦     Až 35 % tohtoročných účastníkov tvoria žiaci, stredoškolskí a vysokoškolskí študenti. Väčšina z nich sa naučila choreografiu špeciálne pripravenú pre ženy aj mužov (ženská aj parobská karička) folklórnym súborom Železiar už vlani.

♦     Do rekordu sa zapojil i súbor ľudových tancov  Leszczyniacy z poľského  Swidnika a ukrajinský tanečný súbor Perlyna ako aj Seiči Okubo a jeho manželka Hiroko, vedúci japonského folklórneho súboru Krásna Hôrka z Tokia.

Ďalšie zúčastnené súbory a skupiny: Železiar, Želiezko, Hornád, Čarnica, Kaplička, Škvarkare, Krasňanka, Kadlubek,  Omladina, Kalvarčan, Jahodná, Košičan, Vinica, Borievka, Zemplín, Jurošík, Matica slovenská, Hula Havaj a ďalší. Medzi tanečníkmi boli aj zamestnanci Syrárne Bel z Michaloviec a Prahy, výrobca syra Karička. Za mesto Košice tancoval  viceprimátor Ján Jakubov so svojím tímom.

♦     Novinka festivalu:  prehliadka odevov folklórnej moderny z tvorby mladých odevných dizajnérov  zo SOŠ na Gemerskej ul. v Košiciach,  ktoré nedávno predstavili na Dni Európy v  Bruseli a tiež prehliadka krojov z košických mestských častí a okolia Košíc.

♦     K mediálnym partnerom Obrovskej Karičky patrí Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach i časopis Torty od mamy .

Kontakt:  

Anton Oberhauser, 0911 291 255, office@communicationhouse.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore