Aktuality

Orbánovi kritici stíchli, slobodná tlač v Maďarsku trpí

Hlavný opozičný maďarský denník Népszabadság začiatkom októbra nečakane prestal vychádzať. V Maďarsku patril k najobjektívnejším serióznym médiám, bol baštou ľavicovo-liberálnej tlače, pilierom investigatívnej žurnalistiky a jedným z najväčších kritikov súčasnej vlády premiéra Viktora Orbána. Denník odvážne prinášal aj správy o podozreniach z korupcie medzi vysokými predstaviteľmi vlády.  Vyjadrenia novinárov z denníka Népszabadság, argumenty maďarskej opozície aj úvahy viacerých európskych analytikov zhodne naznačujú, že novinám sa po šesťdesiatich rokoch vychádzania stala osudnou práve kritika súčasného maďarského premiéra.

Vydavateľom denníka Népszabadság bola spoločnosť Mediaworks Hungary Zrt. Ruka v ruke so zastavením vydávania ústredných novín maďarskej ľavice skončil aj šéf spoločnosti Mediaworks Balázs Rónai. Nahradiť by ho mal, podľa viacerých zdrojov, človek blízky maďarskej vládnej strane Fidesz.  Pripomeňme, že oficiálnym dôvodom zrušenia jedného z najväčších symbolov maďarskej opozície voči politike Viktora Orbána bol klesajúci náklad a veľké finančné straty. Údajne spoločnosť hľadá pre noviny nový podnikateľský plán. Naozaj však išlo iba o tieto dôvody?

Podľa viacerých serióznych zahraničných médií (na čele s britskou stanicou BBC News, či denníkov The Guardiae, Telegraph alebo The New York Times), ktoré sa téme zrušenia denníka Népszabadság venovali, bolo neoficiálnym dôvodom najmä upozorňovanie na vládne kauzy.

Podozrivý a neštandardný bol aj spôsob, akým sa zamestnanci novín dozvedeli, že vychádzanie denníka sa s okamžitou platnosťou ruší. Všetko sa udialo veľmi rýchlo, redaktori prišli o prácu okamžite, nikto ich vopred nevaroval. Mnohí z nich označili náhly koniec denníka za cielený puč riadený priamo maďarským premiérom Orbánom.

Situácia v maďarských médiách sa v posledných rokoch výrazne zmenila. Mnohé noviny, rozhlasové či televízne stanice začali kontrolovať ľudia blízki premiérovi Viktorovi Orbánovi či jeho strane Fidesz. Bývalý šéfredaktor Népszabadságu András Murányi v rozhovore pre denník SME povedal, že provládne médiá v Maďarsku sa rozťahujú. Obáva sa, že sa im nikdy nepodarí zistiť, kto a prečo rozhodol o zrušení denníka.

Európska komisia označila situáciu okolo denníka Népszabadság za „veľmi znepokojujúcu“ a pozastavenie vydávania novín podľa nej vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.      Slovenský syndikát novinárov, člen Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) a Európskej federácie novinárov (EFJ), považuje zastavenie novín Népszabadság za výrazný zásah do slobody tlače, najmä však do oblasti investigatívnej žurnalistky v Maďarsku. Je známe, že v denníku pracovali skúsení novinári, ktorí svojou prácou obhajovali nielen základné ľudské práva, ale aj demokraciu v štáte.  Slovenský syndikát novinárov je vývojom na maďarskej mediálnej scéne vážne znepokojený. Sloboda prejavu a tlače, pluralita názorov a ochrana novinárov sú základom slobodnej a demokratickej spoločnosti. SSN preto vyzýva na obnovenie vydávania denníka Népszabadság.

 Zdroje:

http://europeanjournalists.org, http://hungarianfreepress.com, http://www.mediazurnal.cz, http://svet.sme.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore