Tlačové správy

Koncert GERSHWIN – MUSORGSKIJ naživo v Košiciach

Brány Domu umenia v Košiciach sa otvoria pre milovníkov krásnej hudby už tento týždeň. Prvým koncertom pre publikum bude GERSHWIN – MUSORGSKIJ pod vedením šéfdirigenta Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) Zbyňka Müllera. Úlohu sólistu prijal špičkový predstaviteľ európskeho interpretačného umenia – Ladislav Fančovič. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 13. mája 2021 o 19:00 v Dome umenia.

Malý zázrak

Ladislav Fančovič, známy aj pod umeleckým menom Fanzowitz, je nielen slovenský klavirista a milovník starého džezu, ale aj nadšený saxofonista. A práve v košickej filharmónii ho budú môcť návštevníci zažiť v oboch polohách – ako klavírneho virtuóza v Gershwinovom klavírnom koncerte, aj ako saxofonistu, ktorý sa na chvíľu stane „jedným z členov“ orchestra ŠfK v známom diele Obrázky z výstavy Modesta Musorgského.

Ladislav Fančovič

  • Po dlhých mesiacoch hrá ŠfK naživo. Orchester sa na to už veľmi teší, a vy ste sólistom večera. Aké z toho máte pocity?

Nesmierne sa na koncert teším, po dlhých mesiacoch nekonečného čakania na zlepšenie situácie mi to pripadá ako malý zázrak hrať s orchestrom pre naozajstné živé publikum. Po množstve niekedy až deprimujúcich online koncertov, na ktorých som hral iba pre kameru a pre prázdnu sálu, je predstava blížiaceho sa živého koncertu neuveriteľná motivácia.

  • Ako vnímate Gershwinov klavírny koncert in F?

Gershwinova hudba mi je nesmierne blízka. Jeho klavírny koncert vnímam ako spojovací článok medzi naozajstnou jazzovou hudbou 20. rokov minulého storočia a klasickým hudobným svetom. Je v ňom cítiť z každého taktu atmosféra doby, v ktorej koncert vznikal, nájdeme v ňom dokonca aj náznaky blues, charlestonu a ďalších štýlov, ktoré vtedy obklopovali Gershwina. Navyše, nesmierne farebná inštrumentácia orchestra dodáva koncertu veľký efekt a noblesu.

  • Počas lockdownu sme sa zaujímali, ako hudobníci trávia tento čas plný obmedzení. Koncert s publikom je nádejou, že sa môžeme rozprávať o živom hraní v blízkej budúcnosti. Máte už nejaké plány?

Chcel by som veľmi veriť, že už sa nezopakuje situácia z jesene minulého roka, ktorá vlastne trvá až dodnes. Samozrejme, ten čas sa dá využiť rôznymi spôsobmi, či už nahrávacími aktivitami, študovaním nového repertoáru atd. Napriek tomu si mnohí z nás určite stále častejšie uvedomovali, že prišli na veľa mesiacov o prácu a tento stav nie je dlhodobo udržateľný. Moje najbližšie plány súvisia so „zmarenou” sezónou 2020/21, pretože prakticky koncerty z celého roka sa mi popresúvali do mesiacov máj a jún. Čo je neuveriteľný fyzický, ale aj psychický nápor. Pevne verím, že ďalšia sezóna sa už bude aspoň z diaľky podobať na koncertný život tak, ako si ho pamätáme.

Bezpečnostné usmernenia

Na koncerte budú dodržané prísne hygienické podmienky a obmedzenie počtu divákov podľa aktuálnej fázy kultúrneho semafora:

  • Návštevníci koncertu sa musia preukázať negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR/LAMP testom nie starším ako 72 hodín. Výnimky z testovania platia pre návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 v uplynulých 180 dňoch, alebo sú zaočkovaní (minimálne 2 týždne po 2. dávke vakcínami Pfizer a Moderna, alebo minimálne 4 týždne po 1. dávke vakcíny AstraZeneca). Výnimku z testovania majú aj deti do 10 rokov.
  • Koncert GERSHWIN – MUSORGSKIJ spadá pod A cyklus, tým pádom naň platia abonentky A, AB. Držitelia študentských abonentiek si musia vstupenku na koncert vyzdvihnúť vo vstupenkovej pokladnici vopred.
  • Aktuálna maximálna kapacita je 250 návštevníkov, sedenie bude voľné v každom druhom rade.
  • Abonenti majú vstup do sály umožnený prednostne už od 18:30, návštevníci so zakúpenými vstupenkami od 18:45.
  • Návštevníci na seba nechávajú telefonický alebo mailový kontakt, ktorý od nich vyžiada zamestnanec ŠfK, aby bolo možné trasovanie v prípade výskytu covid-19.
  • Návštevníci sú povinní mať po celú dobu svojho pobytu v Dome umenia prekryté horné a dolné dýchacie cesty respirátorom.
  • V prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia (napr. horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie) je návštevník povinný ostať v domácej izolácií.
  • ŠfK uprednostňuje online nákup lístkov a bezhotovostnú platbu.
  • Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky.
  • Priestory Domu umenia sa dezinfikujú pred podujatím i počas neho.
  • Členovia orchestra i hosťujúci umelci sú pravidelne testovaní.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore