Tlačové správy

„Poviem to farbou…“

V Liečebno-výchovnom sanatóriu v Košiciach – Barci pomáhajú deťom so psychosociálnymi problémami, s poruchami správania, učenia, aktivity a pozornosti aj arteterapiou. Začiatkom novembra v priestoroch sanatória vystavili ich nevšedné umelecké dielka. Deti odhalili čo cítia a prežívajú, a často nevedia inak vypovedať.

„Deti s rôznymi životnými príbehmi v sebe nesú stopy nespracovaných udalostí, sú emočne vyprahnuté, zneistené. Svoje potreby demonštrujú neraz agresívnym spôsobom voči iným alebo sebe. Farba a vôbec umenie im pomáhajú nielen uvoľniť nahromadenú energiu, ale aj si uvedomiť seba, svoj problém, vyrovnávať sa s ním a učiť sa ´normálne´ komunikovať s okolím,“ uviedla špeciálna pedagogička Hana Betinová, ktorá arteterapiou pomáha rôznym klientom už vyše 30 rokov.

Spomínaná výstava je výsledkom jej špeciálne koncipovaného arteterapeutického programu „Poviem to farbou…“ H. Betinová ho pripravila pre vybraných dvadsať detí vo veku od 12 do 15 rokov a spolu ho realizovali od júna do októbra tohto roku. Potrebný výtvarný materiál získalo štátne sanatórium vďaka finančnému grantu Nadácie VÚB.

Našim cieľom bolo prostredníctvom arteterapie pomôcť deťom verbalizovať svoje prežívanie, vyjsť z kúta ich duše a obnoviť dôveru voči dospelým. Hudba či maľba sú totiž jedným z mála prostriedkov, ktoré dokážu preniknúť za všetky bolesťou vystavané múry a prelomiť uzamknuté obavy, komplexy i strach,“ poznamenala H. Betinová. „Výhodou je, že nemajú žiadne kontraindikácie a prinášajú úžasné výsledky,“ dodala. S každým dieťaťom prešla cestu od nadviazania vzťahu, pretransformovania jeho prežívania do kresby, čmáranice či hrudky hliny, cez vnútorné očistenie, odpustenie metódou imaginácie až po poskladanie rozbitého obrazu (spodobneného rozstrihnutou fotografiou) do novej podoby.

„Citovo deprimované, zanedbané a opustené deti si vo svojom vnútri nesú množstvo hnevu, bolesti, smútku i sebaobviňovania. Svoje vnútorné prežívanie ešte nevedia pomenovať, ale hlboko v nich je prežívaná krivda, hnev na najbližších, túžba po nenaplnenej spravodlivosti. Téma zmierenia – odpustenia, odprosenia, očistenia, vyjasnenia vzťahov je pre ich ďalšiu existenciu kľúčová, rovnako ako pre každého človeka,“ priblížila jednu z využitých metód špeciálna pedagogička.

Metódou imaginácie zmierenia vznikol aj obraz obrovského diamantu stojaceho uprostred tmavej čiernej plochy. Pomohla uvoľniť skryté pocity 12 ročného chlapca, ktorému nedávno zomrela matka. Odmietnutie zo strany otca alkoholika bezdomovca a nevlastnej sestry, ktorá ho vyhodila z domu, viedli dieťa až k samovražedným myšlienkam. Klenot mal byť pre sestru darom zmierenia a prosbou, aby ho vzala späť.

„Tieto, často sociálnym prostredím i školským systémom odsunuté deti, si zaslúžia rovnakú pozornosť ako všetky ostatné. Pre nich je pobyt v našom zariadení veľmi potrebný a mnohým pomôže. Majú tu šancu ´nájsť sa´, pocítiť úspech, akceptáciu, možnosť posunúť sa ďalej a nájsť nové smerovanie. Žiaľ, v porovnaní s minulosťou k nám prichádzajú ťažšie prípady a väčšia problémovosť sa prejavuje už aj u mladších detí,“ konštatovala riaditeľka Liečebno-výchovného sanatória v Košiciach Dana Bednárová.

Kontakt pre médiá:

  • Mgr. Dana Bednárová, riaditeľka LVS

tel: 0911 703 803          e-mail: sanatorium@ke.telecom.sk

  • PaedDr. Hana Betinová, špeciálny pedagóg

tel.: 0911 489 879    e-mail: hana.betinova@gmail.com
Liečebno-výchovné sanatórium (LVS) je jedinečné zariadenie svojho druhu v rámci Slovenska. Jeho organizačnou zložkou je základná škola a súčasťou Diagnostické centrum a Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva. Ide o štátne internátne výchovné zariadenie. Celkovo poskytuje komplexnú starostlivosť takmer stovke psychosociálne a emocionálne narušených detí vo veku od 6 do 15 rokov, ktoré trpia poruchami učenia a správania.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore