Tlačové správy

Košické detaily

V týchto dňoch sa na pulty kníhkupectiev dostáva nová kniha o Košiciach mapujúca toto mesto mikropohľadom.  Košické detaily obsahujú 44 fotografií detailov, za ktorými nasleduje vzápätí, po obrátení stránky, fotografia celku. Mnohé detaily sú prekvapivé aj pre Košičanov.

„Snažil som sa vybrať také detaily, ktoré sú menej známe, ťažšie zahliadnuteľné a zároveň ich príbeh je zaujímavý“, hovorí Milan Kolcun, autor textovej časti, člen košickej RO SSN. Slovensko-anglické texty vysvetľujú napr. pravdivý príbeh legendou opradenej sochy žobráka na jednom z meštianskych domov Hlavnej ulice, rozpovedia, prečo baroková Panna Mária v Dóme sv. Alžbety nemá chrbát alebo ozrejmia, prečo v parku rastie topánkovník.

„Kniha sa nezameriava len na centrum, ale dá čitateľovi dôvod, aby sa zatúlal za detailmi aj na sídlisko Furča, Ťahanovce či do Šace. Takisto sa venuje pozoruhodnostiam novšieho dáta, ako je socialistický bunker v Čermeli či ojedinelá socha kozmonauta Gagarina v Košiciach.

„Spočiatku sa mi kniha nezdala až taká pozoruhodná, no ako som fotil určené detaily, aj ja som sa začal dívať na mesto inými očami“, povedal na prezentácii knihy Stanislav Jiroušek, ktorý je spolu s otcom Alexandrom autorom fotografií.  

Po Potulkách mestom Košice, Košickej čítankeŠtýloch krásy v KošiciachKošické detaily piatou knihou, ktorá vychádza v edícii Potulky mestom Košice.  Šiestym dielom budú Stručné dejiny Košíc  v podaní nemeckých bádateľov.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore