Tlačové správy

Toto je Kosovo! Kosovskí umelci sa predstavujú Slovensku

V piatok 14. novembra 2014 navštívia Košice kosovskí umelci v rámci unikátneho projektu Toto je Kosovo! Vystúpia v Tabačke Kulturfabrik a návštevníci uvidia filmy, interaktívnu výstavu fotografií, vypočujú si kosovskú kapelu a môžu sa porozprávať s kosovskými umelcami.

Podujatie organizuje Kosovo Foundation for Open Society (Priština) a Balkans Gateway (Bratislava) v spolupráci s KC Dunaj, Klubom Lúč, Stanicou Žilina-Záriečie a Tabačkou Kulturfabrik. Cieľom je ukázať, čím sa zaoberajú v Kosove mladí ľudia, ako reflektujú svoj život v tejto krajine, jej nedávnu minulosť a ako si predstavujú svoju budúcnosť.

O Kosove si toho na Slovensku veľa myslíme a málo vieme. Kosovskí umelci prichádzajú na Slovensko aj preto, aby sa to zmenilo. „Kosovo je krajina s najmladšou populáciou v Európe, ktorá pred 15 rokmi prežila vojnu a dodnes je jej existencia spochybňovaná niektorými štátmi vrátane Slovenska“, vraví jedna z organizátoriek podujatia Toto je Kosovo! Lucia Klapáčová z organizácie Balkans Gateway a dodáva: „Kosovo na Slovensku vyvoláva emócie, ale aj otázky a záujem. Veríme, že prostredníctvom filmov, diskusií, výstavy a divadla, ktoré prinášame na Slovensko, zvedavosť Slovákov ukojíme“.

Umelci nie sú žiadni nováčikovia, všetci už majú za sebou pozoruhodnú kariéru a veľký ohlas na Balkáne, na európskych a svetových festivaloch a v galériách. „Je unikátne, že sa v ich v takejto ucelenej podobe podarilo priviesť na Slovensko“, uzatvára organizátorka Eliška Sláviková.

Viac informácií tu: https://www.facebook.com/totojekosovo?ref=hl

Program v Košiciach

Piatok, 14.11.2014, Košice

18.00 Filmy, interaktívna výstava a diskusia s umelcami, Tabačka Kulturfabrik 21.30 JAZZAIR’T, koncert, Tabačka Kulturfabrik

Anotácie predstavení:

Premietanie filmov a diskusia s tvorcami:

V dokumente Vnútri je svetlo a krátkych filmoch Kolóna a Balkón reflektujú mladí kosovskí autori témy rezonujúce v dnešnom Kosove. Krajina, o ktorej si veľa myslíme, ale málo vieme, má najmladšiu populáciu v Európe, pred 15 rokmi prežila vojnu a dodnes je jej existencia spochybňovaná niektorými krajinami vrátane Slovenska. Filmy zožali úspechy v Kosove aj na medzinárodných festivaloch. O tom, ako mladí ľudia vnímajú život v tejto pre nás stále tajomnej a málo známej krajine sa môžete po premietaní porozprávať s autormi filmov Dardanom Selimajom (1984) a Ujkanom Hysajom (1984).

Výstava Moje mesto – ich meno

Výstava fotografií Moje meno – ich mesto  medzinárodne úspešného kosovského umelca Albana Muju predstavuje kuriózny fenomén – pomenovávanie detí v Kosove podľa významných miest v Albánsku. Pre kosovských Albáncov, ktorí sa ocitli po druhej svetovej vojne v Juhoslávii sa Albánsko stalo mýtickou domovinou. Rozdelené rodiny, stratené priateľstvá. Tieto tragédia a nostalgia sa premietla a do toho, že dnes sa v Kosove mnoho mužov volá Berat, Milot alebo Butrint a ženy zase Vlora, Saranda či Gjirokastra. Tento sebaidentifikujúci zvyk kosovských Albáncov je však pre obyvateľov týchto albánskych miest skôr kuriozitou.

Koncert JazzaiR´T

Skupina ponúka hudbu silno ovplyvnenú džezom, klasicou hudbou, popom a balkánskou tradičnou hudbou. V JAZZAIR’T sa stretli skúsení experimentálni hudobníci kosovskej živej džezovej scény, s dlhoročnými skúsenosťami z rôznych miestnych kapiel a formácií. Dali dokopy svoj “zakladajúci” album, ktorý sa stal hitom skôr ako vyšiel. Po tom, ako bola formácia nadšene prijatá na Jazz & Wine festivale v Albánsku v septembri tohto roku, bola pozvaná festivaly v Berlíne, Barcelone, Prahe a Belehrade v roku 2015.

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Kolár

    17. novembra 2014 at 10:59

    Tieto premietania budú len v piatok? Ďalšie dni či o týždeň sa už nič nepremieta?

    Ďakujem

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore