Tlačové správy

Aj kniha musí mať svoje miesto v živote jedinca

Pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnej organizácie Košického samosprávneho kraja pripravili pre deti základných škôl ďalšie podujatia v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III. V piatok 4. októbra 2019  sa uskutoční beseda so spisovateľom Jozefom Kollárom pod názvom Príbehy dneška a 9. októbra 2019 príde slovenský propagátor detského čítania Tibor Hujdič  Prečo je čítanie dôležité. Podujatia budú realizované v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Jozef Kollár vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od detstva som rád počúval „jednoduché“ príbehy ľudí. Dospelo to až tak ďaleko, že som si ich začal aj sám vymýšľať. Môže za to moja fantázia a sny. V rokoch 1990/1991 sme v časopise Kamarát pripravovali periodický fotoseriál zo života školákov Bez nás to nejde. V rokoch 1991 – 1992 som pôsobil ako reportér mládežníckeho týždenníka Kamarát. S výtvarníkom Petrom Stankovičom (ale aj s inými) sme robili komiksy. Najznámejším bolo Mestečko pod lopúchom, ktorý vyšiel aj v Česku“ prezradil o sebe Kollár.  Autor kníh, aký sa v slovenskej literatúre neobjavuje každý deň. Ako reportér bol v roku 1997 ocenený Cenou za reportáže, ktorú mu udelil Slovenský literárny fond. „Ako redaktor som začínal už takmer pred tridsiatimi rokmi v redakcii časopisu Kamarát, určenom pre násťročných. Na starosti som mal kultúrnu rubriku a reportáž. Bolo krátko po nežnej revolúcii, otvárali sa nové možnosti. S kolegyňou nám v jedno odpoludnie napadlo, že by sme mohli priniesť tinedžerom niečo nové a to spomínaný fotoseriál, v ktorom by sa možno aj trochu našli. Slovo dalo slovo, dostali sme súhlas od novo vymenovaného šéfredaktora a začali sme vymýšľať jednotlivé časti“ dodal žurnalista, spisovateľ a prozaik pre deti i dospelých. Viac už prezradí v piatok 4.10.2019.

Tibor Hujdič alias „pán Mrkvička“ študoval sociálnu prácu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Ako sociálny pracovník pracoval s deťmi. Založil Detské kníhkupectvo Mrkvička, zamerané na predaj kvalitných kníh pre deti a mládež. Vedie semináre pre knihovníkov o práci s detským čitateľom, semináre pre učiteľov o čitateľskej gramotnosti. V jednom rozhovore pred dvomi rokmi na otázku, či čítajú dnes deti knihy odpovedal „Celoživotných čitateľov strácame. Záujem o čítanie u detí nad 12 rokov prudko upadá. Keď prídete do väčšiny tried na základných školách, nie je ani jedna zaujímavá kniha či časopis, ale je tam 24 mobilov, ktoré ponúkajú digitálny svet plný okamžitej zábavy, ktorá sa dá ľahko konzumovať, tak je jasné, čo deti budú cez prestávky robiť.“

,,Prečo je čítanie dôležité“ je názov stretnutia detí a pána Hujdiča a my veríme, že opäť bude mať kladnú odozvu. Absolvovala som stretnutie s pánom Hujdičom osobne, a vtedy som si povedala: chcem, aby priniesol svoje „posolstvo“- prečo čítať- opäť k nám pre žiakov nášho mesta, okresu“ povedala pracovníčka knižnice Miriama Tóthová z Úseku literatúry pre deti a mládež.

V rámci projektu Tajomstvá v literatúre III sa v piatok 4.10. 2019 uskutoční beseda so spisovateľom Jozefom Kollárom pod názvom Príbehy dneška a 9.10.2019 príde slovenský propagátor detského čítania Tibor Hujdič  ,Prečo je čítanie dôležité.  Podujatia budú realizované v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 17

Zdroj:

https://www.litcentrum.sk/autor/jozef-kollar/autor-o-sebe

https://dennikn.sk/666793/ak-si-ocko-pusti-serial-darmo-hovori-dietatu-nech-si-cita-knihu/?ref=list

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore