Tlačové správy

Dohnányi a jeho súčasníci v programe Štátnej filharmónie Košice

Štátna filharmónia Košice pozýva na symfonický koncert DOHNÁNYI – RAJTER – KODÁLY. Bratislavský rodák Ernő Dohnányi bol jedným z najvýznamnejších klaviristov svojej doby a významne prispel k neskororomantickému klavírnemu repertoáru. Jeho Klavírny koncert č. 1 si návštevníci vypočujú v interpretácii obľúbeného klaviristu Ladislava Fančoviča. Na koncerte zaznejú aj diela jeho súčasníkov – Zoltána Kodálya, Bélu Bartóka a Ľudovíta Rajtera. Orchester ŠFK ich uvedie pod vedením hlavného hosťujúceho dirigenta Zbyňka Müllera. Abonentný koncert A cyklu DOHNÁNYI – RAJTER – KODÁLY sa uskutoční 19. januára 2023 o 19:00 v Dome umenia.

ŠfK & Ladislav Fančovič & Zbyněk Müller – foto Miriama Fenciková

Po vyše 100 rokoch opäť na Slovensku

Klavirista, skladateľ, saxofonista a milovník starého džezu i klasiky – Ladislav Fančovič – sa do Košíc často vracia a vždy je zárukou výnimočného poslucháčskeho zážitku. Tentoraz sa muzikantovi v Košiciach splní ďalší z jeho hudobných snov: „Možnosťou koncertného uvedenia klavírneho koncertu č. 1 e mol Ernő Dohnányiho sa mi splnil jeden z mojich najväčších hudobných snov. Autor týmto dielom nadviazal na veľké symfonické klavírne koncerty Johannesa Brahmsa, a som nesmierne šťastný, že po vyše 100 rokoch zaznie opäť aj na Slovensku. Podľa mojich informácií totiž dielo hral naposledy v Bratislave samotný autor v máji 1908. Je pre mňa preto veľkou poctou zahrať toto výnimočné dielo de facto v ‚obnovenej slovenskej premiére‘ so Štátnou filharmóniou Košice pod taktovkou skvelého Zbyňka Müllera.“

Dohnányi, Rajter, Kodály a Bartók

Dramaturgické spojenie štyroch skladateľov 20. storočia sa zaujímavo ilustruje na osobnom príbehu významného slovenského dirigenta a skladateľa Ľudovíta Rajtera. Intenzívne sa zaujímal o tvorbu Bélu Bartóka a jeho túžbou bolo štúdium v Budapešti, ktorá bola v tom čase inšpiratívnou a otvorenou modernou umeleckou metropolou. Mladý Rajter vyhľadal Bélu Bartóka a ukázal mu svoju absolventskú prácu – Sinfoniettu. Bartók vzhľadom na to, že sám kompozíciu nevyučoval, mu dal odporúčanie k Ernő Dohnányimu. Bol to jeden z kľúčových momentov pre ďalšie smerovanie Rajterovej profesionálnej činnosti. Bratislavský rodák Dohnányi bol popri Bélovi Bartókovi a Zoltánovi Kodályovi najvplyvnejšou osobnosťou maďarskej hudby prvej polovice 20. storočia. Ako hlavný dirigent Orchestra Filharmonickej spoločnosti, riaditeľ Vysokej hudobnej školy Ferenca Liszta a Hudobný riaditeľ Maďarského rozhlasu bol zároveň určujúcou osobnosťou budapeštianskeho hudobného života. Ľudovíta Rajtera prijal do svojej Majstrovskej školy kompozície na Vysokej hudobnej škole Ferenca Liszta a zároveň mu ponúkol aj dirigentské vystúpenie v Maďarskom rozhlase na čele Orchestra Filharmonickej spoločnosti. V rozhlasovom štúdiu i na koncertnom pódiu sa tak Rajter stretol s najväčšími osobnosťami vtedajšieho maďarského hudobného života. S Bartókom uviedol Bachov klavírny koncert, s Dohnányim spolupracoval na kompletnom uvedení klavírnych koncertov W. A. Mozarta a spolupracoval aj so Zoltánom Kodályom. (Zdroj: adrianrajter.blogspot.com)

Charakteristickými črtami tvorby Ľudovíta Rajtera sú originalita v rámci pravidiel tradície, prehľadnosť formy i harmónie, koncentrovanosť, vyváženosť racionálnych a emocionálnych prvkov či zmysel pre humor a lyriku. Všetky tieto prvky sú skoncentrované aj v jeho orchestrálnom diele Allegro sinfonico z roku 1986.

Folkórne inšpirácie

Diela Zoltána Kodálya a Bélu Bartóka, ktoré zaznejú na štvrtkovom koncerte, spája silný vplyv folklóru. Očarujúce Tance z Galanty vychádzajú z ľudovej hudby okolia Galanty, kde Kodály niekoľko rokov žil. Dielo je inšpirované žánrom tzv. verbunku a vychádza z dvojčasťovej štruktúry – pomalej introdukcie a série štyroch rýchlych tancov s typickými, podmanivými tanečnými rytmami.

Rumunské tance patria medzi najobľúbenejšie diela Bélu Bartóka. Pôvodne šlo o suitu pre klavír so šiestimi krátkymi skladbami, ktorú Bartók upravil aj do orchestrálnej podoby. Jadrom tohto cyklu sú autentické rumunské melódie, ktoré skladateľ nahral v Transylvánii, pričom v interpretácii folklórnych prameňov skladateľ zachoval pôvodnú melódiu a rytmickú štruktúru a zároveň hudbu oživil svojimi vlastnými harmonickými farbami.

Abonentný koncert A cyklu DOHNÁNYI – RAJTER – KODÁLY sa uskutoční vo štvrtok 19. januára 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 €, lóža: 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore