Tlačové správy

Chlebom a vínom oslávia dožinky v Trebišove

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie KSK, pozýva v sobotu 23. augusta 2014 na tradičný dožinkový festival, ktorý nesie názov „Chlebom a vínom“.

Podujatie sa uskutoční v areáli celého trebišovského kaštieľa ako jedno z TOP podujatí Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita. Cieľom je ponúknuť miestnym občanom možnosť nielen sa zoznámiť, ale i bližšie spoznať kultúrne tradície zemplínskeho regiónu a taktiež zinscenovať názorné ukážky príbehov, viažucich sa k festivalovej téme a miestu konania.

v piatok 22. augusta 2014 sa večer od 19:00 do 24:00 hodiny v expozícii parných oračiek múzea chystá Grilovačka pri oračkách – dožinkový večer v expozícii parných oračiek s hudobnou skupinou a pozorovaním letnej nočnej oblohy.

V sobotu 23. augusta 2014 sa začína program v celom areáli trebišovského kaštieľa od 13:00 hodiny. V programe Vešelo na dožikoch zahrajú, zaspievajú, zatancujú a rozveselia folklórna skupina Blancar z Nižného Klatova, košický súbor Jahodná a Ander z Košíc. Na vlastnej koži a vlastnými rukami môžete vyskúšať mlátenie obilia, mletie zrna, prípravu cesta na chlieb, pečenie voňavého bochníka. Rovnako zažiť zrodenie tokajského vína – premenu hrozna na víno i degustáciu zlatého moku. Remeslo má zlaté dno – tak nazvali organizátori prezentáciu tradičných remesiel a činností: plisovanie sukní, tkanie pokrovcov, vyrezávanie dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji, kováčsku dielňu, mútenie masla. O záujem divákov sa nebojí ani ďalšia časť celodenného programu nazvaná Poce pokoštovac – varenie šľivkovoho ľekvaru v kotlu, vareňe zameški, pečeňe chľebovoho posucha, tokajskych kolačkoh i druhe jedzeňa.

Celodenný program vyvrcholí koncertom víťaza súťaže Česko – Slovensko má talent 2013 Miroslava Sýkoru, gitaristu a speváka Kristiána Kohúta a hudobnej legendy Janka Lehotského.

Pre všetkých bude pripravená aj jedinečná jazda na historickom traktore s vlečkou, netradičné fotenie v dobovom oblečení, rozprávková krajina Haliganda. Vínnou muškou sa môže stať každý, kto príde večer pred trebišovský kaštieľ so svietiacim lampášikom.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore