Tlačové správy

Nová košická Bohéma príde na konci septembra

Do záverečnej fázy sa v týchto dňoch na skúšobnom javisku a od budúceho týždňa aj na javisku Historickej budovy Štátneho divadla Košice dostávajú prípravy prvej premiéry novej sezóny. 30. septembra 2016 sa už siedmykrát do košického divadla vráti slávna Bohéma Giacoma Pucciniho.

Bohéma patrí medzi najhranejšie opery svetovej opernej literatúry a jej uvádzanie na divadelných javiskách má bohatú tradíciu aj v Košiciach. V sedemdesiatročnej histórii Štátneho divadla Košice sa inscenácia tejto slávnej opery objavila medzi premiérami už šesť krát. Prvý raz už v novembri 1947, naposledy pred necelými šestnástimi rokmi, v decembri roku 2000.

Premiéra nového naštudovania slávneho a notoricky známeho príbehu lásky chudobného básnika Rodolfa k nežnej Mimi bude tretím režijným počinom českého Michaela Taranta v košickej opere, ale aj debutom talentovaného košického dirigenta Maroša Potokára, pre ktorého je Bohéma nielen prvou operou v pozícii interného dirigenta košického operného súboru, ale je zároveň aj prvou operou, ktorú hudobne naštuduje.

Režijný rukopis Michaela Taranta košický divák pozná z operných jednoaktoviek Sedliacka česť a Komedianti, ale predovšetkým z úspešnej inscenáciu opery Leoša Janáčka Jej pastorkyňa. Debuty prináša aj sólistické obsadenie prvej opernej a zároveň aj divadelnej premiéry v sezóne 2016/2017. Vôbec prvýkrát budú v Košiciach účinkovať hosťujúci Jiří Přibyl ako Colline a Marek Pobuda ako Schaunard. Okrem nich sa v hlavnej postave Mimi predstavia Lucie Kašpárková a Janette ZSIGOVÁ, v postave Musetty hosťujúca Aneta Hollá a domáca Michaela Várady, Rodolfa budú spievať Jaroslav Dvorský a Jozef Gráf, Marek Gurbaľ a Marián Lukáč spolu alternujú rolu Marcella. V ďalších postavách Martina Kovácsa, Michala Onufera, Františka Balúna, Józsefa Havasiho, Celestýna Čapku, Zdenka Vislockého, Martina Potomu a Pavla Spišského.

Svjatoslav Dohovič

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore