Tlačové správy

Dominanty Košíc zažiaria purpurovou farbou na podporu malých bojovníkov

Dóm sv. Alžbety a Súsošie Immaculata sa 16. novembra 2016 rozsvietia na počesť malých bojovníkov. Košice budú svietiť farbou purpurového srdca počas Svetového dňa predčasne narodených detí a pripoja sa k desiatkam miest po celom svete. Pomôžu tak upozorniť na vážny a rastúci problém predčasných pôrodov.

Na Slovensku sa každoročne narodí predčasne každé deviate dieťa. Zvyčajne sa u nich vyskytujú dlhodobé zdravotné následky, aj 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov. Čísla každý rok stúpajú, preto je dôležité dostať túto problematiku do povedomia ľudí.

Viaceré mestá na Slovensku aj vo svete sa rozhodli pripojiť k iniciatíve na podporu predčasne narodených detí a ich rodičov. Košice nie sú výnimkou, na purpurovo nasvietia Dóm sv. Alžbety aj Súsošie Immaculata. „Nasvietením našich dvoch dominánt chceme vyjadriť podporu a nádej rodinám, ktoré sú zasiahnuté predčasným pôrodom. Zároveň upozorníme ľudí na to, že tento fenomén tu je a netreba pred ním zatvárať oči. Som úprimne rád, že Košice sa pripoja k ďalším slovenským aj svetovým mestám, ktoré na počesť malých bojovníkov a ich rodičov počas novembra osvetlia svoje budovy a pamiatky na purpurovo,“ povedal primátor mesta Richard Raši.

Dlhodobá starostlivosť o predčasne narodené deti je náročná, preto potrebujú rodiny s predčasniatkami aj pomoc a podporu. Na Slovensku je aktuálne päť Centier včasnej intervencie, jedno z nich otvorili tento rok v Košiciach.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore