Tlačové správy

Primátor Richard Raši včera osobne odovzdal pápežovi dar od Košičanov

Košický primátor Richard Raši včera (streda 25. júna 2014) vo Vatikáne osobne odovzdal Svätému Otcovi Františkovi dar od Košičanov, nádherného, z dreva vyrezaného anjela, ktorý drží v rukách erb metropoly východu.  

Dielo nazvané „Anjelský dar zo srdca pre Svätého Otca“ symbolizuje, že naše mesto, ako vôbec prvé v Európe, získalo 7. mája 1369 od kráľa Ľudovíta Veľkého erbovú listinu. Zároveň zdôrazňuje, že Košice sú známe aj ako mesto tolerancie a duchovnej blízkosti človeka k človeku.

 „Som vysoko poctený tým, že som mohol Svätému Otcovi odovzdať dar od obyvateľov nášho mesta,“ povedal primátor Richard Raši bezprostredne po tom, ako pápež František požehnal sochu anjela, umiestnenú v areáli Baziliky sv. Petra. Stalo sa tak pred generálnou audienciou a svätou omšou. Od primátora mesta Košice a arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera zároveň prijal aj zmenšeninu sochy ako osobný dar.

Sochu anjela vysokého 2,7 metra s hmotnosťou 300 kg, vyrezal z topoľového dreva rezbár Milan Krajňák, na finálnej  podobe sa však podieľali aj  Košičania.  Počas tohoročného jubilejného XX. ročníka osláv  Dňa mesta Košice mohol každý obyvateľ mesta vyrezať  jemným  dlátkom  do sochy ryhu.  Ruku k dielu nakonec priložilo na Hlavnej ulici, vrátane primátora Richarda Rašiho, viac ako 1 000 ľudí. Drievka z anjela si mnohí  odložili ako pamiatku na deň, keď spoločne vytvárali unikátny dar pre pápeža.

Oficiálny program primátora vo Vatikáne odovzdaním anjela, ktorého pred cestou požehnal košický arcibiskup, metropolita Bernard Bober, nekončí. Dnes (štvrtok 26. júna 2014) popoludní sa zúčastní na slávení štátneho sviatku Slovenskej republiky – sv. Cyrila a sv. Metoda. Slávnosť zorganizovalo Veľvyslanectvo SR pri Svätej stolici.

„Veľmi by ma potešilo, a verím, že aj všetkých ďalších Košičanov, ak by Svätý Otec  prijal moje pozvanie a navštívil naše krásne Košice. Na budúci rok si v Košiciach pripomenieme 20. výročie návštevy zosnulého a nedávno svätorečeného charizmatického pápeža Jána Pavla II., aj  preto by návšteva Svätého Otca Františka bola pre nás všetkých veľkou a mimoriadnou udalosťou,“ dodal primátor Richard Raši.

Referát styku s verejnosťou a médiami, MMK

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore