Tlačové správy

Ekošoférovaním možno ušetriť tisíce eur ročne

Zvolen, 29. júla 2014.

Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA) zrealizovalo v dňoch 22.- 25.07.2014 demonštračné jazdy ekošoférovania v okolí Zvolena na autobuse, kamióne, vane i osobnom aute. Na autobuse sa podarilo dosiahnuť úspory 3,3 l nafty na 100 km (- 16,3 %), na kamióne 2,2 l / 100 km (- 9,5 %). Miss Slovensko 2014 Laura Longauerová z Detvy ušetrila na osobnom aute 0,5 l / 100 km (- 12,5 %). Pri väčšej polovici jázd sa popri úspore pohonných hmôt usporil aj čas, zvýšila priemerná rýchlosť, inak boli časové rozdiely minimálne. Pri úspore 1 l nafty na 100 km ušetrí stredná dopravná firma s 50 kamiónmi približne 70 000 €  viac za rok. Z výsledkov je zrejmé, že úspora môže byť podstatne vyššia.

Jiří Čumpelík, expert a inštruktor v oblasti úspornej jazdy ECO Drive2 sumarizuje: „Napriek tomu, že vývoj motorových vozidiel ide míľovými krokmi dopredu, vodič zostáva nenahraditeľným prvkom v obsluhe vozidla a práve preto sa musí neustále vzdelávať, aby držal krok s technickým vývojom. Moderné auto dokáže mnoho vecí riešiť za vodiča, ale nevidí. Preto skúsený a trénovaný vodič vždy dokáže dosiahnuť lepšiu spotrebu ako drahé elektronické systémy a investície do tréningu sa firme niekoľkonásobne vrátia.“

Vedecký tím z Technické univerzity v Liberci a Českého vysokého učení technického v Prahe (CZ) meral vďaka projektu MEDETOX3 počas demonštračných jázd na jednotlivých vozidlách výfukové emisie. Konkrétne sa merali prachové častice (PM) – ich počet a frakcie, vrátane ultra jemných častíc; oxidy dusíka (NOx); CO a CO2. Spracované výsledky meraní emisií budú známe do septembra 2014.

Daniel Lešinský, koordinátor projektu a predseda o. z. CEPTA dodáva: “V rámci projektu by sme radi na jeseň pokračovali seminárom o ekošoférovaní a úspornej jazde, workshopom pre autoškoly, tréningom inštruktorov a do konca roka 2014 by sme mali mať uzavretú aj európsku certifikačnú schému pre ekošoférovanie.

Tieto aktivity sa realizovali vďaka LIFE+ projektu Clean Air4 a aktívne zapojenými partnermi projektu – SAD Zvolen (s bezplatným poskytnutím autobusu a šoféra) a D.K.C s.r.o (s poskytnutím nákladného vozidla). Viac o demonštračných jazdách ekošoférovania + fotogaléria z jázd TU.

Ekošoférovanie chráni ovzdušie – znižuje jeho znečisťovanie a klímu, šetrí náklady na mobilitu a predovšetkým zdravie ľudí. Kvôli znečistenému ovzdušiu ročne predčasne umiera približne 400 000 Európanov a viac než 5000 Slovákov.

Kontakt: Miloš Veverka, e-mail: milos.veverka@inter-net.sk; mob.:+421 904 417 202

Viac v prílohe.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore