Tlačové správy

Posledný aprílový týždeň v Galérii umelcov Spiša

  • Produkcia/ kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, 052 01 Spišská Nová Ves
  • Názov a čas podujatiaDLHÝ DEŇ S UMENÍM / 10.00 – 19.00.

                                                  ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: UČITELIA I DEJATELIA –           

                                                   EMIL LABAJ a RUDOLF RABATIN / 17.00 – 19.00.

  •  Termín / čas podujatia:  streda, 27. 4. 2022, v čase 10.00 – 19.00
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882 717

Streda, 27. 4. 2022 v čase 10.00 – 19.00:

DLHÝ DEŇ S UMENÍM  realizuje Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, pravidelne s cieľom sprístupniť stále expozície a aktuálne výstavy verejnosti do neskorých večerných hodín. Návštevníci tak majú možnosť vidieť dve stále expozície a tri aktuálne výstavy:

  • UČITELIA I DEJATELIA / Autori: I. Bobula, A. Fedáková, M. Hennel, Š. Hudzík, Z. Jeřábek, E. Končeková,
  • O. Korkoš, P. Krupa st., E. Labaj, R. Rabatin, I. Svitana, F. Žoldák. Pocta umeleckej činnosti 12-tich pedagógov a osobností kultúry, výtvarne pôsobiacich na Spiši. Cyklus výstav Téma. Kurátorka: Kamila Paceková – GUS.
  • ROLAND NEUPAUER: TIME LOOP / Inšpirácie medzi prírodnou krajinou a civilizáciou trhových mechanizmov a kryptomien. Konštrukcie a dekonštrukcie obrazov v poslednej tvorbe autora. Cyklus výstav Profily. Kurátorka: Katarína Balúnová – GUS.
  • NADIA ROVDEROVÁ: FOTOFATAL & SUZANNE PASTOR: PASTORAL / Intermediálny dialóg fotografie, objektov a inštalácií je prvou spoločnou prezentáciou autoriek na Slovensku. Vizuálna poézia Nadi Rovderovej vo foto-grafických maľbách je konfrontovaná s fotoobjektmi a experimentami Suzanne Pastor.

Cyklus výstav Dvojice. Kurátorka: Lucia Benická – GUS.

Streda, 27. 4. 2022 v čase 17.00 – 19.00:

ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ:  UČITELIA I DEJATELIA – EMIL LABAJ a  RUDOLF RABATIN

Hosťami ďalšieho pokračovanie podujatia Orbis Pictus / Rozhovory o umení, tentoraz k aktuálnej výstave Učitelia i dejatelia, sú výtvarníci Emil Labaj a Rudolf Rabatin. Prezentácia a beseda bude zameraná na ich život i tvorbu, ako aj kultúrne pôsobenie na Spiši. V rámci programu prebehne aj komentovaná prehliadka výstavy, ktorú uvedie kurátorka vgr. Kamila Paceková. Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

Profily autorov:

 EMIL LABAJ pôsobil ako riaditeľ Mestského kultúrneho centra v Spišskej Novej Vsi (1991 – 2020). Výtvarnej tvorbe sa venuje od detstva, hlavne kresbe, grafike a maľbe, pri ktorých sa inšpiruje hudbou, poéziou i divadlom.

RUDOLF RABATIN bol dlhoročným výtvarným pedagógom vo Svite a v Poprade, ako aj riaditeľom Tatranskej galérie (1989 – 1997), ktorý sa zaslúžil o získanie Elektrárne (1992) pre alternatívne výtvarné a kultúrne dianie v Poprade. Aktívne participuje na výstavách Umeleckej besedy (od 2013).

 Na webe / na stiahnutie plagát, pozvánka, tlačová správa:

http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/orbis-pictus-rozhovory-o-umeni-ucitelia-i-dejatelia-emil-labaj-rudolf-rabatin

ℹ️  Viac informácií:            www.gus.sk a na sociálnych sieťach pod názvom „Galéria umelcov Spiša“:

Facebook, Instagram, YouTube.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore