Tlačové správy

V Košiciach po dnešku ulica profesora Kňazoviského

Dnes predpoludním sa uskutočnilo premenovanie Galenovej ulice v Košiciach na Ulicu prof. Jána Kňazovického za účasti primátora mesta Košice MUDr. Richarda Rašiho, PhD., MPH, prorektorky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pre vysokoškolské vzdelávanie prof. Ing. Márie Marekovej, CSc. dekana Lekárskej fakulty UPJŠ prof. MUDr. Daniela Pellu, PhD., iniciátora podujatia prof. MUDr. Júliusa Vajóa, DrSc., prednostu Ústavu patologickej fyziológie UPJŠ LF, prezidenta Spolku lekárov v Košiciach doc. MUDr. Olivera Rácza, CSc., mim. prof. a širšej rodiny prof. MUDr. Jána Kňazovického i ďalších zástupcov odbornej a laickej verejnosti.

Neskôr popoludní sa na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach konala tlačová konferencia, ktorej témou bolo premenovanie Galenovej ulice na ulicu prof. Jána Kňazovického a program 53. Východoslovenských lekárskych dní a XXIII. memoriálu prof. Kňazovického, ktoré organizuje Spolok lekárov v Košiciach v dňoch 14.-15. januára 2015.

S myšlienkou pomenovania niektorej z ulíc košického Starého mesta po profesorovi Kňazovickom prišiel pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia dlhoročný pracovník Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. MUDr. Július Vajó, DrSc., jeho bývalý žiak.

Tento návrh podporilo vedenie Lekárskej fakulty UPJŠ a stotožnili sa s ním členovia Spolku lekárov mesta Košice i poslanci mestskej časti Košice – Staré mesto. Zhodli sa na premenovaní menšej ulice, čo by nespôsobilo problémy jej obyvateľom, ani firmám. Voľba preto padla na krátku Galenovu ulicu, neďaleko ktorej stojí Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde prof. Kňazovický pôsobil ako pedagóg i dekan Lekárskej fakulty. Akoby symbolicky sa v jej blízkosti nachádza aj Kostlivého ulica, pričom profesor Stanislav Kostlivý pôsobiaci na Lekárskej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave (z ktorej neskôr vznikla Komenského univerzita) bol učiteľom Jána Kňazovického v jeho chirurgických začiatkoch. Mestské zastupiteľstvo napokon tento návrh schválilo na svojom zasadnutí v decembri minulého roka.

„Po zhruba dvoch rokoch sa táto myšlienka naplnila, pričom meno tohto známeho Košičana nahradí meno iného lekára známeho z histórie, Galéna, po ktorom sú nazvané liečivá z rastlinných výťažkov – galeniká, ktorými úspešne liečil chorých a bol známy aj ako filozof a logik. Verím však, že po tomto výnimočnom antickom lekárovi bude časom pomenovaná iná košická ulica,“ podotýka autor myšlienky premenovania ulice a iniciátor dnešného podujatia prof. MUDr. Július Vajó, DrSc., ktorého veľmi teší, že sa túto ideu podarilo naplniť. Príležitosťou na slávnostný akt premenovania sa preto stal XXIII. memoriál prof. Kňazovického konaný v rámci odborného podujatia Východoslovenské lekárske dni.

Ako vo svojom príhovore počas slávnostného aktu premenovania ulice poznamenal dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., ulica profesora Kňazovického je síce krátka, pomenovaná je však po velikánovi, ktorí výrazne posunul dopredu takzvanú košickú chirurgickú školu a vychoval viacero svojich nasledovníkov. Bol to vynikajúci chirurg, vysokoškolský pedagóg a prvý dekan Lekárskej fakulty v Košiciach, ktorý sa významne pričinil o jej vznik, čo malo veľký význam pre tento región a výchovu nových lekárov. Každý, kto ho pozná aspoň z rozprávania, vie, že bol pracovne činný, pohybovo aktívny a veľmi čulý do vysokého veku. Operoval do svojich 85-tich rokov a lyžoval ešte krátko pred smrťou ako 93-ročný, pričom aj v tomto veku pôsobil na našej fakulte a v fakultnej nemocnici ako profesor-konzultant. Som presvedčený, že nebyť tragickej nehody, pri ktorej prišiel o život, bol by oslávil ako energický dôchodca aj svoje sté narodeniny,“ konštatuje dekan prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., podľa ktorého  tomuto výnimočnému Košičanovi prejav veľkej úcty a ocenenia rozhodne patrí. „Profesor Kňazovický je pre mňa veľkým vzorom – ako  bol akiste pre všetkých dekanov našej fakulty – a to nielen ako lekár a dekan, ale i veľký človek,“ dodáva

Na jeho mimoriadne ľudský rozmer a úprimný vzťah k pacientom poukazuje aj profesorov vnuk – pracovník Kliniky úrazovej chirurgie MUDr. Miloš Kňazovický, MPH a vnučka PhDr. Milana Kovaničová, CSc., ktorá pracuje ako psychologička na I. psychiatrickej klinike. „Jeho život bola predovšetkým práca. Bol to mimoriadne pracovitý a zodpovedný človek, ktorý vedel niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Mal rád nielen svoju prácu, ale i pacientov, ktorí často spomínali na príjemné ruky a láskavé pohladenie. Bol síce veľmi prísny, ale priateľský, spravodlivý a veľký optimista so zmyslom pre humor,“ hovorí.

„Som skutočne veľmi rád, že som mohol byť pri tom, keď tejto veľkej a inšpiratívnej osobnosti venujeme naše uznanie a úctu tým, že pomenovávame jeho menom ulicu v centre mesta, pre ktoré tak veľa urobil. Zaslúži si, aby sa na neho nikdy nezabudlo,“ zdôraznil primátor mesta Košice Richard Raši, podľa ktorého je fascinujúce, že zakladateľ košickej chirurgickej školy a rešpektovaná osobnosť československej a európskej chirurgie vykonával chirurgickú prax neuveriteľných 67 rokov.

RNDr. Jaroslava Oravcová, PR manažérka

tel: 055 234 3220, mobil:  0905 344 299, e-mail: jaroslava.oravcova@upjs.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore