Tlačové správy

Pohotovostný systém v zdravotníctve v slovensko-maďarskom pohraničí – „Health Info”

Regionálna rozvojová agentúra pre rozvoj Dolného Zemplína so sídlom v Trebišove  ako člen Integrovanej siete regionálnych rozvojových agentúr podporovaných Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR už 11 rokov (od roku 2003) úspešne rozvíja región tvorbou a implementáciou rozvojových projektov zo Štrukturálnych fondov EÚ, predovšetkým pre miestne samosprávy a mikroregióny, ako aj pre podnikateľskú a neziskovú sféru.

Činnosť agentúry bola zameraná hlavne na projekty realizované v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko-Slovenská republika 2007-2013.

Príkladom tejto činnosti bola aj realizácia vlastného projektu s názvom: Vytvorenie spoločného online monitorovacieho systému poskytujúceho podporu v  neočakávaných situáciách v maďarsko-slovenskom pohraničí.“ v skratke „HEALTH  INFO“.

Realizácia projektu: od 1.októbra 2012 –  30. novembra 2014.

Partneri projektu

Vedúci partner: EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány (HU) Cezhraničný partner: Regionálna rozvojová agentúra pre rozvoj Dolného Zemplína (SK)

Pridružený partner: Fejlesztési Akadémia és Továbbképző Intézet Közhasznú Alapítvány (HU)

Financovanie projektu

Celková výška príspevku z fondov EÚ poskytnutá na projekt činila 577 390,24 €.

Rozpočet pre Regionálnu rozvojovú agentúru  na projekt činil 262 375,08 €, z toho:

  • ERDF 80,75%  –  211 867,87 €
  • ŠR 14,25%  –  37 388,45 €
  • vlastné zdroje 5% –  13 118,76 €

Cieľ projektu

Cieľom projektu bolo vytvorenie spoločného a jednotného online monitorovacieho systému poskytujúceho podporu v neočakávaných situáciách v oblasti maďarsko-slovenského pohraničia (župa Borsod-Abaúj Zemplén a Košický kraj).

Ide o neočakávané život neohrozujúce situácie, kde sú potrebné rýchle a presné informácie prostredníctvom internetu a mobilných aplikácií pre chorých, ľudí v núdzi, ľudí, ktorí vyžadujú pomoc – denne počas 24 hodín – v regiónoch žúp Borsod-Abaúj-Zemplén a Košického samosprávneho kraja. Tento systém umožňuje bez prekážok, bez regionálnych a jazykových rozdielov prístup k informáciám vo verejnom záujme, v pohraničnej oblasti, na základe skúseností „Dozorného systému“, (ktorý je nositeľom ceny za inováciu Észak-Alföldi Innovációs) a ktorý umožňuje  naďalej rozvíjať tento systém.

Zdôvodnenie projektu – prečo projekt?

Pojem naliehavého ošetrenia pokrýva odvrátenie život ohrozujúceho stavu, ale môže znamenať aj ošetrenie pacienta v akútnom stave, ošetrenie v neočakávanej situácii. Informácie súvisiace s pohotovostnou starostlivosťou a službami nepatria do každodenného okruhu záujmov ľudí. Iba neočakávané situácie upozornia na ich dôležitosť. Predovšetkým vtedy, keď je potrebné vyhľadať nočnú pohotovosť, lekáreň otvorenú počas sviatkov alebo zubára ordinujúceho cez víkend u nás doma alebo v zahraničí. V logistike organizácie pohotovostných služieb spojených s doma ošetrujúcimi lekármi, zubármi a lekárňami, spôsobe nakladania s údajmi, spôsobe a forme prístupu k informáciám sa ukazujú nedostatky a značné medzery nielen medzi jednotlivými krajinami ale aj v rámci krajín.  Navyše to predstavuje neopodstatnené zaťaženie kapacít pre záchranárske služby, keďže z dôvodu nedostatočnej informovanosti obyvateľstva dostávajú neopodstatnene veľké množstvo takýchto vyhľadaní. Vyššie vymenované skutočnosti platia vo všeobecnosti ale hlavne v prípade Maďarska a Slovenska. Ako riešenie sa ponúka vytvorenie spoločnej online štruktúry pomáhajúcej riešiť neočakávané situácie..

Realizácia projektu

Realizácia systému je doplnkovým systémom, vychádza z reálnych potrieb, so 4-jazyčnou informačnou databázou, slúžiacou pre turistov, študentov, pracujúce osoby, ďaleko od svojich domovov. Keďže v súčasnosti počas 24 hodín v Maďarsku nie je k dispozícii pre žiadateľov takto dostupný, pravidelne aktualizovaný, ľahko ovládateľný zdravotný informačný systém,  myslíme si, že projekt Health Info by mohol tvoriť nielen užitočnú súčasť na fórach elektronickej komunikácie, ale tiež môže poskytovať dôležité a denne použiteľné rozhranie.

Poskytovanie informácií chceme dosiahnuť vybudovaním informačného systému, založeného na internete a mobilných aplikáciách, v ktorom budeme poskytovať včasné informácie o lekárskej, lekárenskej pohotovostnej službe, resp. o najbližšie prístupnej a otvorenej lekárni, dostupné kliniky poskytujúce primárnu starostlivosť, resp. podporou možnosti navigačných systémov budeme ponúkať aktuálne informácie denne po maďarsky, slovensky, anglicky a nemecky.

Hotový systém bude otvorený po celý rok, denne 24 hodín a počas dovoleniek a sviatkov, a bude dostupný aj počas víkendov, čím bude umožňovať orientovať sa bez ohľadu na miesto, čas a jazykové bariéry.

Cieľové skupiny

Priame cieľové skupiny monitorovacieho systému pohotovostných služieb:

  • obyvatelia žijúci v projektovej oblasti,
  • študujúci dochádzajúci študenti,
  • pracujúci dochádzajúci z iných oblastí,
  • cestovné kancelárie, hotely, zariadenia cestovného ruchu,
  • subjekty prichádzajúce do projektovej oblasti (turisti, podnikatelia, atď.),
  • poskytovatelia zdravotníckych služieb (lekári, lekárne, zubári),
  • organizátori pohotovostných služieb,
  • informačné kancelárie, call centrá

Účinkujúce cieľové skupiny:

  • organizátori pohotovostných služieb,
  • poskytovatelia zdravotníckych služieb (lekári, lekárne, zubári),
  • mobilní operátori,
  • navrhovatelia a prevádzkovatelia navigačných zariadení,
  • partneri projektu

Mediálny užívatelia monitorovacieho systému pohotovostných služieb:

  • informačné kancelárie,
  • call centrá,
  • informačné služby obcí, regiónov, okresov,
  • veľvyslanectvá

 Cezhraničný dopad

Pozdĺž hraníc mnohí ľudia pracujú, študujú  alebo cestujú za účelom turistiky alebo dovolenky. Tieto osoby sa v dôsledku neznalosti jazyka a miesta môžu ocitnúť v zraniteľnej situácii. Vďaka spomínanému informačnému systému sa budú cítiť bezpečnejšie v prípade neočakávanej situácie.

Ako výsledok projektu vznikne nová, spoločná udržateľná štruktúra (služba), a prehĺbia sa vzťahy predovšetkým medzi  spolupracujúcimi cieľovými skupinami.

Spoločenský vplyv:

Pod vplyvom jednoduchého, od miesta nezávislého sprístupnenia informácií a navigačnej podpory založenej z vychádzajúcich potrieb užívateľov, sa zlepší pocit bezpečnosti a úroveň života ľudí.

Vplyv z hľadiska cestovného ruchu:

Umožňuje rozvoj kvality služieb v oblasti vopred naplánovanej bezpečnosti cestujúcich.

Administratívny vplyv:

Poskytuje podporu pri medzištátnej štandardizácii údajov o pohotovostných službách, v logistike vytvorenej na organizovanie pohotovostných služieb vyvinutej pozdĺž hraníc, prostredníctvom vnútorného systému na usporiadanie údajov, spája správne orgány a hospodárske jednotky, pre nich poskytuje informačné, štatistické a analytické možnosti.

Vplyv na urgentné liečenie:

V značnej miere zníži počet neopodstatnených volaní na dispečing (z dôvodu neinformovanosti) a pomôže pri informovaní pacienta po poskytnutí starostlivosti.

Vplyv na pohotovostné služby:

Zvyšuje povedomie o ich službách, integruje ich služby do jednotnej štruktúry.

Dokončenie projektu je termínované na 30. novembra 2014. Ak technické parametre budú 100% pripravené na predstavenie a použitie, systém okamžite spustíme do reálneho každodenného života, aby sa tieto informácie čo najrýchlejšie dostali k cieľovým osobám.

Po spustení informačného systému, ktorý zabezpečí tok verejnoprávnych informácií, začneme kampaň medializácie pohotovostného systému v médiách (tlač, spravodajské weby, miestny rozhlas, televízia) a budeme poskytovať bezplatný prístup k zdrojom informácií. Dúfame, že projekt tak bude rýchlo sprístupnený všetkým obyvateľom veľkých miest, ako aj obyvateľom na vidieku.

Dúfame, že sme upriamili vašu pozornosť na projekt a aj Vy čoskoro budete môcť byť užívateľom zdravotného informačného systému Health Info.

 

Ing. Pál Barta, riaditeľ RRA pre rozvoj Dolného Zemplína

Člen „IS RRA“

Kukučínova 184/1

075 01 Trebišov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore