Tlačové správy

Čarovná Biela noc sa blíži

Metropola východu zažije už  7. ročník obľúbeného festivalu súčasného umenia  Prvá októbrová sobotná noc v Košiciach bude opäť patriť súčasnému umeniu. Ako po minulé roky, tak aj tento, dramaturgia skĺbila citlivý výber domácich i zahraničných umelcov. Tohtoročná trasa Bielej noci sľubuje 32 umeleckých zastávok, 8 headlinerov a nespočetné množstvo zážitkov. Môžete sa tešiť na interaktívnu dvojjazyčnú mobilnú aplikáciu, ktorá vznikla v spolupráci s VÚB bankou ako aj na dve vizuálne silné výstavy, ktoré budete môcť navštíviť počas celého mesiaca.
HUDBA VESMÍRU I TLKOT VÁŠHO SRDCA

Na siedmej Bielej noci uvidíte nevšedné projekcie svetových umelcov. Francúz Guillaume Marmin predstaví umelý vesmír s prestavaným solárnym systémom, kde každá planéta má svoj vlastný zvukový tón podľa svojej orbitálnej dráhy. Takisto sa môžete tešiť na unikátnu audiovizuálnu performance kanadského umelca Maotika. “Doslova oživíme architektúru, ktorá sa rozpulzuje rytmom reálnych tlkotov sŕdc našich návštevníkov, ” pozýva umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková.
LEVITUJÚCI PRSTENEC, OPTICKÁ ILÚZIA, TISÍCE SVETOJÁNSKYCH MUŠIEK ČI MONUMENTÁLNY PARAZIT NA BUDOVE

Festival nebude mať núdzu o nevšedné priestorové inštalácie. Program sľubuje napríklad monumentálny vznášajúci sa prstenec francúzskeho umelca Vincenta Leroya v košickej Kunsthalle. Rakúsko-talianska umelkyňa Esther Stocker vás vtiahne do svojej čiernobielej geometrickej krajiny, kde neexistuje perspektíva a horizont je nejasný. “Jej inštalácie pôsobia ako vábivé optické ilúzie, do ktorých sa chceme ponoriť,” s nadšením ozrejmuje Pacáková. Mestský park zaplavia svetlušky zo žiaroviek a kryštálov pracujúce s lomom svetla, ktoré vedia rozpohybovať sami diváci.“Tešíme sa, že naše pozvanie do Košíc prijali svetoznámi švajčiarski architekti Sabina Lang a Daniel Baumann, ktorí na meštiansku budovu v centre umiestnia nadrozmerný objekt v netradičnom kontraste s historickou architektúrou,” povedala Pacáková.

UNIKÁTNE DIELA Z DOMÁCEJ PRODUKCIE

Biela noc každoročne podporuje vznik nových diel domácich umelcov. “Peter Vrabeľ a Braňo Bernár vytvorili inštaláciu pracujúcu s témou krízovej situácie ako reakciu na šírenie poplašných správ a z nich vyplývajúci strach,” načrtla Zuzana Pacáková. Slovenskí výtvarníci Monika a Bohuš Kubinskí vo Východoslovenskej galérii predstavia netradičnú priestorovú inštaláciu „LEVEL“, ktorá spája sochu s modernou technológiou rozšírenej reality. Vďaka nej diváka ešte prenikavejšie zapoja do vizuálneho zážitku. Môžete sa tešiť aj na diela Róberta Farkaša, divadla Na Peróne, Mateja Mazáka, Evy Tkáčikovej a iných. Po prvýkrát sa do Bielej noci zapojí aj Štátna filharmónia Košice s netradičným hudobno-vizuálnym projektom.
BN PASS – ZAVEDENIE FESTIVALOVEJ PERMANENTKY

Kvôli obmedzenej kapacite interiérov ako aj bezpečnosti krehkejších umeleckých diel sa organizátori rozhodli zaviesť symbolické jednorázové vstupné v podobe BN passu vo výške 5 Eur. BN pass bude zahŕňať viac ako polovicu umeleckých diel vystavených vo vnútorných priestoroch a uzavretých objektoch. “Nie je tajomstvom, že Biela noc rovnako ako iné košické festivaly každoročne bojujú s poddimenzovaným rozpočtom. Za kvalitnú kultúru by sa malo platiť, tak ako je to bežné aj v zahraničí. Som presvedčená o tom, že týmto naozaj symbolickým vstupným nás naši dlhoroční návštevníci a priatelia radi podporia a prispejú tak k zachovaniu Bielej noci”, dodáva Pacáková. Keďže Biela noc patrí medzi technicky, produkčne a finančne obzvlášť náročne projekty, symbolické vstupné prispeje k zachovaniu kvality programu budúceho ročníka ako aj k skvalitneniu služieb pre návštevníkov festivalu. Deti a mládež do 15 rokov majú vstup zdarma. Jednotlivé diela vo verejnom priestore zostávajú naďalej bezplatné. Viac informácii o predaji lístkov sa čoskoro dozviete na www.bielanoc.sk.
Viac informácií na www.bielanoc.sk; Facebook: Biela Noc

Biela noc Košice: sobota 1. 10. 2016, 19:00 – 02:00 hod.  Inštalácie vo verejnom priestore: vstup voľný  Inštalácie v interiéroch: permanentka BN pass: 5 EUR (dôchodcovia, deti a mládež do 15 rokov zdarma)

Zuzana Pacáková zuzana@bielanoc.sk 0905 659 356

Videá na zdieľanie:

BN KE 15 https://vimeo.com/150326883

Maotik https://vimeo.com/136021336  Guillaume Marmin https://vimeo.com/102159550

Fotky headlinerov na stiahnutie:
Esther Stocker- Approaching Loneliness (Foto Romi Rodiek)  Link: https://www.sendspace.com/file/62la19  File Name: Guillaume Marmin_ Timée.jpg Link: https://www.sendspace.com/file/v0m4va
File Name: Sabina Lang& Daniel Baumann- Comfort #13.tif Link: https://www.sendspace.com/file/ufx1dp
File Name: Vincent Leroy- Boreal Halo.jpg Link: https://www.sendspace.com/file/8g6wqm

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore