Tlačové správy

Košičania sa už teraz môžu tešiť aj na nový nerezový bazén pre deti na Mestskom kúpalisku na Rumanovej v Mestskom parku

Predovšetkým rodiny s malými deťmi, ale aj ostatní Košičania, ktorí si radi užívajú chvíle oddychu na kúpaliskách, čakajú v lete príjemné prekvapenia. Zrekonštruované kultové kúpalisko Červená hviezda, ale aj bazén pre deti na Mestskom kúpalisku na Rumanovej ulici v Mestskom parku. Mestský podnik –Tepelné hospodárstvo (TEHO) s.r.o. Košice, ako správca kúpaliska, plánuje najneskôr do mája ukončiť kompletnú rekonštrukciu bazéna pre deti. Niektorí, najmä skôr narodení Košičania si možno ešte spomínajú na časy, keď sa kúpalisko volalo aj “Vlasové štúdio”, pretože tam boli prevádzky maséra i veľké kaderníctvo.

Kupalisko_Rumanova_foto5    MestskaPlavarenRumanova8

Rekonštrukčné práce začali už v novembri minulého roka, výsledkom bude podstatné zníženie nákladov na údržbu a prevádzku bazéna. Jeho nový, dizajnovo moderný a čistý vzhľad bude navyše umocnený zaujímavými atrakciami.

Detský bazén bol postavený v roku 1998 zo železobetónu, v posledných rokoch, vykazoval viacero závad, ktoré súviseli s narušením telesa bazéna,” uviedol primátor mesta Richard Raši. “Na dne i stenách boli praskliny, bolo dokonca zistené, že bazén je nahnutý smerom k ceste na Štefánikovej ulici. Dlhodobo unikala voda – 20 až 40 metrov kubických denne, čo malo za následok, okrem nákladov na spotrebu vody, aj zvýšené náklady na prevádzkovú chémiu a ohrev.”

TEHO pristúpilo k rekonštrukcii nielen z týchto dôvodov, ale aj s cieľom zabrániť ďalšej degradácií bazéna. Po zvážení jednotlivých možností sa správca kúpaliska rozhodol pre osadenie nerezového telesa, ktoré kopíruje pôvodný tvar bazéna. Položené budú aj nové, nerezové tlakové rozvody vody. Táto moderná forma rekonštrukcie má viacero výhod, hlavne je to pomerne rýchla realizácia bez nutnosti zásahu ťažkých mechanizmov, jednoduché uloženie nových potrubných rozvodov, ako aj nižšie prevádzkové či udržiavacie náklady pri prevádzke. Osadením nerezového telesa bude eliminovaný náklon pôvodného telesa, minimálna deklarovaná životnosť nového je 40 a viac rokov.

Pri rekonštrukcii sa snažíme zohľadniť všetky námety Košičanov, a preto s cieľom zatraktívniť využitie bazéna, realizujeme inštaláciu niekoľkých atrakcií. Vodného ježka s vodným hríbom, pre potešenie tých najmenších, a pre neplavcov vodný chrlič a hojdací záliv, ktorý nahradí betónový ostrovček,” dodal Richard Raši.

Pôvodný bazén sa skladá z detskej a neplaveckej časti, delenej stĺporadím a ostrovčekom. Po rekonštrukcii bude neplavecká a detská časť bazéna oddelená pevnou stenou, čo určite uvítajú najmä mamičky s deťmi. Kombinácia s použitím nerezových materiálov navyše zvýši celkovú hygienu a komfort kúpajúcich sa ľudí.

Zhotoviteľom diela je spoločnosť Berndorf Bäderbau SK, s.r.o, zmluvná cena za kompletnú rekonštrukciu bazéna – 299 800 Eur bez DPH.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore