Tlačové správy

Projekt cezhraničnej spolupráce v Malom Horeši finišuje

Živé tradície – Spoločné hodnoty, rozvoj infraštruktúry a turistickej atraktívnosti radu vínnych pivníc obcí Hercegkút a Malý Horeš / „Élő Hagyományok–Közös Értékek, a Hercegkúti és Kisgéresi Pincesorok turisztikai vonzerő és infrastruktúra fejlesztése” (skrátený názov: Vínny dvor), realizované v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko-Slovenská republika 2007-2013. Vedúci partner: Obec Hercegkút (HU); kód projektu: HUSK/1101/1.3.1/0297.

Názov stavby: DOM SPOLOČENSKÝCH SLUŽIEB A VÍNNY DVOR

Miesto stavby: MALÝ HOREŠ

Celkový rozpočet:           576 098,- EUR

  • z toho z ERDF:   489 683,30 EUR – 85%  
  • ŠR:                            57 609,80 EUR – 10%
  • z vlastných:           28 804,90 EUR – 5%

Začiatok projektu: september 2012      Ukončenie projektu: august 2014

Ako už z názvu projektu vyplýva, ide o cezhraničnú spoluprácu medzi obcou Malý Horeš a obcou Hercegkút, ktorá je zároveň vedúcim partnerom projektu. Obec Malý Horeš patrí k známym vínnym obciam v Medzibodroží (mimo Tokajskej oblasti), ktorý je dôležitou turistickou atrakciou Košického kraja. Preto účelom a prioritami projektu nie je iba rozvoj infraštruktúry a turistickej príťažlivosti vínnych pivníc, ale aj využitie turistického potenciálu, rozvíjanie turistických atrakcií a spestrenie vínnej turistiky v obci Malý Horeš. Projekt prispieva aj k rozvoju súkromných vlastníkov vínnych pivníc a tým vytvára dobrý zážitok z vínnej turistiky.

Projekt rieši rekonštrukciu bývalého rodinného domu, neskôr využívaného pre účely HOPZ Malý Horeš.  Budova je vo vlastníctve Obecného úradu Malý Horeš. Nachádza sa na ulici Chlmeckej smer Svätuše, popri vínnych pivniciach. Obec sa rozhodla zrekonštruovať tento objekt na Dom spoločenských služieb a vínny dvor. Z toho dôvodu boli prevedené stavebné úpravy – vybudovali sa kancelárie, počítačová a internetová sieť. V zadnej časti bola vybudovaná prístavba.

Turistickou atrakciou bude vínna studňa, umiestnená v parčíku v strede obce. Pri slávnostných príležitostiach, oslavách, kultúrnych podujatiach bude možné zo štylizovaného otvoru ochutnávať víno miestnych vinárov. Okrem spomínaných atrakcií vybudoval sa nový chodník (v dĺžke cca 900 m), kt. bude spájať vínnu studňu s domom spoločenských služieb a vínnym dvorom a bude pokračovať smerom k vínnym pivniciam. Umožní peším turistom pokochať sa v miestnej architektúre, priblíži ľudovú kultúru a históriu obce prostredníctvom informačných tabúľ, umožní bezpečný prechod od jednej atrakcie k druhej. Počas významných turistických akcií, môže slúžiť ako priestor pre výstavy, propagáciu, alebo ako miestny trh. Chodník poslúži aj miestnym obyvateľom pri ich každodennom živote, skrášli ich prostredie a zvýši ich bezpečnosť pri cestnej premávke.

Zrealizované aktivity projektu:

Súčasná situácia, aktuálny stav – t. č. máme za sebou 23 mesiacov implementácie projektu a zrealizovaných cca 90,50% projektu.

Vonkajšia časť stavby je hotová, budova má novú strechu, obvodové steny sú tepelne izolované, vodvore je vybudovaný altánok so záhradným krbom za účelom ochutnávok vín a miestnych špecialít, či na oddych turistov.

Hotová je aj úprava vo vnútornej časti budovy – vymenené sú vonkajšie a vnútorné okná, dvere, podlahová krytina, hygienický blok. V budove sa nachádza konferenčná miestnosť pre asi 40 účastníkov, kancelária pre vinárov, vinohradníkov, členov urbariátu, dva apartmány, internetová kaviareň, informačné centrum, výstavný priestor, sklady, nové hygienické zariadenia.

Aktuálne sa pracuje na vybavení vnútorných priestorov kancelárskym zariadením, zariadením apartmánov, vybavením počítačov do internetovej kaviarne, vybavením projektorov do konferenčnej miestnosti, vybavením informačného pultu a vitrín do informačného centra a do výstavných priestorov.

Implementácia projektu napreduje podľa časového harmonogramu, počas realizácie projektu sa nevyskytli žiadne komplikácie, alebo riziká.

Pre verejnosť je sprístupnená webová stránka – http://www.vinnydvor.sk/ – kde sú dostupné informácie o projekte, k dispozícii je fotodokumentácia stavby s časovým prehľadom a informácie o publicite projektu.

Dom spoločenských služieb a vínny dvor – plánujeme odovzdať dňa 29. augusta 2014 – slávnostnou záverečnou konferenciou, pri účasti partnerov, hostí a širokej verejnosti. Celý komplex bude otvorený pre širokú verejnosť už na jeseň 2014.

Mgr. Edita Šantová, projektový manažér, RRA Dolný Zemplín, Trebišov

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore