Tlačové správy

Mesiac autorského čítania vrcholí

Aktuálny ročník najväčšieho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania, ktorý doteraz ponúkol 51 autorov zo Slovenska, Česka a hosťujúceho Škótska ide do finále. Počas svojich záverečných troch dní ešte ponúkne troch domácich a troch škótskych autorov. Šiesti čítajúci autori, traja Slováci a traja Škóti, taká je ponuka usporiadateľov festivalu Knižnice pre mládež mesta Košice a vydavateľstva Větrné mlýny počas záverečných troch dní festivalu Mesiac autorského čítania 2014. Ten totiž už tento piatok 1. augusta 2014 uzavrie svoj kolotoč autorských čítaní záverečnými vystúpeniami Jany Juráňovej, Moniky Kompaníkovej a Petra Pišťánka za domácich autorov a Theresy Breslin, Davida Wisharta a Williama Letforda za hosťujúce Škótsko. Na záver autori bestsellerov aj držitelia prestížnych literárnych ocenení Čítania začínajú pravidelne každý deň o 18.00 hod. domácim autorom a o 19.00 hod. pokračujú škótskym autorom. Festival prebieha v priestoroch košíckých Kasární/Kulturparku na Kukučínovej ulici a podrobnosti k programu záverečných dní uviedla Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Čakajú nás posledné tri festivalové dni, ktoré opäť ponúknu známe mená. Streda 30.7. bude patriť Jane Juráňovej, zakladateľke a koordinátorke Aspektu a finalistke literárnej ceny Anasoft litera za roky 2007, 2009, 2011, 2013, 2014, ktorá píše nielen pre deti a divadlo, ale je aj autorkou desiatich naozaj úspešných prozaických kníh pre dospelých. Jej spolučítajúcou pre tento literárny večer bude Therese Breslin, oceňovaná autorka kníh pre deti a mládež, ktorá ich má na konte viac ako tridsať. Štvrtok, 31.7. medzi nás zavíta Monika Kompaníková, finalistka súťaže Anasoft litera za rok 2007 a víťazka tejto ceny z roku 2011. Jej škótskym čítajúcim partnerom bude David Wishart, autor kriminálnych kníh, ktorý vo svojich dielach čitateľa vťahuje do sveta rímskej politiky. Záverečný deň festivalu, piatok 1.8. sa publiku predstavia Peter Pišťánek a William Letford. Peter Pišťánek doteraz vydal 11 kníh, pričom sa prakticky každá z nich stala bestsellerom. Najväčší úspech však zaznamenala trilógia Rivers of Babylon, ktorá má za sebou niekoľko vydaní a tiež filmové spracovanie. No a ako posledný na festivale sa k mikrofónu dostane William Letford zo Škótska, ktorý je držiteľom Ceny pre začínajúcich autorov od Scottish Book Trust.“

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci svojho dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

Eka

Všetky zmeny v programe sú organizátorom festivalu uvádzané na www.kosicekmk.sk a tiež na facebookovej stránke Knižnice pre mládež mesta Košice.

Petr Hruska Michal Hvorecky Gerda Stevenson AutorskeCitanie4

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore