Tlačové správy

Výstava fotografií Tajomné vlčie hory v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

V Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach sa od 20. novembra 2015 uskutoční výstava fotografií amatérskeho fotografa Kamila Soóša pod názvom Tajomné vlčie hory. Výstava bude sprístupnená návštevníkom do 6. decembra 2015, v čase od 9:00 do 17:00, na Mánesovej 23 v Košiciach.

Na výstave môžu návštevníci obdivovať 25 veľkoformátových, autentických fotografií, ktoré vznikali postupne v priebehu dvoch rokov. Sú na nich zachytené momenty z rozmanitej, krásnej a tajomnej prírody Východných Karpát, ktoré sa podľa zachovalých máp z 15. storočia volali Mons Lupi – Vlčie hory.

„Oblasť Vlčích hôr sa rozprestiera na území troch štátov, Slovenska, Ukrajiny a Poľska a ide o jedinečný a neporovnateľný ekosystém v celej Európe. Len tu môžete na jednom mieste vidieť žiť v zachovanej divokej prírode vlkov, zubrov, rysov, medveďov a bobrov bez ovplyvnenia človekom. Mám veľmi úzky vzťah k tomuto územiu, keďže je to moje rodisko a aj týmto spôsobom chcem poukázať na nevhodné hospodárenie v našich lesoch, výrub stromov a výstavbu štiepkarní. Fotografie predstavujú unikátnosť tohto územia, jeho rastlinstva a živočíšstva, ale i jeho citlivosť, ktoré pri zlom hospodárení tu nemusí zostať navždy a o niekoľko rokov budeme túto krásu obdivovať už len na fotografiách“, hovorí Kamil Soóš, autor vystavených záberov.

Podľa Kamila Soóša je jeho najobľúbenejším a najcennejším záberom vlk v hmle. Touto fotografiou si autor splnil aj svoj detský sen o predstave života vlkov.

„Už ako dieťa som si myslel, že vlky sa pohybujú iba v noci alebo v hmle. Neveril som, že sa mi niekedy podarí odfotiť vlka v hmle. No nebola to pravda, vytvoril som niekoľko záberov vlkov, ale vlk v hmle je môj najosobnejší, pre mňa najsilnejší záber“, vysvetľuje Kamil Soóš a dodáva, že pri fotení divokých zvierat musí vedieť ako žijú a kadiaľ migrujú, no aj napriek tomu na niektoré vhodné zábery čaká aj niekoľko dní v každom počasí. „Niekedy sa mi cez víkend podarí vytvoriť aj 800 záberov, no pri ich hodnotení zistím, že naozaj dobré sú len dve fotky“, komentuje autor fotografií.

Výstava fotografií Tajomné vlčie hory je spestrením našich tematických výstav a tradičných expozícií. Sme radi, že môžeme takýmto spôsobom pomôcť predstaviť jedinečné a nenahraditeľné územie so svojou faunou a flórou. Okrem fotografií počas výstavy sa návštevníci budú môcť oboznámiť aj s expozíciami tropických a subtropických rastlín v skleníkoch denne do 15:00 a vonkajšími expozíciami v neskoro-jesennom šate“, pozýva na výstavu riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

 

Kontakty:

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach, Mánesova 23, 043 52 Košice

  • tel.:     055/ 234 16 67 (vrátnica)        055/ 234 16 76 (sekretariát)
  • e-mail: botgard@upjs.sk                    web:    www.bz.upjs.sk

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

RNDr. Andrea Fridmanová PhD.

  • e-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk          tel.: +421 917 137 463

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Verejnosť a média http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore