Tlačové správy

Polievky na festivale Rozmanitosť bojujú o slovenský rekord

Festival Rozmanitosť sa každoročne stretáva s úspechom. Jeho tretí ročník prináša pokus o slovenský rekord v počte rozmanitých polievok.

K 13 – Košické kultúrne centrá a tím projektu SPOTs už tretíkrát organizujú festival Rozmanitosť, ktorý má ambíciu ukázať domácim a širokej verejnosti krásu multikultúrnych Košíc. Kasárne/Kulturpark sa od utorka, 7. októbra, do soboty, 11. októbra, stanú spoločným priestorom pre ľudí rozmanitého pôvodu, etnika a kultúry. Spojí ich ľudskosť, vzájomná tolerancia a multižánrový program.

PF-2013-66-copy

„Predchádzajúce dva ročníky sme priniesli Košičanom multimediálne výstavy, zvukové inštalácie a fotografie, zachytávajúce životné príbehy cudzincov, z ktorých sa časom stali Košičania. Tento rok prinášame do Košíc rozmanitosť v podobe hudby, divadla a tanca, a zároveň sa pokúsime o slovenský rekord v počte rôznych druhov polievok na jednom mieste. O svoje radosti, aj starosti pri príprave festivalu sme sa podelili s našimi partnermi, občianskym združením MazalTov a Migračným informačným centrom,“ uviedla Blanka Berkyová, manažérka projektu SPOTs.

7. októbra o 20:00 vystúpi divoká teatrálna izraelská Sumsum Band z Tel Avivu, ktorej príbeh sa začína v roku 2008 náhodným stretnutím hudobníkov na festivale v Turecku. Vo veľmi krátkom čase sa talentovaní hudobníci dostávajú z ulice priamo na veľké európske, ázijské a austrálske festivaly. Jedinečné spojenie folklórnych a rómskych tradícií v kombinácii netradičného zvuku uchvacuje desaťtisíce fanúšikov.

O dva dni, 9. októbra o 18:00, sa predstaví známe české divadlo Archa s inscenáciou osobného príbehu herečky a speváčky Jing Lu, pôvodne čínskej rodáčky, žijúcej v Prahe. O 20:00 priestory Kasární/Kulturparku naplní bratislavská world music – skupina Banda, hrajúca ľudové piesne v modernom spracovaní, okrem iného je známa z televíznych a rozhlasových projektov a CreDanze, známi tanečníci, semifinalisti Česko-Slovensko má talent 2012.

Vyvrcholením festivalu Rozmanitosť je Polievkový festival, ktorý štartuje 11. 10. od 14:00. Tento rok víta účastníkov mottom: „Uvarme festival z rozmanitých polievok“. Tím projektu SPOTs sa rozhodol vytvoriť nový slovenský rekord v najväčšom počte druhov polievok na jednom mieste. Registrácia tímov, ktoré budú variť, je možná do 3. októbra prostredníctvom e-mailu festival@k13.sk. Ingrediencie, potrebné k vareniu, sa preplácajú.

„Minulý rok prišli tisícky ľudí. Boli zvedaví, ako chutia exotické polievky a okrem dobrého jedla získali zážitok z multikultúrnych Košíc, spoznali nové komunity, ktoré tu žijú. Polievkový festival je naozajstnou chuťovkou. Aj keď mnohí prídu najmä kvôli zvedavosti a polievke, odídu so sladkým zážitkom, okoreneným výbornou hudbou,“ povedal Peter Oborník z projektu SPOTs. Tento rok na festivale uvidia návštevníci vystúpenie skupiny SLOVAK TANGO, ktorú tvoria mladí profesionálni hudobníci, interpretujúci slovenské populárne piesne a vystúpenie „Sisa Michalidesová a Zimní kúzelníci“. Je to známa talentovaná flautistka, speváčka, herečka a hudobná skladateľka.

Polievkový festival združuje rozmanité komunity a jeho súčasťou je komunitný program. Návštevníci uvidia orientálny tanec v podaní tanečníkov zo skupiny Fatima z Prešova. Nebude chýbať ukážka Thajského tanca a tanca Bolywood. Návštevníci sa môžu tešiť aj na africkú bubnovú šou. Polievkový festival je určený všetkým. Tohtoročnú ochutnávku polievok odštartuje šéfkuchár reštaurácie VIA ROMA. Súťaživých návštevníkov čaká okrem pokusu o slovenský rekord tombola a súťaž o najlepšiu polievku.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore