Tlačové správy

Deň otvorených dverí košických univerzít pre záujemcov o štúdium z Ukrajiny

„Deň otvorených dverí košických univerzít“ pre uchádzačov o štúdium a zástupcov stredných škôl z Ukrajiny sa uskutočnil dňa 28. 02. 2017  v rámci projektu Družba Slovensko – Ukrajina podporeného z programu SK 08 Cezhraničná spolupráca spolufinancovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Spolu s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na projekte participovala Technická univerzita v Košiciach.

„Cieľom podujatia pre UPJŠ v Košiciach bola prezentácia univerzity, jej campusu a možností štúdia na univerzite nielen uchádzačom o štúdium z Ukrajiny, ale aj učiteľom, výchovným poradcom z ukrajinských stredných škôl,“ zhodnotila prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD., ktorá privítala hostí v ukrajinskom jazyku.

V rámci podujatia sa záujemcom o štúdium z Ukrajiny prezentovali všetky fakulty univerzity (Lekárska, Prírodovedecká, Právnická, Filozofická fakulta a Fakulta verejnej správy), univerzitný študijný program Šport a rekreácia zastrešovaný Ústavom telesnej výchovy a športu UPJŠ v Košiciach, možnosti vycestovania v rámci programu Erasmus+ a poradenské a kariérové služby ponúkané Univerzitným poradenským centrom UNIPOC.

Súčasťou programu pre hostí boli aj praktické ukážky Prírodovedeckej a Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Prírodovedci demonštrovali Meissnerov jav pomocou magnetu levitujúceho nad supravodičom chladeným tekutým dusíkom a 3D laserové skenovanie jaskýň. Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach prezentovala praktickú ukážku prekladateľstva v praxi.

Predpokladom pre štúdium ukrajinských študentov na Slovensku je dobré ovládanie slovenského jazyka, preto UPJŠ v Košiciach, ponúka prostredníctvom Centra jazykovej prípravy Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach kurzy slovenského jazyka, ktoré sú určené aj pre ukrajinských študentov.

„Študenti z Ukrajiny si vyberajú študijné programy zo všetkých fakúlt a ukazuje sa, že ich vedomosti a kvalita sú rovnako dobré, ako u slovenských študentov. UPJŠ v Košiciach neznižuje požiadavky na kvalitu uchádzačov a študentov z Ukrajiny. Kritéria prijímacieho konania sú nastavené tak, aby študenti zvládli náročné štúdium na univerzite,“ zhodnotil rektor UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.

V súčasnosti študuje na UPJŠ v Košiciach približne 80 študentov z Ukrajiny v slovenskom jazyku. „Radi pracujeme so študentmi, ktorí majú záujem o učivo, ktorí sú kreatívni a zodpovední, bez ohľadu na to, či sú absolventmi slovenských, ukrajinských alebo iných zahraničných stredných  škôl,“ zdôraznila prorektorka Ručinská.

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore