Tlačové správy

Ekotopfilm vo vašom meste!

Po úspešnom štarte v Bratislave sa 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm v rámci tour presúva do Košíc! V dňoch 24. až 25. novembra 2014 v OC Galéria tak budete mať možnosť vzhliadnuť tie najlepšie z víťazných filmov. Ak ani vám nie je ľahostajné, v akom prostredí žijete, neváhajte a príďte! Vstup na všetky festivalové podujatia je bezplatný.

Ekotopfilm je jediným festivalom na Slovensku s tak dlhou tradíciou, ktorý otvára témy dlhodobo udržateľného rozvoja. Každý z nás by mal chcieť pre seba aj svoje okolie čistý vzduch, dostupnú vodu, životné prostredie bez odpadov s čím sa ruka v ruke očakáva aj zodpovednosť za to, čo robíme.

Aktuálny ročník najstaršieho festivalu svojho druhu je naozaj výnimočný. Čím? Samozrejme, tradične kvalitnými filmami z celého sveta, pestrým sprievodným programom, či diskusiami s tvorcami, ktoré sme prezentovali počas piatich dní v Bratislave. Nezabúdame ani na deti a mládež, ktorú sa snažíme vzdelávať hravou formou. V rámci Junior festivalu  a v spolupráci so spoločnosťou ENVI-PAK sme pre tých najmladších pripravili rôzne hry, súťaže, aktivity, prednášky, či diskusie.

Nesmierne nás teší práve vysoká návštevnosť  rôznych vzdelávacích prednášok, odborných  prezentácii, či workshopov, ktoré sme pripravili spolu s našimi partnermi. Tisíce ľudí sú dôkazom, že šírenie environmentálnej osvety má čoraz väčší zmysel. V tom nám pomáhajú aj odborní garanti, ktorými sú Ministerstvo životného prostredia SR a Ministerstvo hospodárstva SR a tiež úzka spolupráca s ďalším desiatimi ministerstvami. Naša vďaka patrí aj samotnému prezidentovi SR, pod ktorého osobnou záštitou sa koná festival.

Tento rok bude Ekotopfilm výnimočným hlavne tým, že festival zavíta do viac ako 50 miest po celom Slovensku. Špeciálnym karavanom chceme filmy priniesť čo najväčšiemu počtu divákov.

Víťazné filmy

Asi najťažšia úloha čakala medzinárodnú porotu Ekotopfilmu s predsedom Bruceom L. Bucklinom. Počas uplynulých dní videla až 134 súťažných filmov zo 40 krajín sveta. Práve z nich napokon vzišli tie víťazné, ktoré prinášame aj vám.  Festival ponúka hneď niekoľko filmov: Americký dokument PESTOVATEĽSKÉ MESTÁ ukazuje inšpiratívne príbehy odvážnych mestských pestovateľov, inovátorov a obyvateľov mesta, ktorí spochybňujú systém akým sa v krajine pestujú a distribuujú potraviny. Slovenský film  VLČIE HORY je príbeh o jednej z posledných divočín v Európe, na pomedzí Slovenska, Poľska a Ukrajiny.

Jedným z najlákavejších filmov je novinka reportéra TV JOJ Michala Rybanského s názvom NA ÚTEKU. Priblíži v ňom hneď niekoľko žien, ktoré sa popasovali s osudom a dokázali zmeniť svoje životy.

Americký dokumentárny film  HODVÁB Z MADAGASKARU rozpráva o udržateľných globálnych fair-trade trhoch, ktoré pomáhajú zachovať prastaré tradície, budujú ženám sebavedomie a nezávislosť a menia budúcnosť ich detí.

Nemecký film MENEJ JE VIAC – HRANICE RASTU A LEPŠIEHO ŽIVOTA hľadá odpoveď na otázku, či existuje prosperita bez ekonomického rastu? HĽADANIE ENERGIE vám priblíži život štyroch miliónov Indov, ktorí žijú mimo elektrickej siete a sú odhodlaní zachrániť svoj domov, ktorým je vzácne svetové dedičstvo UNESCO, trvalo udržateľným spôsobom života. Zahraničné filmy majú slovenský dabing.

Zabavte sa

Okrem pútavých filmov čaká na návštevníkov aj pestrý sprievodný program.

S režisérom Štefanom Vaľom môžete diskutovať o jeho dokumente Príčiny povodní v Anglicku, ktorý príde predstaviť do Košíc. Dobrovoľníci v spolupráci s Červeným krížom si zase pripravili zaujímavú prednášku a ukážky poskytnutia prvej pomoci. V spolupráci so Slovnaftom sme pre vás pripravili možnosť priniesť použitý kuchynský olej. Ten sa totiž dá oveľa efektívnejšie použiť! Využíva sa napríklad v doprave, logistike, energetike, či iných odvetviach. Namiesto znečistenia vody, či upchania vašej kanalizácie, môže použitý kuchynský olej poslúžiť napríklad na pohon vášho auta.

Aj vám sa v skriniach povaľujú staré mobily? Doneste nám ich! Zber starých telefónov je dlhodobou iniciatívou Orangeu, ktorou sa snaží spätne získať a ekologicky zlikvidovať čo najväčší počet mobilov.

Pripravili sme aj rôzne prezentácie eko produktov ako sú EcoHeart kefky, Organic shop predstaví exotické plodiny a semienka, Eco produkt ponúkne pestrú škálu svojich eko výrobkov a nebude chýbať ani Ekotopfilm shop.

V spolupráci so spoločnosťou ENVI-PAK čaká na deti a mládež pestrý program. Môžete sa tešiť na maľovanie, tvorbu z odpadu a súťaže.

Viac informácii nájdete na www.ekotopfilm.sk a na Facebooku.

 

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Kolár

    17. novembra 2014 at 11:01

    Výborná správa! Keď som bol pár týždňov dozadu v BA, tak som mal možnosť vzhliadnuť pár prezentácií na EKOTOPFILMe a bolo to skutočne fascinujúce. Teším sa, že festival príde aj do KE.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore