Tlačové správy

Trebišovski pisanki

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Mesto Trebišov usporiadajú v piatok 4. marca 2016 v čase od 16:30 hod. už 27. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc pod názvom Trebišovki pisanki.

Výstava sa uskutoční v Expozícií Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína, kde budú svoju tvorbu prezentovať krasličiarky a krasličiari z okresov celého východného Slovenska.

Prezentované techniky zdobenia kraslíc sú rôzne, tradičné, netradičné a kombinované. Z tradičných a najviac rozšírených predstavíme voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a oblepovanie perlovkou, obväzovanie rastlinami a farbenie v odvare z cibuľových šupiek. Netradičné techniky bude zastupovať zdobenie voskom, leptanie kyselinou, zdobenie farbami, oblepovanie semienkami, zdobenie tušom, oblepovanie papierom, oblepovanie stužkami, zdobenie zlatými detailmi a prelamovanie, oblepovanie šnúrkami a iné.

Celú atmosféru výstavy budú dopĺňať rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou. Výstava bude aj tohto roku predajná. Účastníci slávnostného otvorenia výstavy, ako i ostatní hostia múzea sa môžu inšpirovať krásou prepracovaných techník veľkonočných kraslíc, rôznych dekorácií.

Výstava potrvá v budove Expozície Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína do 10. apríla 2016 kedy bude slávnostne vyhodnotená a ukončená

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore