Tlačové správy

Dohoda o klimatickej zmene z Paríža globálnu zmenu klímy nezastaví

Pozornosť pri ozdravení klímy sa musí sústrediť na obnovu sladkých vôd na kontinentoch

V Paríži sa na záver klimatického summitu jasalo, keď delegácie 196 krajín sveta odsúhlasili dohodu o klimatickej zmene. Základným výstupom dohody je, že znižovaním produkcie skleníkových plynov CO2 v atmosfére sa planéta Zem prehreje o menej ako o 2 stupne Celzia. Krajiny sa tiež zaviazali robiť všetko pre to, aby sa teplota planéty Zem nezvýšila nad 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s teplotou pred industriálnym obdobím. Chcú to dosiahnuť čistými technológiami získavania energie a investovaním 100 mld. USD ročne do chudobných štátov sveta. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v emotívnom vystúpení predstavený text označil za ambiciózny a najlepší kompromis, ktorý odráža pozície vyjednávajúcich strán. Udržanie miery otepľovania Zeme smerujúce k 1,5 stupňu Celzia ku koncu 21. storočia umožní podľa Fabiusa výrazne znížiť riziká globálneho otepľovania.

Cynizmom tejto dohody je, že všetky riziká globálneho otepľovania, ktoré ohrozujú bezpečnosť ľudí i života (živelné pohromy, povodne, sucho, požiare, nedostatok potravín i vody, poškodená biodiverzita, stúpanie hladín oceánov) sú spojené so sladkou vodou a jej (ne)dostatkom v ekosystémoch vo všetkých kútoch planéty Zem. Je veľkou ilúziou, že investície do čistých energií zastavia hrozbu globálnej klimatickej zmeny. Každému je jasné, že potrebujeme mať čistý vzduch, ale tiež každému by malo byť jasné, že je to slepá ulička a nebezpečná pasca, z ktorej nebude úniku.

Príčinou globálnej klimatickej zmeny je poškodzovanie krajiny a jej neschopnosť zadržiavať dažďovú vodu v poškodených ekosystémoch. Krajina sa tak vysušuje, stráca schopnosť produkovať potraviny, chrániť biodiverzitu, rýchlo sa prehrieva, rastie chaos v atmosfére a stúpa hladina oceánov. Preto autori a podporovatelia Novej vodnej paradigmy a Globálneho akčného plánu obnovy malých vodných cyklov a klímy v závere Klimatického summitu v Paríži založili spoločnú iniciatívu BLUE-CLIMATE MOVEMENT (BCM). Cieľom je mobilizovať obyčajných ľudí po celom svete na zadržiavanie dažďovej vody tam, kde padá. Aby sme spoločne ozdravili klímu našej planéty a zvrátili nebezpečný trend globálnej klimatickej zmeny. Sme presvedčení, že lídri planéty Zem to nezvládajú.

Iniciátori BCM vedia, že vo svete je množstvo príkladov, ktoré poukazujú, že prostredníctvom zadržiavania dažďovej vody v krajine možno jednoducho, efektívne, lacno a za účasti všetkých obyvateľov našej planéty ozdravovať klímu tak, aby sme mali dostatok sladkej vody pre ľudí, potraviny, prírodu i zdravú klímu. Aby sme do už vysušenej krajiny prinavrátili vodu, vegetáciu i život. Predpokladáme, že celosvetovou aplikáciou programu zadržiavania dažďovej vody by sa teplotný režim planéty Zem prinavrátil na úroveň roku 1975 do desiatich rokov.

Aby sa tak stalo, stačí, ak každý obyvateľ našej planéty prispeje zrealizovaním prírode blízkych vodozádržných opatrení vo svojom prostredí s objemom 100 m3, čo je práca na jeden týždeň. Alebo pre štvorčlennú rodinu na jeden mesiac (400 m3 na jednu rodinu). Ak to urobia všetci obyvatelia našej planéty, ročne by sa bude „pumpovať“ do malých vodných cyklov viac ako 1000 km3 vody. Do desiatich rokoch to spôsobí ochladenie planéty Zem o jeden stupeň Celzia. Hladiny oceánov poklesnú o dva centimetre, v ďalších štyridsiatich rokoch o osem centimetrov. Na kontinentoch sa zmiernia výkyvy počasia – bude menej povodní, sucha i požiarov, bude dostatok vody i potravín pre všetkých. Prinavráti sa globálna bezpečnosť a zastaví sa vlna masových migrácií. Pokúsme sa o to spoločne. Ak to neurobíme, budeme čeliť oveľa nebezpečnejším živelným pohromám, ktoré sme doteraz nepoznali a nebude z nich návratu.

Michal Kravčík, MVO Ľudia a voda,

Kontakt: kravcik@ludiaavoda.sk, mobil: 0905 482 099

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore