Tlačové správy

Špeciálny prístroj – enodskopická veža s kompletným vybavením – sa v Košiciach nachádza len na UVLF

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach pred vyše rokom vo svojom areáli otvorila Univerzitnú veterinárnu nemocnicu. Súčasťou jej vybavenia je aj špeciálny prístroj – enodskopická veža, vďaka ktorej zachránili už stovky zvieracích životov.

Endoskopická veža slúži na neinvazívne vyšetrenia všetkých telových dutín, tráviaceho traktu či vyšetrenia cez močovú rúru a pod. Vďaka nej je možné odstrániť cudzie predmety, ktoré sa nachádzajú v pažeráku či dýchacích cestách pacienta bez toho, aby sa ich odstránenie muselo riešiť chirurgicky. „Účelom toho prístroja je v prvom rade neinvazívne vyšetrenie. Pacientov tak v mnohých prípadoch nemusíme zbytočne otvárať. Urobí sa im prípadne biopsia, zoberie sa im výter, odoberú sa vzorky – ak má zvieratko napríklad nádor,“ hovorí prednostka Kliniky malých zvierat UVLF v Košiciach Alexandra Trbolová.

Operácia nie je vždy potrebná

Tento prístroj slúži aj na akútnu medicínu, kedy sa napríklad pacient dusí cudzím predmetom. Veterinári zviera dajú do anestézie a pomocou endoskopu ho v rýchlosti vedia vybrať. „Týmto prístrojom sa často robí aj gastroskopia. Napríklad, ak psík zvracia, endoskopom zájdeme do žalúdka, a tak zistíme, či už ide o nádor, alebo zápal v žalúdku, a pod.,“ dodáva A. Trbolová. Endoskopické vyšetrenie teda pomáha veterinárom odhaliť, či je potrebné urobiť chirurgický zákrok, alebo nie.

Na vyšetrení mačky, psy, ale aj plazy

Univerzitnú veterinárnu nemocnicu najčastejšie navštevujú psy a mačky. Endoskopické vyšetrenie podstúpili aj zajace, hady či dokonca krokodíl. Endoskopická veža však môže slúžiť aj na vyšetrenie väčších zvierat, ako sú napríklad kone.

V nemocnici mali prípad, keď králik spadol z veľkej výšky. Mal nielen  zlomenú nohu, ktorú bolo potrebné chirurgicky ošetriť, ale krvácal aj z nosa. „Pomocou endoskopu sme identifikovali, odkiaľ krvácanie pochádza. Našťastie bolo lokálne a nie z hlbších častí dýchacieho traktu. Králik tak nemusel ísť na operáciu,“ dodáva Trbolová.

Jediná v Košiciach

Mačky, ako aj psy nie raz zjedia cudzie predmety. „Často sa stretávame s tým, že mačky zožerú rybárske háčiky. Problém spočíva najmä v tom, že háčik má na hrote protichodné zúbky a pri jeho vyberaní sa často poruší tkanivo. Vďaka prístroju vidíme, kde sa presne zapichol, a pomocou neho ho vieme šetrne vytiahnuť.“

Enodskopickou vežou Univerzitná veterinárna nemocnica zachránila už stovky zvieracích životov. Tento prístroj využívajú dennodenne. Neslúži však len pre verejnú klientelu. Je súčasťou vedeckých a výskumných úloh. Tento prístroj s kompletným vybavením sa v Košiciach nachádza len na UVLF.

Kontakt pre médiá:

prof. MVDr. Alexandra Trbolová, PhD.

prednostka Kliniky malých zvierat UVLF v Košiciach

tel.: + 421 915 984 659

alexandra.trbolova@uvlf.sk

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore