Tlačové správy

Začína sa 6. astronomická olympiáda

Dve desiatky úspešných riešiteľov Astronomickej olympiády na Slovensku sa dnes (13. júna 2012) zišli vo Vysokých Tatrách na celoslovenskom finále. Súťaž pre žiakov základných a stredných škôl Slovenska v oblasti astronómie a príbuzných vied organizuje Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied v spolupráci s Astronomickým ústavom SAV a tento ročník je už šiestym v poradí.

Do celoslovenského finálového kola postúpili všetci úspešní riešitelia 1. kola AO, ktorí dosiahli potrebný počet bodov pri počítaní príkladov a praktických pozorovaniach. Tie – avšak náročnejšie –  pre nich pripravila porota aj na dnešné popoludnie a večer.

Motiváciou uspieť je aj postup najlepších na Medzinárodnú olympiádu astronómie a astrofyziky (IOAA), ktorá sa tentoraz uskutoční v auguste v Brazílii. „Za päť rokov sme si priniesli z IOAA tri zlaté medaily, jednu striebornú a tri bronzové, takže patríme medzi najúspešnejšie krajiny,“ povedal RNDr. Ladislav Hric, CSc., predseda Výkonného výboru AO a vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici. „Verím, že tradíciu neporušíme“.

Otvorenie je plánované dnes o 16:00 hod. v hotel Agro vo Veľkej Lomnici, výsledky finálového kola budú známe zajtra 14.6. o 9:30 hodine.    

Spracovala: Katarína Čižmáriková, spolupracovníčka SAV (0905 566 216)

Ďalšie informácie a kontaktná osoba: RNDr. Ladislav Hric,  CSc., 0907 286 029

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore