Tlačové správy

Nová premiéra FS Železiar v košickom Národnom divadle

Folklórny súbor Železiar: Zábavky a hry tanečné II.

FS ŽELEZIAR predstaví nový celovečerný program 14.5.2023 o 14:30 a 17:00. Jeden z najlepších a najuznávanejších slovenských folklórnych telies uvedie na doskách Národného divadla v Košiciach originálny scénicky program, ktorému dominujú nefalšovane temperamentné východniarske melódie a rytmy, ktoré chytia za srdce úplne každého.

Po mnohých úspešných inscenáciách regionálnych programov súbor tentoraz siahol po nezvyčajnom a jedinečnom spôsobe spracovania folklórneho materiálu. „Jednotlivé scénické obrazy sú spracované tak, že zachádzajú za bežné hranice produkcie folklórnych súborov. Veľkou osobitosťou programu je spolupráca s divákmi, ktorí sa aktívne zapájajú do tanečného diania.“ Vladimír Urban, choreograf a režisér FS Železiar.

Predstavenie je plné temperamentných rytmických variácií, ľahkosti, šarmu a humoru. S osobitými žartami prekvapia aj hudobníci a speváčky. V programe sú  štylizované viaceré hry s rytmom, či strofické tance a veľkou osobitosťou je aj spracovaná tradícia čepenia v skutočnom a nefalšovanom podobenstve. Tanec, hudba a spev sa dokonale dopĺňajú a vytvárajú súvislý dynamický celok vyžarujúci nespútanú východniarsku náturu v pravom slova zmysle. Fenoménom je, že umelecký výkon Železiaristov nie je sprevádzaný dodatočnými výdobytkami modernej technológie. Profesionalita ich prevedenia je postavená výhradne na ich ťažko nadobudnutých umeleckých schopnostiach a skúsenostiach. Skutočnosť, že ich dlhoročná tvrdá práca a talent sa neukrýva v ničom inom, ako v nohách tanečníkov, hrdlách speváčok a presného hudobného cítenia muzikantov svedčia aj slová diváčky Mgr. Moniky Barabášovej: „Folklór Železiaristi prezentujú priamo, sviežo a hrdo bez falošnej veľkoleposti, bez zbytočného sentimentu a pátosu, bez technických barličiek a svetelných a zvukových ohurovačiek. Nič z toho totiž skutočný folklór nepotrebuje.“ Železiar jednoducho príde a ohúri diváka bez ohľadu na vek, pohlavie, či vzťah k slovenskému folklóru.

Na programe spolupracovali mnohí odborníci aj nositelia tradícií z dedinského prostredia. V programe sú teda spracované a štylizované folklórne materiály z neopozeraných, doteraz neznámych lokalít, z ktorých mnohé zažijú svoju vlastnú osobitú premiéru na divadelnom javisku. Číslo „Babski večar“ vzniklo v spolupráci s Martou Dudrovou, vedúcou DFS PORUBJAN z Poruby pod Vihorlatom. Úprava textov a piesni, s dôrazom na osobitú pôvodnú výslovnosť a následná javisková prezentácia, nepochybne zaujme divákov a odreprezentuje folklór tohto kraja hrdo a krásne. V programe nechýbajú ani nové, autentické i štylizované kostýmy, ktoré dodávajú pravú atmosféru jednotlivým prezentovaným číslam.

  • V roku 2024 oslávi FS Železiar 60. výročie.
  • Dĺžka predstavenia: 90 min
  • Choreograf a režisér: Vladimír Urban
  • Vedúci hudobnej zložky: Filip Žiga
  • Vedúca speváckej zložky: Andrea Rendošová
  • Na predstavení spolupracujú: Marta Dudrová, Eva Valiková, David Gore, Viera Kladeková, Andrea Pitoňáková

Mgr. Vargová Lýdia, Manažér FS ŽELEZIAR a Lucia Michaleková, člen FS Železiar, Snímky: Dávid Gore

0905241030

manazer@dlt.sk

www.zeleziar.sk

Recenzie od našich divákov:

Lucia Močiliaková Matalíková

Predstavenie “Zábavky a hry tanečné II.” v Levoči, 18.3.2023
Nech sa Vám všetkým darí rozdávať toľko energie, radosti a veselosti koľko ste nám dali v Levoči. Vy úžasní ľudia ste tými, ktorí uchovávajú naše nádherné SLOVENSKÉ tradície. Rozdávajte ich ďalej, aby sa na ne nikdy nezabudlo.

Marcela Bečkerová

Predstavenie “Zábavky a hry tanečné II.” v Levoči, 18.3.2023
Úžasné spevácke a tanečné vystúpenie plné mladých talentovaných ľudí so zápalom pre uchovanie našich tradícií v tanci a speve. Bol to jednoducho zážitok. Ďakujeme

Zinaida Hudáková

Kdekoľvek som videla vaše vystúpenia, boli skvelé a pohladili dušičku. Prajem ešte veľa uskutočnených nádherných vecí, ktoré ste ešte neuskutočnili a nosíte ich v hlave. Veľa zdravia všetkým

Snímky: Dávid Gore

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore