Tlačové správy

Košice druhýkrát privítajú neprofesionálne komorné telesá detí a mládeže

Po úspešnom premiérovom ročníku sa už v piatok 17. mája 2024 stretnú v Košiciach desiatky mladých hudobníkov zo Základných umeleckých škôl z celého Slovenska, na 2. ročníku Festivalu malých komorných telies Košice, ktorý je súťažnou prehliadkou neprofesionálnych komorných telies detí a mládeže. Organizátorom festivalu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je ZUŠ sv. košických mučeníkov na Čordákovej 50 na Sídlisku KVP. 

Zámerom festivalu je prezentovať umeleckú činnosť ZUŠ. „Komorné zoskupenia poskytujú deťom a mládeži možnosť rozvíjať hru na nástroji, stretávať sa a spoločne muzicírovať a tak plnohodnotne a efektívne využívať voľný čas. Vytvárajú si tým pozitívny vzťah ku komornej hudbe a nekomerčnému hudobnému umeniu. Festival zároveň ponúka jeho účastníkom možnosť vymieňať si svoje skúsenosti v oblasti hudby a nadviazať spoluprácu s inými hudobnými školami, ale aj prezentovať prácu neprofesionálnych hudobných telies verejnosti,“ hovorí Slávka Pacholská, zástupca Spojenej školy sv. košických mučeníkov pre ZUŠ a autorka myšlienky festivalu.

Novinkou festivalu je súťažná kategória pre učiteľov, ktorá podľa jeho slov nabáda pedagógov udržiavať sa v aktívnej umeleckej činnosti. V programe festivalu je aj spoločný workshop jeho účastníkov a v sobotu 18. mája ho obohatí  aj vzdelávací seminár hry na flautu pod vedením Mgr. art Janky Jamborovej.

Na prvom ročníku festivalu sa zúčastnilo takmer tridsať komorných zoskupení zo slovenských ZUŠ, ale aj z poľského Rzeszowa, ktoré predviedli svoje umenie v rôznych komorných zoskupeniach. V tomto roku očakávajú organizátori 26 komorných telies z 13 umeleckých škol na Slovensku, ktoré budú súťažiť v kategóriách – malé komorné telesá  DUO až NONETO,  MALÉ SÚBORY A KOMORNÉ TELESÁ, ktoré sú ďalej rozdelené podľa veku súťažiacich. Novinkou tohto ročníka je účasť komorného telesa profesionálov – dychové kvinteto VENTO v MAXI kategórii, ktorá je nesúťažná.

Svjatoslav Dohovič

tel.: +421 917 489 642, +421 908 091 888
mail: sdohovic@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore