Aktuality

… byť vždy tam, kde sa niečo deje…

Táto nepísaná pravda deň po dni poháňa k novým výzvam nielen všetkých tvorivých a zvedavých ľudí, ale najmä novinárov. Potvrdilo sa to aj na slávnostnom zhromaždení predstaviteľov a zástupcov Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorí sa v piatok 25. novembra 2016 v Štátnom divadle v Košiciach zúčastnili na odovzdávaní najvyšších ocenení regionálnej samosprávy. Z rúk predsedu KSK Zdenka Trebuľu si Cenu KSK prevzali štyria jednotlivci a jeden kolektív, Cenu predsedu a Plaketu predsedu získali trinásti jednotlivci a šesť kolektívov.

Rovnako, ako po minulé roky, aj tentoraz mala svoje „želiezko v ohni“ i Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Košiciach, ktorá na ocenenie nominovala svoju dlhoročnú bývalú predsedníčku PhDr. Katarínu Čižmárikovú. A tak si Čižmička – ako jej familiárne hovoria nielen kolegovia, ale aj ostatní, ktorí ju poznajú z mnohých ďalších oblastí jej všestranných záujmov a aktivít – prevzala z rúk župana Plaketu predsedu KSK. Toto ocenenie k životnému jubileu – 65. narodeninám – je zároveň prejavom uznania za jej dlhoročnú žurnalistickú prácu, ale tiež za takpovediac širokospektrálne pôsobenie vo verejnom živote.

Po skončení vysokoškolského štúdia žurnalistiky na Filozofickej fakulte UK v Bratislave nastúpila K. Čižmáriková pracovať do redakcie Východoslovenských novín v Košiciach. Pred 42 rokmi sa usadila v metropole východného Slovenska, kde si založila rodinu a kde sa jej narodili dvaja synovia. Trinásť rokov potom čítali jej meno čitatelia Večera (neskôr Košického večera), stála tiež pri rozbehu vysielania káblovej TV Kabel Plus (1993) i denníka Korzo (1994), týždenníka Delta v rodnom Komárne (2003) i mestského mesačníka Rožňavské listy (2010). Sedem rokov sa venovala dabingu pre STV a od roku 2007 spolupracuje so SAV pri medializácii a popularizácii jej aktivít. Je spoluautorkou troch kníh – o mestskej časti Košice-Poľov, Advokácia v spomienkach advokátov a Červený kríž na Slovensku v rokoch 1989-1992.

„Vždy som potrebovala byť verejne činná, nielen písať o veciach verejných, ale j hovoriť do vecí verejných“, konštatuje Katka. V rokoch 1999-2002 bola poslankyňou Národnej rady SR, päť volebných období bola poslankyňou Mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov i Mestského zastupiteľstva v Košiciach. Aktívne pôsobila dlhé roky v SSN – desať rokov viedla jeho košickú regionálnu organizáciu a bola tiež podpredsedníčkou SSN pre regióny. Pre deti a mládež, ktoré sa zaujímajú o svet médií, sedem rokov spoluorganizovala letné tábory. Okrem toho sa angažuje v občianskom združení Soroptimistklub Košice, ktorého hlavnou náplňou je pomáhať iným. V rokoch 2009-2011 bola jeho prezidentkou. Celý život je aktívnou darkyňou krvi a ako dobrovoľníčka pomáha SČK pri propagácii jeho činností. K. Čižmáriková za svoje aktivity získala Cenu mesta Košice (2011), Čestnú striebornú medaila Henryho Dunanta (najvyššie vyznamenanie SČK), Cenu SSN Mercurius veridicus ex Slovakia za novinársky čin roka 2009, Cenu SAV za propagáciu vedy (2013).

K. Čižmáriková ako predsedníčka RO SSN ovplyvnila množstvo mladých žurnalistov v Košickom, dokonca i Prešovskom kraji. Neúnavne vždy hľadala a hľadá nové témy, ktoré podľa nej „trčia“ všade okolo nás. Svoj občiansky postoj vyjadruje energicky a rázne a snaží sa malé komunálne boje potiahnuť vždy do víťazného konca na prospech všetkých spoluobčanov.

Jej celoživotným hobby je tanec (desať rokov sa učila po nedeliach tancovať country tance), kedysi aktívne hrávala basketbal, dnes aspoň hlučne povzbudzuje v hľadisku, drobné sklamania, ale aj veľké výhry vždy rada oslávi dobrou hudbou, ale – ako inak? – jej najsilnejším „favoritom“ v osobnom i profesionálnom živote bolo, je a určite aj zostane slovo. A to vo všetkých jeho formách i podobách – od dobrej knihy, cez divadlo až po vlastnú tvorbu. Hoci si – ako žartom hovorí – oficiálne užíva „jeseň života“, nemá čas sledovať padajúce lístie a už vôbec nemá čas a ani chuť sedieť doma… lebo veď všade naokolo je toľko veľa zaujímavých vecí a ona jednoducho musí byť vždy tam, kde sa niečo deje…

V mene RO SSN Košice našej kolegyni K. Čižmárikovej ešte raz srdečne blahoželáme!

Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka RO SSN Košice

Text k foto:

K. Čižmáriková si z rúk predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu preberá Plaketu predsedu KSK.

Snímka: Miroslav Vacula

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore