Tlačové správy

Musorgského „Obrázky z výstavy“ na pôde košickej filharmónie

Posmrtná výstava nadaného maliara a architekta Viktora Hartmanna podnietila Modesta Petroviča Musorgského k tomu, aby svojmu zosnulému priateľovi napísal hudobnú pamiatku, ktorú nazval „Obrázky z výstavy“. Pôvodne klavírne dielo upravil do monumentálnej orchestrálnej podoby skladateľ Maurice Ravel a práve v tejto úprave zaznie aj na pôde Štátnej filharmónie Košice. Návštevníci si vypočujú aj Ravelovu druhú baletnú suitu Daphnis a Chloé v interpretácii orchestra ŠFK pod vedením dirigenta Yu-An Changa. Sólistom večera v koncerte Alexandra Grigorjeviča Aruťuňana bude vynikajúci trubkár Stanislav Masaryk. Abonentný koncert B cyklu sa uskutoční vo štvrtok 12. januára 2023 o 19:00 hod. v Dome umenia.

Stanislav Masaryk

Slovák Stanislav Masaryk študoval na Konzervatóriu v Bratislave a neskôr v štúdiu pokračoval na Vysokej škole múzických umení. V roku 2015 získal „Yamaha Scholarship Award“. Na medzinárodnej súťaži „Žestě Brno“ v roku 2017 získal 1. cenu a titul Absolútneho víťaza. V roku 2022 mu bola udelená Cena Ľudovíta Rajtera. Účinkoval v hot-jazzovom orchestri Bratislava Hot Serenaders s kapelníkom a trubkárom Jurajom Bartošom. Pozíciu prvého trubkára zastával v orchestri opery Slovenského národného divadla, v orchestri Národného divadla Praha a od septembra 2020 zastáva túto pozíciu v  Českej filharmónii. Ako sólista pravidelne vystupuje s orchestrom Slovenskej filharmónie, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Štátnou filharmóniou Košice a ďalšími domácimi telesami. Koncert v Košiciach približuje slovami: „Aruťuňanov trúbkový koncert je jednou z mojich najobľúbenejších skladieb pre sólovú trúbku, s ktorou som sa stretol už počas druhého ročníka konzervatória. Skladba sa teší mimoriadnej obľube medzi poslucháčmi a najmä medzi trubkármi. Je to najmä pre jeho krásne, miestami exotické melódie a jeho efektnosť, pričom sólový hlas je napísaný veľmi prirodzene trúbkovej technike a neobsahuje žiadne veľké záludnosti a nepríjemné pasáže. Hrať Aruťuňanov koncert je pre mňa vždy veľká radosť a inak tomu nebude ani 12. 1. v Dome umenia spolu so Štátnou filharmóniou Košice.“ 

Yu-An Chang

Dirigent Yu-An Chang pochádza z Taiwanu. V roku 2016 získal 1. cenu na medzinárodnej dirigentskej súťaži v Bukurešti, pôsobil ako dirigentský štipendista na Tanglewoodskom hudobnom festivale a následne bol na dve sezóny vymenovaný za asistenta dirigenta Bostonského symfonického orchestra. V roku 2022 sa stal hlavným dirigentom Taipei Chinese Orchestra, pričom pokračuje vo svojich dirigentských aktivitách v Európe, Amerike a v Ázii. V auguste 2019 Yu-An Chang debutoval v Tanglewoode s Bostonským symfonickým orchestrom a v januári 2020 dirigoval štyri abonentné koncerty v Boston Symphony Hall, ktoré kritika označila za „zázrak presnosti, výrazu a čistoty“. Na svoj koncert v Košiciach pozýva návštevníkov nasledovne: Štátna filharmónia Košice je klenotom medzi orchestrami, s ktorými som spolupracoval. Program koncertu je plný farieb a fantázie, ktoré vám prinesú nezabudnuteľný poslucháčsky zážitok.“

Obrázky z výstavy

K napísaniu klavírneho cyklu Obrázky z výstavy podnietila Modesta Petroviča Musorgského posmrtná výstava diel jeho blízkeho priateľa, nadaného maliara a architekta Viktora Hartmanna. Tematicky veľmi rozdielne Hartmannove obrazy urobili na Musorgského mimoriadny dojem a ich obsah stvárnil vo svojich originálnych miniatúrach. Cyklus desiatich častí suity je spojený témou s názvom Promenáda. Historik umenia Vladimir Stasov o diele napísal: „Skladateľ tu predstavil sám seba ako sa obracia raz vpravo, raz vľavo, nerozhodne sa otáča, alebo rýchlo pristupuje k niektorému obrazu, pričom jeho tvár často posmutnie, keď si s bolesťou spomenie na zosnulého priateľa.“ Desať fascinujúcich miniatúr, na ktoré bol inak sebakritický Musorgskij veľmi hrdý, zinštrumentoval s úžasnou farebnosťou francúzsky skladateľ Maurice Ravel.

Abonentný koncert B cyklu RAVEL – ARUŤUŇAN – MUSORGSKIJ sa uskutoční vo štvrtok 12. januára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 10/9/8 €, zľavnené: 7/6/5 €, lóža: 14 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore