Tlačové správy

Dominanta Košíc bude počas Dušičiek sviatočne nasvietená

Dominanta Košíc – Dóm svätej Alžbety sa počas „Dušičiek“ rozžiari na bielo a fialovo. Mesto Košice si takto uctí blížiaci sa Sviatok všetkých svätých (utorok 1. november) a Pamiatku zosnulých (streda 2. november). V týchto dňoch viac ako inokedy spomíname na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Cintoríny zaplavia tisícky ľudí, ktorí zapálením sviece či kahanca venujú tichú pietu tým, na ktorých im záleží.

Počas Sviatku Všetkých svätých zažiari gotická katedrála v centre mesta na bielo. V kresťanskej liturgii sa táto farba viaže k čistote, svetlu a dokonalosti. Počas Pamiatky zosnulých, ktorú slávime 2. novembra, sa zahalí do fialovej. Je to farba mieru, pokánia a pokory a viaže sa k Adventu, pôstnemu obdobiu, k omšiam za zomrelých a k pohrebom.

„Počas týchto dní, keď myslíme na našich blízkych zosnulých, sme sa rozhodli rozsvietiť Dóm sv. Alžbety a symbolicky zapáliť svetlo aj v našich srdciach. Každý by sa mal aspoň na chvíľu zastaviť a venovať spomienku tomu, koho mal rád. V histórii máme množstvo svätých, ktorí si zaslúžia náš obdiv a úctu, no nesmieme zabúdať ani na tých, ktorí nie sú v liturgickom kalendári, ale žili čestne a vedeli sa obetovať pre iných. Dominanta Košíc sa stáva symbolickou pietnou sviecou na pamiatku všetkých, ktorí už nie sú medzi nami. Spomienkou na nich im vzdávame úctu za všetko, čo pre nás vykonali,“ uviedol primátor mesta Richard Raši.

Najvýchodnejšie položená gotická katedrála v Európe bude nasvietená 1. novembra po 17. hodine a osvetlená bude počas dvoch dní.

1. november – Sviatok všetkých svätých

Slávnosť všetkých svätých je sviatok, ktorý sa v dejinách cirkvi objavuje už v 4. storočí. Do zoznamu svätých boli zapísaní ľudia, ktorí predstavovali pre iných vzor a svojím životom ukázali vernosť svojej viere. Nie sú to len tí, ktorí boli oficiálne vyhlásení za blahoslavených alebo svätých a ktorých mená nájdeme v liturgickom kalendári. V tento deň sa modlíme aj za tých, ktorí konali dobro a svoj život dokázali venovať na obetu iným. Sviatok všetkých svätých je práve preto, aby sme nezabudli na ľudí, ktorých nenájdeme v martyrológiu – v knihe obsahujúcej zoznam oficiálnych svätých. V martyrológiu, ktoré vyšlo v roku 2004 je oficiálne uznaných 6 658 osôb, ďalších 6 881 je síce bez mena, ale uvádza sa miesto a rok ich mučeníckej smrti.

2. november – Spomienka na všetkých verných zosnulých

V tento deň súkromnou či spoločnou modlitbou myslíme na našich zosnulých. Vencami a sviecami zaplavené cintoríny nám pripomínajú, že aj napriek tomu, že všetko sa raz skončí, je tu nádej na večný život.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore