Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia zabalila mimoriadny literárny darček

Špeciálne vianočné čítanie v e-magazíne Knihy na dosah

Literárny portál Knihy na dosah je úspešným projektom Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB). Počas svojho štvorročného pôsobenia sa dostal medzi najčítanejšie slovenské literárne magazíny. V tomto roku mal návštevnosť takmer 40 tisíc čitateľov, ktorých zaujala pôvodná autorská tvorba, knižné tipy, recenzie, či rozhovory.  Vďaka účelovému finančnému príspevku od Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom knižnice Jána Bocatia, literárny e-magazín prináša špeciálny vianočný darček v podobe diel, ktoré sa tematicky viažu k najkrajším sviatkom roka. „Aktuálne náš portál ponúka 530 autorských prác od viac ako 150 autorov. Medzi našimi spolupracovníkmi sú aj najzvučnejšie mená slovenských literátov. Ponuka je naozaj pestrá a kvalitná, preto veríme, že aj špeciálnou vianočnou nádielkou prispejeme našim čitateľom k pohodovým chvíľam s dobrým čítaním,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová. Dodala, že všetky texty s vianočnou tematikou na portáli Knihy na dosah, vznikli exkluzívne pre jeho špeciálne vydanie.

Vianočné obdobie sa už tradične spája s ľudovými zvykmi. Nielen o nich je publikovaný rozhovor so známou etnologičkou Katarínou Nádaskou. V rozhovore sa venuje aj tomu, prečo je dôležitá popularizácia vedy, aj tomu, čo bolo kedysi tradičným vianočným darčekom v slovenských rodinách. Detskému čitateľovi je venovaný text Dávida Dziaka, v ktorom odporúča, aké knihy by mohli potešiť deti pod stromčekom. V ponuke vianočného čítania v e-magazíne je aj rozprávka Ako Jeleňatý a Kravatý chytali atmosféru Vianoc od spisovateľky  Evy Urbanovej, či ilustrácie o žabiakovi Johanovi. Pobaví aj  ďalší kreslený príbeh zo série „Ema“ od oceňovanej českej komiksovej autorky Ivety Merglovej.

Motív Vianoc dominuje aj v poviedke Don´t ignore me spisovateľky Ivany Gibovej či v prozaickom texte Oheň v dome  Jána Púčeka. Obaja autori k vianočnej tematike pristupovali s využitím ich špecifickej poetiky. Do čitateľsky obľúbenej rubriky Na pokračovanie pribudli vianočné časti príbehov „Tomáš“ spisovateľa a rozhlasového tvorcu Jána Mičucha, ako aj nový diel sérieK vode“ od prozaičky Márie Modrovich.

Známy publicista a spisovateľ Samo Marec v rubrike Z poličky priblížil, po akých knihách najčastejšie siaha počas Vianoc. Okrem toho si čitatelia na portáli môžu prečítať interpretáciu slávneho diela Charlesa Dickensa Vianočná koleda, glosu stand-upistky Márie Ševčíkovej či rozhovor so šéfredaktorkou pre detskú literatúru a non-fiction vo vydavateľstve Ikar Luciou Hlubeňovou.

Knižnicu a tvorcov magazínu potešili vyjadrenia a vinše z pera renomovaných autorov, ktorí patria medzi jeho pravidelných prispievateľov:

Knihy sú blízko. Doslova na dosah. Sú ich plné pulty, regály, fejsbúky aj instagramy. Paradoxným prejavom krízy knižnej kultúry na slovenský spôsob je totiž aj to, že kníh je hrozne veľa. Ako sa v tom všetkom vyznať? Zorientovať? Po čom siahnuť? Portál „Knihy na dosah“ prináša recenzie, postrehy, čitateľské tipy i ukážky, ktoré nám môžu v orientácii pomôcť. Robí tak mravčiu prácu, pričom zastupuje aj iné kultúrne inštitúcie písané s veľkým „I“. Pomáha tak kultúre prežiť aj túto permanentnú (nielen covidovú) krízu, keď pivo v plaste a klobáska na tácke je viac než kniha, keď lyžovačka je viac než divadelné predstavenie, nuž a tak všeobecne, keď politika a virtuálne lajky majú väčšiu hodnotu než ľudský život. Sme v kríze, z ktorej nebude ľahké vybŕdnuť. Aj preto veľmi potrebujeme pomocné ruky, ako je portál „Knihy na dosah“. Tak autori ako aj čitatelia. (Ján Púček , prozaik)

Portál Knihy na dosah je očarujúcim virtuálnym miestom, kde sa môžu stretávať čitatelia a knihy. Okrem recenzií ponúka vhľad do nových aj osvedčených titulov napríklad aj prostredníctvom ukážok a rozhovorov (s autormi píšucimi, ilustrujúcimi, teoretizujúcimi,…). Zaujímavé sú ponúkané kategórie Na pokračovanie a Z poličky — prvá uvádza časti nového, autorského diela s periodickou pravidelnosťou a sprostredkuje tak čitateľom radosť z očakávania, druhá zase predstavuje knihy, ktoré slovenské autorky a autori aktuálne čítajú. Celkovo stránku vnímam ako príjemné knižné „trhovisko“, na návštevu ktorého sa teším: postretávam starých známych a zároveň sa dozviem o horúcich novinkách.  (Mária Modrovich, prozaička)

 Portál Knihynadosah.sk je jedinečný pestrosťou žánrov ponúkaných textov aj literárnych žánrov, ktorým je venovaná pozornosť recenzentov a literárnych kritikov. Prístupná – takpovediac „ľahšia“ knižná publicistika – je skombinovaná s literárnovedným pohľadom. A záujem o súčasnú poéziu sa nevylučuje s pozornosťou venovanej prekladovej próze, komiksu či aforizmom. Portál spája oba brehy literárneho sveta – autorov s tými, ktorí sa odvážia ich hodnotiť. Výsledná mozaika je naozaj pestrá. Je takmer nemožné, aby si návštevník webu nenašiel v nej „to svoje“. Okrem toho je dôležité, že tomuto webu nechýba vytrvalosť, pretože čitateľov na podobných projektoch najviac odrádza postupné „odumieranie“ obsahu(Ľubomír Jaško, publicista)

Kontakt:

Mgr. Alena Zavocka

manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach

mail: zavocka@vkjb.sk, tel.: 055/622 32 91

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore