Tlačové správy

Brazília – 6 biómov

Dnes (vo štvrtok 19. novembra 2015) začne svoju oficiálnu návštevu Košíc Jej Excelencia Susan Kleebank návštevou MČ Košice – sídlisko Ťahanovce v sprievode bývalého prezidenta Rudolfa Schustera, kde po privítaní tradičným slovanským zvykom chlebom a soľou podpíše o 13:00 hod. spolu so starostom MČ sídlisko Ťahanovce  JUDr. Cyrilom Betušom (Šport do Košíc) slávnostne vyhlásenie o pomenovaní novej ulice na ulicu „Brazílska trieda“ – Avenida do Brazil – prvej „brazílskej“ ulice na Slovensku.

Pani veľvyslankyňa bude informovaná o športových, kultúrnych a komunitných aktivitách mestskej časti, ktorá sa zapojila do súťaže o najšportovejšiu mestskú časť v rámci projektu Košice – Európske mesto športu 2016. Ako prezradil starosta MČ JUDr. Cyril Betuš: „Ponúkneme Jej Excelencii prevzatie patronátu nad už  tradičnou olympiádou materských škôl v našej mestskej časti. Súčasťou návštevy bude aj stretnutie s predstaviteľmi najúspešnejších športových klubov pôsobiacich na našom sídlisku: karate klubom Union, futbalistami z KAC Jednota Košice a basketbalistami CBK Ťahanovce. Nebude chýbať ani spomienkový darček, ktorý pre pani veľvyslankyňu pripravilo Združenie žien Slovenska Košice.“ Ďalšie kroky Jej Excelencie budú viesť do certifikovanej environmentálnej Súkromnej športovej materskej školy s.r.o na Alejovej ulici, kde sa o 13:45 hod. oboznámi s environmentálnym výchovným programom (separovaný zber, vlastná bio záhrada, chov zvierat) a športovými aktivitami predškolákov (plávanie, gymnastika, golf) v rámci projektu Košice Európske mesto športu, ktorého je škôlka súčasťou. Jej Excelencia odovzdá škole dar –  športové náradie korešpondujúce so športovými disciplínami letných olympijských hier v Rio de Janeiro 2016.

O 15:00 hod. Jej Excelencia, veľvyslankyňa Brazílskej federatívnej republiky Susan Kleebank a predseda občianskeho združenia Vráťme deťom Šport do Košíc Mgr. Igor Sidor, PhD, MBA  slávnostne otvoria putovnú výstavu BRAZÍLIA – 6 biómov v Ges clube (nám. Ladislava Novomeského 13), ktorú budú môcť Košičania navštíviť denne od 20. novembra 2015 do 15. januára 2016. Expozícia prezentuje obrazovou a textovou formou 6 hlavných biómov (rozsiahlych ekosystémov) Brazílie, jej biodiverzitu, prírodné krásy, jej jedinečnosť a zaujímavosti. Výstavu pripravilo Veľvyslanectvo Brazílskej federatívnej republiky a OZ Vráťme deťom šport do Košíc.

Brazília nie je len krajinou s rozmanitou flórou a faunou, je to aj krajina karnevalov, tanca a samozrejme športu. Brazília bude v roku 2016 organizátorom LOH v Rio de Janeiro a Košice – Európskym mestom športu. Práve z tejto synergie vznikla myšlienka OZ Vráťme deťom šport do Košíc zaplatiť dvom mladým  športovcom pobyt na LOH a umožniť im tak vidieť olympiádu naživo. Ako bližšie vysvetľuje predseda OZ Vráťme deťom šport do Košíc, Mgr. Igor Sidor Phd, MBA: „Našim zámerom je, aby deti videli, že má zmysel športovať.“

V koordinácii s OZ Vráťme deťom šport do Košíc sa vyberie okruh mladých košických športovcov, adeptov na návštevu Ria. Košičania následne dostanú možnosť hlasovať, ktorí dvaja  mladí športovci dostanú ako sponzorský dar možnosť navštíviť LOH v Rio de Janeiro v roku 2016. Kompletné oblečenie a výstroj výhercom zabezpečí spoločnosť Exisport. „Okruh vytipovaných mladých športovcov a podmienky hlasovania už čoskoro zverejníme na: www.sportdokosic.sk a našom facebookovom profile: „Sport do Kosic“, dopĺňa Sidor.

Mgr. Peter Strachan, OZ Vráťme deťom šport do Košíc

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore