Tlačové správy

Ministerstvo súhlasí s pestovaním GMO na Slovensku!

Trnava, 9.5.2023. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) odmieta zakázať pestovanie pôvodných geneticky modifikovaných plodín (GMO plodín). Uviedlo, že na to neexistuje konsenzus. Keďže MPRV zákaz nechce, znamená to, že pestovanie GMO plodín na Slovensku schvaľuje. Je to ignorancia občanov a zdravého rozumu. Pestovanie GMO vo svete neprinieslo splnenie sľubov ich výrobcov, prinieslo len problémy a riziká. Väčšina krajín EÚ ich pestovanie aj preto zakázala a to napriek tomu, že sa u nich nepestovali. Učinili tak z preventívnych dôvodov.

Fotografia z odovzdania petície na MPRV SR

Existuje spoločenský konsenzus na zákaz GMO?

  • 18300 podpisov Petície za zdravé potraviny a Slovensko bez GMO. V petícii sa žiada zákaz pestovania GMO plodín na Slovensku. MPRV v minulosti deklarovalo, že chce Slovensko bez GMO, no napriek neustálim sľubom sa zákaz dodnes
  • Väčšina štátov EÚ pestovanie povolených GMO dávno zakázala, vrátane veľkých hráčov Nemecko a Francúzsko.
  • Drvivá väčšina obyvateľov v prieskumoch GMO odmieta.

Existuje vládny konsenzus na zákaz GMO?

  • V predvolebnom AGRO-GMO dotazníku aj strany OĽANO a SME RODINA potvrdili, že počas volebného obdobia 2020-24 podporia a budú presadzovať zákaz pestovania GMO. Zatiaľ nebol zaznamenaný ani len pokus. Uskutočnila sa len zmena GMO zákonov, ktorá už umožňuje zakázať pestovanie povolených GMO. Samotný zákaz zrealizovaný nebol. Spomeňme si aj na aktivity OĽANO z roku 2015, kedy iniciovali zákaz GMO. Teraz takí aktívni už neboli.
  • V Programovom vyhlásení vlády SR 2021-24 je uvedená regulácia GMO. Žiadna regulácia sa neudiala, a keďže pestovanie GMO je u nás povolené, regulácia v takomto prípade by mala znamenať zakazovanie pestovania povolených GMO.

Po odovzdaní uvedenej petície sa GMO na Slovensku prestali pestovať. To však nič neznamená, keďže neexistuje oficiálny a právny zákaz. GMO priemysel je veľmi aktívny a nič nestojí v ceste,  začať ich u nás opäť pestovať. Máme len  nenaplnené sľuby a výsmech občanom, ktorí sa snažia niečo zmeniť. Na konferencii Vidiek žije! M. Ondráš poradca na MPRV uviedol, že nie je dôvod zakazovať niečo, čo tu nemáme a  minister nechce vyvíjať žiadne aktivity, keďže sa tu GMO momentálne neaplikuje. Taktiež poznamenal, že Slovensko nemá generálny súhlas na ich používanie. Toto vyjadrenie stojí na vode. Súhlas jednoznačne existuje a ak nejaký subjekt ohlási pestovanie schválených GMO plodín, bude už neskoro, pretože kvôli legislatívnemu procesu nebude možné tomu včas zabrániť. Väčšina krajín EÚ udelila preventívny zákaz, i keď sa u nich GMO nepestovali. Ondráš na konferencii aj prekvapivo poznamenal, že trend je taký, že GMO sa na konci dňa nevyhneme.

MPRV rovnako nesplnilo požiadavku petície súvisiacu s označovaním produktov vyrobených s použitím alebo bez použitia GMO. Vyrába sa obrovské množstvo potravín vyrobených s použitím GMO, napríklad mliečne a mäsové výrobky zo zvierat kŕmených GMO krmivom. V   prieskumoch ich občania odmietajú respektíve vyžadujú označovanie. Chýba nám právo slobodného výberu toho čo konzumujeme. Potrebujeme označenie, či boli výrobky vyrobené s použitím, respektíve bez použitia GMO.

Toto je v období, keď sa GMO osivársky priemysel spolu s Európskou komisiou snažia vymaniť  novú generáciu GMO z pod EÚ legislatívy o GMO, čím sa neoverené nové GMO môžu bez hodnotenie rizík a označovania dostať na trh. Pritom zavádzajúco argumentujú nepodloženými tvrdeniami o spáse pre poľnohospodárstvo. Aj tu platí príslovie, keď vtáčika lapajú, pekne mu spievajú. Proti deregulácii nových GMO sa postavilo 420 000 občanov EÚ.

 

Kontakt:

Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO; Ing. Peter Sudovský, info@vsetkoogmo.sk ; tel.č.: 0915115084; www.slovenskobezgmo.org.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore