Tlačové správy

Študenti ako plnohodnotní hráči v orchestri

Aj v aktuálnej sezóne dáva Štátna filharmónia Košice možnosť študentom Konzervatória okúsiť skutočný život v orchestri. Najlepší študenti Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach sa zúčastnia riadneho skúšobného procesu s filharmonikmi pod vedením dirigenta Rastislava Štúra a svoje skúsenosti zúročia na spoločnom symfonickom koncerte. Podujatie z abonentného cyklu B s názvom ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA sa uskutoční vo štvrtok 8. júna 2023 o 19:00 v Dome umenia. Koncert ponesie aj podtitul Mladí mladým – umelci vedcom. Slovenská akadémia vied pri tejto príležitosti udelí ocenenia víťazom Súťaže mladých vedeckých pracovníkov do 35 rokov. Táto spolupráca medzi ŠFK a SAV sa uskutoční už po dvadsiaty prvý raz.

Sólisti aj tutti hráči

Pod vedením slovenského dirigenta Rastislava Štúra sa s orchestrom Štátnej filharmónie Košice predstavia Renata Nasibulina (saxofón, 2. ročník), Sára Dlugošová (spev, 6. ročník), Kristián Guttek (spev, 4. ročník) a Lea Tomašiková (klavír, 6. ročník). Mladí sólisti sa odprezentujú v dielach Mauricea, Masseneta, Mozarta a Ravela. Ďalší študenti konzervatória obsadia po prestávke aj pozície v orchestri ŠFK a pod vedením vedúcich nástrojových skupín orchestra uvedú s filharmonikmi Českú suitu od Antonína Dvořáka.

 

dirigent Rastislav Štúr                     Lea Tomašiková (vľavo) a ŠfK_2022, Foto: Jaroslav Ľaš

Dvojrozhovor o spolupráci

Študenti konzervatória budú pracovať s orchestrom ŠFK pod taktovkou Rastislava Štúra. Dirigent je držiteľom Krištáľového krídla za rok 2017 v kategórii Hudba a Ceny Frica Kafendu za vynikajúce dirigentské výkony doma i v zahraničí. Rastislav Štúr bol riaditeľom a šéfdirigentom Opery Slovenského národného divadla. Viac o práci s konzervatoristami prezrádza v krátkom interview. Z radov študentov sa k rozhovoru pripojila Lea Tomašiková – talentovaná klaviristka z triedy Janette Katinovej Šingerovej. Zúčastnila sa kurzov pod vedením Iva Kahánka, Mariana Lapšanského či Ivana Šillera a tiež Medzinárodných interpretačných kurzov Konvergencií.

  • Pán Štúr, ako vnímate spoluprácu so študentmi hudby? Lea, čo pre vás znamená spolupráca s orchestrom ŠFK a uznávaným dirigentom?

Rastislav Štúr: Táto spolupráca býva obohacujúca pre obidve strany, študenti prídu do kontaktu s praxou, často prvýkrát hrajú pod dirigentom a so skúsenými kolegami vo väčšom telese, kde musia dýchať všetci dohromady a ja sa zase teším na ich nadšenie a chuť si zamuzicírovať.

Lea Tomašiková: Možnosť hrať s profesionálnym dirigentom a orchestrom je pre študentov konzervatória na Slovensku veľmi výnimočná. O to viac si ju všetci nesmierne vážime. Dôležitým pre nás nie je len samotný koncert, ale aj proces prípravy a spoločných skúšok, ktoré nám do života prinesú cenné skúsenosti.

  • Priblížte nám, prosím, niektoré diela koncertu ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA.

Rastislav Štúr: Osobne sa najviac teším na Dvořákovu Českú suitu, nádhernú skladbu v ľudovom duchu s jemnými emóciami v prelúdiu a romanci, tanečnou náladou v polke, v menuete a v ohnivom a vášnivom furiante.

Lea Tomašiková: Veľmi sa teším, že si s orchestrom ŠFK budem môcť zahrať práve Ravelov Klavírny koncert G dur. Toto dielo je plné ľahkosti, farebnosti, sviežosti s prvkami jazzu, ale najmä radosti. Je presne také, ako mladý človek, ktorému hudba prináša úprimnú radosť a potešenie.

  • Čo nové si z vášho koncertu môže odniesť návštevník košickej filharmónie?

Rastislav Štúr: Budem rád, ak si poslucháč odnesie plnohodnotný zážitok a študentov bude vnímať ako našich rovnocenných a plnohodnotných kolegov.

Lea Tomašiková: Ako študenti sme roky pravidelne navštevovali koncerty ŠFK. Postaviť sa na pódium s košickým orchestrom je pre nás jednoznačne splneným snom. Verím, že práve táto energia radosti a nadšenia bude nákazlivá ako pre poslucháčov, tak aj pre hudobníkov.

 

Abonentný koncert B cyklu ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA sa uskutoční vo štvrtok 8. júna 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 10/9/8 €, zľavnené 7/6/5 €, lóža 14 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore