Aktuality

Európski novinári sa stavajú na obranu poľských verejnoprávnych médií

Poľská verejnoprávna televízia TVP a Poľský rozhlas majú od začiatku roka 2016 nové vedenie. Po schválení kontroverznej novely o verejnoprávnych médiách, ktorú už podpísal aj poľský prezident AndrzejDuda, vládna konzervatívna strana dosadila do vedenia televízie a rozhlasu svojich ľudí. Šéfom poľskej verejnoprávnej televízie sa stal bývalý poslanec za vládnu stranu Právo a spravodlivosťJacekKurski. Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť na svoju obhajobu uviedla, že práve zmenami vo vedení TVP a Poľského rozhlasu chce zabezpečiť nestranné a objektívne verejnoprávne médiá.Faktom ostáva, že z prostredia televízie a rozhlasu už od začiatku roka dobrovoľne odišli mnohé osobnosti súčasnej poľskej žurnalistiky.

Ešte pred schválením spornej novely mediálneho zákona Európska vysielacia únia EBU adresovala poľskému prezidentovi AndrzejoviDudovi a premiérke Beate Szydlovej otvorený list. Vedenie EBU v liste písalo o nebezpečenstve pre demokraciu a priamom útoku poľskej vlády na nezávislosť verejnoprávnych médií. Podľa EBU ide o krok späť do čias komunizmu(Zdroj: http://www.mediar.cz/wp-content/uploads/2016/01/ebu-polsko.pdf).

K výzve EBU sa prihlásila aj Česká televízia či RTVS. (Zdroj: http://www.omediach.com). Česká iniciatíva s názvom Slobodu médiám! ako aj česká Asociácia režisérov a scenáristov (ARAS) označili v postup poľskej vlády za priame ohrozenie slobody a nezávislosti médií verejnej služby v Poľsku(Zdroj: http://www.mediazurnal.cz).

Aj českí mediálni odborári z Odborového zväzu Media adresovali poľskému prezidentovi Dudovi otvorený list, v ktorom vyjadrili svoj nesúhlas so zmenami vo verejnoprávnych médiách (Zdroj: http://www.osmedia.cz/osmedia.php?idZpravy=131).

Slobodu a pluralitu médií garantuje aj článok 10 Sloboda prejavu  Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv(Zdroj: http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_SLK.pdf).

Podľa Slovenského syndikátu novinárov sporná novela mediálneho zákona oslabuje ochranu slobody slova v Poľsku a ohrozuje slobodné prenášanie informácií poľskými verejnoprávnymi médiami (Zdroj: http://www.ssn.sk).

Nad spornými krokmi konzervatívnej poľskej vlády sa už pozastavila Európska komisia.Brusel chce oficiálne skúmať, či je Poľsko stále právnym štátom.

Aké sú v Poľsku médiá? Pozrite si ich stručný zoznam na tomto odkaze MZV ČR:http://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/media_ve_svete/stredni_evropa/polska_media.html

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore